8.8.20

Οργή στο ρωσικό ΥΠΑΜ: Τουρκικοί πύραυλοι χτύπησαν τη βάση Χμέιμιμ στη Συρία

Η Άγκυρα βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση το τελευταίο διάστημα, προσπαθώντας να εδραιώσει την παρουσία της ως περιφερειακή δύναμη στη Συρία, τη Λιβύη, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Αυτό οδηγεί τα τουρκικά επιτελεία σε παρορμητικές εντολές και ημιτελείς τακτικές που οδηγούν με ταχύτατους ρυθμούς τα τουρκικά σχέδια στην απόλυτη κατάρρευση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ρωσική στρατιωτική αεροπορική βάση Χμέιμιμ δέχθηκε επίθεση για πρώτη φορά από τουρκικό «РСЗО» (σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων).
Άγκυρα και Μόσχα διατηρούν μια "λυκοφιλία" τα τελευταία χρόνια, ωστόσο οι διαμάχες τους σε ενεργά πολεμικά μέτωπα υπερτερούν των κοινών συμφερόντων, με αποτέλεσμα Τούρκοι και Ρώσοι να βρίσκονται πολύ συχνά σε αντίπαλα στρατόπεδα.
Μια άμεση επίθεση των Τούρκων σε ρωσική βάση προεξοφλεί  τη ραγδαία επιδείνωση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων στο προσεχές μέλλον, με τα ρωσικά αντίποινα να ακολουθούν. Η βάση Χμέιμιμ στη Συρία γίνεται τακτικά στόχος των φιλότουρκων τζιχαντιστών και των τουρκικών δυνάμεων που ζουν στη Συρία, ωστόσο μια άμεση επίθεση από τους Τούρκους αποτελεί σαφή ένδειξη ανεπανόρθωτου ρήγματος στις φαινομενικά καλές σχέσεις Άγκυρας-Μόσχας.
Τα δεδομένα σχετικά με αυτό το χτύπημα επιβεβαιώθηκαν από εκπροσώπους του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας και, όπως εικάζουν οι ειδικοί, η επίθεση εναντίον του ρωσικού στρατού οφείλεται στο γεγονός, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, πως αυτά που κατέστρεψαν τουλάχιστον τρία συστήματα αεροπορικής άμυνας MiM-23 "Hawk" στη Λιβύη, ήταν μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων, γράφει ρωσικό δημοσίευμα.
Ωστόσο, όπως δήλωσε ο πτέραρχος  Αλεξάντερ Στσερμπίτσκι, επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου για τη Συμφιλίωση των αντιμαχόμενων μερών στη Συρία,  ο ρωσικός στρατός πρέπει να λάβει μέτρα για την εξουδετέρωση αυτών των επιθέσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Οι μαχητές τρομοκρατικών οργανώσεων βομβαρδίζουν θέσεις κυβερνητικών δυνάμεων της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, επιχειρώντας, επίσης, να επιτεθούν στη ρωσική αεροπορική βάση «Χμέιμιμ» με τη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και συστημάτων πυραύλων πολλαπλών εκτόξευσης μεγάλης εμβέλειας», γράφει η Rossiyskaya Gazeta.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, σήμερα το σύστημα «РСЗО» /στα αγγλικά MLRS, μεγάλης εμβέλειας στη Συρία είναι το τούρκικο T-122 Sakarya, ικανό να χτυπήσει στόχους σε αποστάσεις έως και 40 χιλιόμετρα - το MLRS που χρησιμοποιούσαν οι  τζιχαντιστές είχε μέγιστο εύρος δέσμευσης στόχου 28-30 χιλιομέτρων. 
«Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία, την απόσταση από την περίμετρο της αεροπορικής βάσης Khmeimim έως το έδαφος  που ελέγχεται από τους μαχητές είναι 38-40 χιλιόμετρα, πράγμα που δείχνει την άμεση συμμετοχή της Τουρκίας στην επίθεση», σημειώνει το Avia.pro.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Τουρκία διέκοψε για άλλη μια φορά τις κοινές περιπολίες στη ζώνης αποκλιμάκωσης.