4.8.20

Ανάλυση Γάλλου αντιναυάρχου στο βρετανικό RUSI: Τουρκικό σκουλήκι ήδη μέσα στο… ευρωπαϊκό φρούτο


Ένα κείμενο κόλαφο για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν δημοσίευσε το γνωστό βρετανικό κέντρο γεωπολιτικών και στρατιωτικών ερευνών RUSI. Το ότι είναι βρετανικό κέντρο, έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία. Το κείμενο με τίτλο «Το Σκουλήκι είναι μέσα στο φρούτο. Ένας ανερχόμενος στρατηγικό εχθρός μέσα στο ΝΑΤΟ», υπογράφει ο Γάλλος Αντιναύαρχος (ε.α) Patrick Chevallereau, ο οποίος την περίοδο 2015-2018  υπηρέτησε στην Πρεσβεία της Γαλλίας στο Λονδίνο ως Ακόλουθος Άμυνας, ενώ την περίοδο 2011-2013 κατείχε την θέση του Συμβούλου του Γάλλου Προέδρου για Ναυτικά ζητήματα.


Στο άρθρο με τον ιδιαίτερα προκλητικό για την Τουρκία τίτλο, ο Γάλλος Αντιναύαρχος αναλύει την πολιτική της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ αλλά και την στρατηγική που ο Ερντογάν ακολουθεί στην Μ. Ανατολή και την Μεσόγειο υπονομεύοντας την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ασφάλεια.
Η ανάλυση του Γάλλου Αντιναύαρχου ξεκινά με το περίφημο πλέον περιστατικό της στοχοποίησης της γαλλικής φρεγάτας Courbet (F712) κλάσης La Fayette από πολεμικά πλοία του Τουρκικού Ναυτικού στην Κεντρική Μεσόγειο κατά την διάρκεια της συμμετοχής του γαλλικού πλοίου στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ Sea Guardian.
Υπενθυμίζεται ότι το γαλλικό πλοίο επιχείρησε να πραγματοποιήσει έλεγχο στο εμπορικό πλοίο με σημαία Τανζανίας, Cirkin στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ΝΑΤΟική αποστολή δηλαδή αντιμετώπιση τρομοκρατίας και επίγνωσης ναυτικής καταστάσεως.
Το εμπορικό πλοίο συνοδευόταν από τουρκικές φρεγάτες οι οποίες έστρεψαν κατά της γαλλικής φρεγάτας τα ραντάρ του Συστήματος Ελέγχου Πυρός του πυροβόλου τους, πράξη άκρως εχθρική που όπως φαίνεται οι Γάλλοι δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουν.
Σύμφωνα με τον Γάλλο Αντιναύαρχο το περιστατικό αυτό αποτελεί ακόμη μια ένδειξη της σύγκρουσης της φιλόδοξης Νέο-Οθωμανικής Τουρκίας με τα θεμελιώδη συμφέροντα ασφαλείας πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Συνεχίζοντας ο Patrick Chevallereau επισημαίνει το διχασμό που έχει επιτύχει να επιφέρει η Τουρκία μέσα στο ΝΑΤΟ αφού όταν η Γαλλία ζήτησε την στήριξη των χωρών μελών κατά της επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας στο γαλλικό πλοίο καμία από τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες με εξαίρεση την Σλοβακία δεν στήριξε το γαλλικό αίτημα διότι η Τουρκία για πολλά χρόνια δεν εγκρίνει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ στην Βαλτική και στην Πολωνία.
Η συμπεριφοράς της Τουρκίας πρόκειται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην συνοχή της Συμμαχίας αφού η Σοβιετική απειλή που έφερνε κοντά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει πια και κάθε κράτος μέλος του ΝΑΤΟ εκτιμά με διαφορετική βαρύτητα την Ρωσική στρατιωτική απειλή επιλέγοντας την εθνική του στάση απέναντι σε αυτή παρα μια ομόφωνη κοινή συμμαχική.
Επιπλέον η καταστροφική πολιτική του Προέδρου Τραμπ έχει πλήξει την συνοχή της Συμμαχίας αφού οι ΗΠΑ δεν αποτελούν πλέον την κυρίαρχη συνδετική δύναμη που κρατούσε την Συμμαχία ενωμένη και έτοιμη για να αντιμετωπίσει της Σοβιετική/Ρωσική απειλή.
Η νέα πολιτική της Τουρκίας στην Λιβύη όπου η κυβέρνηση Ερντογάν στηρίζει τον Σάρατζ και τους φανατικούς ισλαμιστές του έχει διαμορφώσει μια νέα εικόνα για την Τουρκία μίας δύναμης ιμπεριαλιστικής η πολιτική της οποία συγκρούεται με τα συμφέροντα ασφαλείας της Ευρώπης.
Μια σειρά γεγονότων, όπως η σκόπευση της γαλλικής φρεγάτας από τα τουρκικά πολεμικά πλοία, η παραλαβή από ΝΑΤΟική χώρα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 Triumf, η απειλή της Άγκυρας να ανοίξει τα σύνορά της και να πλημμυρίσει την Ευρώπη με εκατομμύρια μετανάστες, καθώς και η στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων της Συρίας των καλύτερων συμμάχων της Δύσης κατά του Ισλαμικού Κράτους το 2019 μετά από την έγκριση του Προέδρου Τράμπ είναι μερικά από τα πρόσφατα παραδείγματα της νέας μη φιλικής προς τη Δύση αν όχι προβοκατόρικης τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Σε όλα αυτά τα πεπραγμένα της Τουρκίας θα πρέπει να προσθέσουμε την παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ από το Τουρκικό Ναυτικό το 2018 εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, την αποστολή τουρκικού ερευνητικού πλοίου στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις τουρκικές διεκδικήσεις στην ελληνικότατη νήσο Γαύδο μόνο και μόνο για να στηριχτούν τα σχέδια του Ερντογάν να επεκτείνει την ΑΟΖ της Τουρκίας νότια της Κρήτης και φυσικά τα παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο για τις ΑΟΖ των δύο χωρών στην Αν Μεσόγειο νότια ανατολικά της Κρήτης με το οποίο Τρίπολη και Άγκυρα «μοιράστηκαν» την Αν Μεσόγειο.
Προσπαθώντας να γίνει πιο ξεκάθαρος ο Γάλλος Αντιναύαρχος επισημαίνει ότι η επανεμφάνιση των ακραίων φανατικών ισλαμιστών στην Β. Συρία την οποία ελέγχει η Τουρκία σε συνδυασμό με την αποστολή χιλιάδων ισλαμισμών μισθοφόρων από την Τουρκία στη Λιβύη, συνιστούν ανησυχητικά σενάρια για την Γαλλία και για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Ειδικότερα για την Γαλλία η παρουσία των ισλαμιστών μισθοφόρων στην Λιβύη θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο κίνδυνο αύξησης της αστάθειας στην περιοχή του Σαχέλ όπου τα γαλλικά στρατεύματα μάχονται τους ακραίους ισλαμιστές από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι και σήμερα.
Στα παραπάνω ο Γάλλος Αντιναύαρχος προσθέτει και το αντιδημοκρατικό προφίλ του Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας τους με τις φυλακίσεις δημοσιογράφων, δικαστών, δικηγόρων και στρατιωτικών και αναρωτιέται κάτι απλό που οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες εκφράζουν δημόσια εδώ και πολλά χρόνια:
Ποιο είναι το μήνυμα που ο Ερντογάν θέλει να περάσει στο ΝΑΤΟ;
Ποιο είναι το κρίσιμο σημείο ρήξης Τουρκίας-ΝΑΤΟ, όταν τα πλήγματα που η πολιτική της Τουρκίας επιφέρει στα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ευρώπης υπερισχύσουν των συμφερόντων που στηρίζουν την παραμονή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ; Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα δεν είναι απλή διότι η κάθε χώρα μέλος έχει τα δικά της συμφέροντα όμως το ΝΑΤΟ τίθεται σε νέες προκλήσεις και κινδύνους.
Αυτό όμως που έχει τεράστιο ενδιαφέρον είναι η άποψη του Γάλλου Αντιναυάρχου για την στάση της χώρας του σε περίπτωση που το ΝΑΤΟ δεν πράξει τα δέοντα για να συνετίσει την Τουρκία.
Πιο συγκεκριμένα όπως επισημαίνει ο Αντιναύαρχος (ε.α) Patrick Chevallereau εάν η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ έχει ως αποτέλεσμα την αποτελεσματική προστασία των απειλητικών δράσεων της Άγκυρας στην Μ. Ανατολή την Μεσόγειο και την Β. Αφρική από συγκεκριμένες στέρεες συνέπειες αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την Γαλλία ένα μήνυμα που το Παρίσι έχει ήδη μεταφέρει στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Και συνεχίζει ο Αντιναύαρχος (ε.α) Patrick Chevallereau σημειώνοντας ότι θα ήταν λάθος να υποεκτιμηθεί το μέγεθος της απογοήτευσης και του εκνευρισμού της Γαλλίας για τα παραπάνω, ενώ κανένας δεν θα πρέπει να αγνοήσει το γεγονός ότι η Γαλλία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος χρηματοδότης της Συμμαχίας και όπως αναφέρουν στρατιωτικοί αναλυτές η δεύτερη πιο αξιόπιστη στρατιωτικά δύναμη στο ΝΑΤΟ.
Και ο νοών νοείτω…
https://www.defence-point.gr/