17.8.20

Τι θα συμβεί με την Τουρκία αν κερδίσει την Προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν; Όλα είναι πιθανά…

Το θέμα που προκαλεί μεγάλες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στην κατοχική Τουρκία είναι οι μεγάλες αλήθειες του προεδρικού υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος, του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θεωρεί -όπως πολλοί αναλυτές και διπλωμάτες στην Αμερική, αλλά και σε όλο τον κόσμο- ότι πρέπει να αποχωρήσει από την τουρκική πολιτική σκηνή ο Ταγίπ Ερντογάν.
Απλά ουδείς το λέει δημόσια, στη διάρκεια μίας συνέντευξης, που μαγνητοσκοπήθηκε, όπως έπραξε ο πρώην αντιπρόεδρος.
Ο Τζο Μπάιντεν, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι ένας άνθρωπος και πολιτικός που λέει φωναχτά αυτά που σκέφτεται. Δεν κρύβεται δηλαδή. Γνωρίζαμε από καιρό τις απόψεις του για τον Ερντογάν, καθώς ο ίδιος σαν αντιπρόεδρος προσπάθησε να τον φέρει στον «ορθό δρόμο», και να γίνει ένας καλός και όχι προβληματικός σύμμαχος της Αμερικής και του ΝΑΤΟ.
  • Θεωρώ ότι σήκωσε τα χέρια ψηλά από απόγνωση, αποδεχόμενος ότι με τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, δεν μπορεί να γίνει τίποτα, και ότι ο μόνος τρόπος να επανέλθει στο δυτικό μαντρί η Τουρκία είναι η αντικατάσταση του. Όχι, όμως, με πραξικόπημα. Το τονίζει δύο φορές ο κ. Μπάιντεν. Αλλά μέσω της ενίσχυσης της αντιπολίτευσης.
Είναι η άποψη του και είναι ορθή. Και πρέπει να είναι σεβαστή. Άλλωστε η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών έχουν την ίδια γνώμη. Η Αμερική έχει επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια στην Τουρκία και απαιτεί να λαμβάνει τα «κέρδη» αυτής της επένδυσης.
Ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν απάντησε στον κ. Μπάιντεν με τον γνωστό αισχρό τρόπο που χρησιμοποιεί στις δηλώσεις του.
Ο ισλαμο-εθνικιστής Καλίν, απειλεί τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και νυν υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος, ότι θα πληρώσει το τίμημα. Και σημειώνει ότι «η ανάλυση της Τουρκίας από τον Τζο Μπάιντεν βασίζεται σε καθαρή άγνοια, αλαζονεία και υποκρισία”.
  • «Οι ημέρες που δίνατε παραγγελίες στην Τουρκία έχουν τελειώσει», έγραψε ο καμπόσος Καλίν, ο οποίος κατά τα άλλα παρακαλούσε Αμερικανούς αξιωματούχους για να βρουν δουλειά στη θυγατέρα του, στην Αμερική.
Βασικά πιστεύω ότι ο εν λόγω κύριος κάνει «μπούλιγκ» στον Δημοκρατικό υποψήφιο για την αμερικανική προεδρία, ώστε να τον αναγκάσει να διορθώσει. Βεβαίως θα είναι λάθος για τον Μπάιντεν να δώσει εξηγήσεις, διότι θα ενοχλήσει τη μεγάλη μάζα των υποστηρικτών του που πιστεύουν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη Δημοκρατία.
Οι Έλληνες ομογενείς, οι Αρμένιοι και οι Εβραιο-Αμερικανοί στη μεγάλη πλειοψηφία τους συμπαθούν τον κ. Μπάιντεν για τις θέσεις που έχει λάβει στα θέματα της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αρμενίας και του Ισραήλ. Ήταν πάντα υποστηρικτικός. Άλλωστε έχει συνδέσει το όνομα του με την επιστροφή της Αμμοχώστου στους Έλληνες κατοίκους της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη βοήθειά του.
Βασικοί οικονομικοί παράγοντες της Ομογένειας έχουν δεσμευθεί να ενισχύσουν την εκστρατεία του κ. Μπάιντεν, και στενές σχέσεις μαζί του έχουν βασικά στελέχη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Ομογενείς εργάζονται για την εκστρατεία του.
Ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει ισχυρές απόψεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Αμερική, στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Δεν κάνει εύκολα πίσω. Έχει και αυτός τα θέματά του, έχει κάνει και αυτός τα λάθη του. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του, θεωρώ, είναι ότι έδωσε «αέρα» στον Ερντογάν, αντί να τον γείωνε όταν είχε την ευκαιρία.
  • Τώρα ίσως να είναι αργά, διότι αν εκλεγεί ο κ. Μπάιντεν θα έχει να κάνει με ένα σχιζοφρενή ηγέτη που πιστεύει ότι η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα είναι πίσω από το (σικέ) πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Βεβαίως ο Ερντογάν ψεύδεται και το γνωρίζει. Το πραξικόπημα ήταν ψεύτικο και άδραξε την ευκαιρία για να δολοφονήσει και να φυλακίσει πολλούς αντιπάλους του.
Θα έχει ενδιαφέρον η προεδρία του κ. Μπάιντεν -εάν εκλεγεί- και ο τρόπος με τον οποίο θα συμπεριφερθεί στον Ερντογάν. Μπορεί αυτή τη στιγμή, και αυτός και οι συνεργάτες του να είναι εξαιρετικά κριτικοί προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, αλλά στο τέλος θα κοιτάξουν τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν πρόσβαλε την Αμερική και έθεσε σε κίνδυνο αυτά τα στρατηγικά συμφέροντα. Ο κ. Μπάιντεν το γνωρίζει… Και περισσότερο απ’ όλους το ξέρουν οι πιο στενοί του συνεργάτες, οι οποίοι, όπως έχουμε αντιληφθεί, έχουν σχέδιο αντιμετώπισης της κατοχικής Τουρκίας…
https://hellasjournal.com/