28.8.20

Α.Μέρκελ προς μέλη ΕΕ: «Να υποστηρίξουμε την Ελλάδα αλλά... όπου έχει δίκιο!»

1-Σε ποια σημεία έχουμε άδικο και
 2- με ποιο τρόπο θα μας υποστηρίξετε, μήπως δίνοντας 4 υποβρύχια "214" στους Τούρκους;
Juan
Η καγελάριος Αγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της κατά την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο είπε πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν την υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα με την Τουρκία αλλά στα σημεία που έχει... δίκιο.

Ερωτώμενη για την κρίση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας είπε: 
«Ναι, πρέπει να πάρουμε σοβαρά όσα λένε οι Έλληνες φίλοι μας, είναι καθήκον μας ως κράτη μέλη της ΕΕ να τους στηρίξουμε σε όσα έχουν δίκιο», τόνισε η Καγκελάριος.
H ίδια υποστήριξε ότι έχει συζητήσει έντονα το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.
«Δεν θέλουμε περαιτέρω κλιμάκωση, σαν Γερμανία είμαστε δεσμευμένοι γι'αυτό» είπε η κ. Μέρκελ, και συνέχισε: «Για αυτό και πρέπει να μιλάμε και στις δύο πλευρές».
Επιπλέον πρόσθεσε πως είναι απαραίτητες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας & Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.
«Η σχέση μας με την Τουρκία είναι διαφορετική. Συνομιλώ συχνά με τον κ. Ερντογάν και θα σας ενημερώσω», είπε.
Παρόλα αυτά ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να μιλήσει σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «υπάρχει όμως τακτική επαφή» συμπλήρωσε.
Οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου έρχονται την ώρα που συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. στη γερμανική πρωτεύουσα.
Αν και πράγματι οι δηλώσεις της καγκελαρίου για την Ελλάδα ήταν πιο «θερμές» από ό,τι συνήθως, η φράση «όπου έχει δίκιο», δείχνει πως το Βερολίνο σε καμία περίπτωση δεν τάσσεται υπέρ των ελληνικών θέσεων, καθώς σημαίνει πως (για το Βερολίνο) η Ελλάδα έχει και... άδικο.
Για το μόνο που δεσμεύτηκε και ήταν ξεκάθαρη η Μέρκελ ήταν πως δεν επιθυμεί κλιμάκωση και πως πρέπει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, υπό αυτή την έννοια «δίκιο» θα είναι ό,τι συμφωνηθεί εκεί.
pronews