2.8.20

Προστατεύστε ως κόρη οφθαλμού το εθνικό μέτωπο Αθήνας-Λευκωσίας


Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ούτε σημερινός, ούτε χθεσινός. Εκτός όλων των άλλων, απέδειξε με το σικέ πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, ότι είναι και αρχισυνωμότης.
Πολλά τα παραδείγματα, όλα γνωστά. Οι αποκαλύψεις των Τούρκων ακτιβιστών, που βρήκαν καταφύγιο στη Σουηδία είναι συγκλονιστικές και αφορούν επίσης τα σχέδια της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας.
Παίζει ξανά πόκερ με ανοικτά μάλιστα χαρτιά, και πιστεύει ότι έχει απέναντι του εύκολο αντίπαλο, την Ελλάδα, καθώς διίστανται οι απόψεις για τον λόγο για τον οποίο προχώρησε σε τακτική «υποχώρηση» ο Ταγίπ Ερντογάν.

Προσωπικά πιστεύω ότι δεν περίμενε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης και την κινητοποίηση του Πολεμικού Ναυτικού. Το πιστεύω ακράδαντα.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι άδραξε την ευκαιρία που του έδωσε η Άγγελα Μέρκελ και αγκιστρώθηκε στην πρότασή της. ‘Έτσι τρόπος του λέγειν υποχώρησε χωρίς μάλιστα να τσαλακωθεί.
  • Πιστεύω και κάτι άλλο, και πρέπει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να κοιτάξει το θέμα επειγόντως. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες.
Με την πρότασή για την «παύση» (των προκλήσεων) και για την έναρξη του διαλόγου, στόχευσε, πρώτα και πάνω απ’ όλα, να σπάσει το εθνικό μέτωπο της Ελλάδας και της Κύπρου. Φοβάμαι, ότι αν δεν σπεύσει ο κ. Μητσοτάκης, ο Τούρκος πρόεδρος θα τα καταφέρει και θα χαροποιήσει ιδιαιτέρως την ελίτ των Αθηνών, η οποία απεχθάνεται τους Έλληνες της Κύπρου πιο πολύ ακόμα και από τους Τούρκους. Έχουμε να κάνουμε με «ακράτεια» τουρκολαγνείας.
Σίγουρα, δεν είναι ευτυχείς στη Λευκωσία με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα, ούτε ανοίγουν σαμπάνιες. Θα ήταν χαρούμενοι εάν η διαπραγμάτευση για την «παύση» των τουρκικών επιθετικών ενεργειών κάλυπτε και την Κύπρο. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό, διότι ο Ερντογάν είπε όχι, και η Αθήνα δεν επέμενε. Είδε το θέμα «συμφεροντολογικά», αγνοώντας ότι αν χαθεί η Κύπρος, θα χαθεί και το Αιγαίο και η Θράκη. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Θέλω να ελπίζω ότι την ύστατη ο Πρωθυπουργός θα κάνει πέρα τους συμβουλάτορές του.
Αντιλαμβάνομαι ότι η κ. Μέρκελ και άλλοι παράγοντες στην Αμερική και την Ευρώπη, εισηγήθηκαν στον πρόεδρο της Τουρκίας, να τερματίσει τις προκλήσεις σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, αλλά απέρριψε την πρόταση. Η Καγκελάριος της Γερμανίας είχε υποσχεθεί στον πρόεδρο της Κύπρου ότι θα είναι όρος. Τον πούλησε για μία ακόμη φορά. Χειρότερα του είχε κάνει με το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο. Άλλα του υποσχέθηκε δύο μήνες πριν, τον Ιανουάριο του 2013, όταν συναντήθηκαν στη Λεμεσό…
Ο Ερντογάν όχι μόνο απάντησε αρνητικά, αλλά, μετά την ανακοίνωση αυτής της περίφημης παύσης, απέστειλε στη θάλασσα της κατεχόμενης Αμμοχώστου το Μπαρμπαρός. Στην κυπριακή ΑΟΖ ήδη έχει στείλει πολεμικά πλοία, παραμένει εκεί και το Γιαβούζ.
Ομιλούμε για σειρά προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία, που η Κύπρος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Διότι δεν διαθέτει ούτε πολεμική αεροπορία, ούτε πολεμικό ναυτικό.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συνομίλησε με τον πρόεδρο της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης δικαιολόγησε την ελληνική θέση, όπως την εξέφρασε ο κ. Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Μεγάρου Μαξίμου.
  • Τι λέει η Αθήνα; Εμείς δεν θέλουμε να φαίνεται ότι είμαστε για την Κυπριακή Δημοκρατία ότι η κατοχική δύναμη Τουρκία για τους Τουρκοκύπριους. Τρελά πράγματα… Εντελώς αψυχολόγητη, κατά τη γνώμη μου, θέση. Είναι δικαιολογία και τίποτα άλλο. Και η κοινή γνώμη στο νησί δεν τρώει κουτόχορτο. Είναι πολύ ενοχλημένοι οι άνθρωποι και δικαιολογημένα. Βλέπουν να αφήνονται ξανά μόνοι απέναντι στην ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας.
Ακούω διάφορους αναλυτές της δεκάρας που δηλώνουν με έπαρση ότι τα ήθελε και τα έπαθε η Κύπρος. Ένας εξ αυτών αναρωτήθηκε: Τι τις ήθελε τις έρευνες; Αν τον είχα μπροστά μου θα του απαντούσα. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι θυσιάστηκε η Κύπρος για να επιστρέψει η Δημοκρατία στην Ελλάδα. Προδόθηκε το νησί για να φύγουν οι προδότες χουντικοί και να επιστρέψουν οι άκαπνοι πολιτικοί…
Η Αθήνα και η Λευκωσία, λοιπόν, προσπαθούν να συνεννοηθούν για την ξαφνική απόφαση να εισέλθει η Ελλάδα σε διάλογο με την Άγκυρα, την ίδια στιγμή κατά την οποία η κατοχική δύναμη διατηρεί την Κύπρο υπό μόνιμη απειλή. Και η συνεννόηση δεν είναι καθόλου εύκολη. Και πως θα είναι θα μου πείτε όταν ανακοινώνεται από τηλεοράσεως ότι ας κάνει τα κουμάντα της μόνη της η Κύπρος. Μας καταλαμβάνει η απόλυτη κατάθλιψη με αυτά που ακούμε.
Η πληροφόρηση που έχει η Λευκωσία είναι ότι η Αθήνα και η Αγκυρα είναι κοντά σε μία συμφωνία επί ενός κειμένου που θα καθορίζει τα θέματα του διαλόγου. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε ότι δεν δέχεται να συζητήσει τίποτα άλλο εκτός του θέματος των θαλασσίων ζωνών. Μακάρι να μην αλλάξει τη θέση του και θα τον χειροκροτήσουμε όλοι όρθιοι. Η Τουρκία από την άλλη πλευρά, όπως ξέρουμε, απαιτεί συζήτηση όλων των παράνομων διεκδικήσεων της. Και εδώ παίζεται το δεύτερο μέρος του παιγνιδιού.
  • Ο πρώτος στόχος του Ερντογάν, είναι αυτός που αναφέραμε στην αρχή. Επιχειρεί να σπάσει το μέτωπο της Αθήνας και της Λευκωσίας και φαίνεται ότι θα τα καταφέρει.
Ο άλλος στόχος είναι να δυσκολέψει τις προσπάθειες για διάλογο, να αναγκάσει τον κ. Μητσοτάκη να μην τον αποδεχθεί λόγω των εξωφρενικών απαιτήσεων της Τουρκίας, για να λέει στους Γερμανούς και στους λοιπούς επιτήδειους της Διεθνούς Κοινότητας ότι ο ίδιος προσπάθησε αλλά τα έσπασε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αξίζει να εγκαταλειφθεί η Κύπρος για ένα διάλογο που μπορεί να οδηγήσει και σε σύγκρουση, αν ο κ. Μητσοτάκης απορρίψει τους τουρκικούς εκβιασμούς.
Όπως είπαμε πολλές φορές μόνο ψυχοπαθείς προτιμούν τον πόλεμο από την ειρήνη. Εμείς την ειρήνη θέλουμε και γι’ αυτήν πρέπει να παλεύουμε. Αλλά εξαρτάται από εμάς; ΕΡΩΤΩ: Σε αυτή την περίπτωση, της πολεμικής απειλής, η επιλογή της Ελλάδας είναι να δώσει το “κατιτίς” στον Ερντογάν; Που σημαίνει παραχώρηση ελληνικού εδάφους;
ΕΝΑ ΜΑΚΡΥ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η αντιπαράθεση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για την Τουρκία, και ειδικά το ρωσικό σύστημα S-400, ήταν αποκαλυπτική για πολλούς λόγους. Ο Αμερικανός νομοθέτης έβαλε στη γωνία τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που δεν μπορούσε να δώσει μία σαφή απάντηση. Και θα έλεγα ότι πλέον έχουμε την απόλυτη επιστροφή του θέματος των S-400, καθώς εκτός του κ. Μενέντεζ και άλλοι πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές, απαιτούν να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία. Είναι ένα ανοικτό θέμα, όσο και να ήθελε να το κλείσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε, πάντως, ότι η Αμερική εξακολουθεί να εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει την αγορά των S-400 από την Τουρκία. Αλλά αναγκάστηκε να πει και την αλήθεια: ότι ακόμα επιμένει να δει την Τουρκία να επιστρέφει στο δυτικό «μαντρί». Όνειρα απατηλά… Τον πίεσε ο γερουσιαστής και όπως είδαμε ο υπουργός δυσκολευόταν να δώσει απάντηση. Αλλά ο κ. Μενέντεζ επέμενε. Αν αποκάλυψε κάτι η αντιπαράθεση αυτή είναι ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ισχυρούς φίλους. Και ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βυθιστεί στην τουρκολαγνεία του…