22.8.20

Εκτιμήσεις: Πόσο διάστημα θα μείνει εκτός υπηρεσίας η τουρκική φρεγάτα Kemal Reis (F-247)

Δεν έχει πρόβλημα το πλοίο, αφού η τρύπα ύψους 5μέτρων, πλάτους 1,5 μέτρου και βάθους περίπου 3 μέτρων ...επισκευάστηκε με νοβοπάν, στοκαρίστηκε  και βάφτηκε γκρι με spray!!! Τώρα αν μπάζει νερά στο σημείο, δεν πειράζει, τα βγάζουν με αντλίες.  Το πλοίο τελικά θα επισκευασθεί στα ναυπηγεία όπου το πλήρωμά του θα έχει την ευκαιρία να μάθει και  κολύμπι!  Όσο για το ελικόπτερο που βρισκόταν εσωτερικά, σύντομα θα επισκευαστεί και σε μερικούς μήνες θα μπορεί να πετάει...!
Juan


Σημαντικές αλλά όχι σε μεγάλη κλίμακα είναι οι ζημιές που υπέστη η τουρκική φρεγάτα Kemal Reis (F-247) κλάσης Barbaros που δέχτηκε την επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος (F-451).

Πιο συγκεκριμένα με βάση την φωτογραφία που δημοσιεύτηκε η τουρκική φρεγάτα έχει υποστεί ρήγμα στην δεξιά πλευρά της ακριβώς κάτω από το σημείο όπου βρίσκεται το αντιπυραυλικό σύστημα Sea Zenith της εταιρείας Oerlikon Contraves (από το 2009 Rheinmetall Air Defence) ύψους 5 μέτρων ανοίγματος 1-1,5 μέτρα και βάθους τουλάχιστον 2 μέτρων.
Είναι βέβαιο ότι οι καλωδιώσεις και σωληνώσεις που βρίσκονται σε αυτό το σημείο έχουν υποστεί ζημιά όμως το κύριο μέρος των εργασιών επιδιορθώσεως του πλοίου αφορούν τα ελάσματα που καταστράφηκαν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών τους οποίους συμβουλεύθηκε το DP, το πλοίο δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα εισροής υδάτων καθότι η σύγκρουση έγινε αρκετά ψηλά από την ίσαλο γραμμή.
Πάντως για λόγους ασφαλείας το πλοίο δεν πρέπει να εκτεθεί σε υψηλό κυματισμό και για το λόγο αυτό αποσύρθηκε από την Ανατ. Μεσόγειο με προορισμό μάλλον το Ακσάζ όπου όπως φαίνεται θα πραγματοποιηθούν οι επισκευές. Όσον αφορά αυτές τις επιδιορθώσεις, εάν ισχύουν οι οπτικές παρατηρήσεις, εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περί τον ένα μήνα και θα κοστίσουν άνω των 300.000 ευρώ.
Αν και τελικά οι ζημιές που υπέστη το πλοίο είναι διαχειρίσιμες, το πλήγμα που υπέστη το Τουρκικό Ναυτικό στο γόητρό του δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί εξίσου εύκολα, κάτι που φαίνεται… στο διαδίκτυο. Μετά την επακούμβηση οι λαλίστατοι έχουν στην κυριολεξία λουφάξει.