6.8.20

Το Παρίσι "φρενάρει" την Τουρκία: Σε ισχύ η συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Γαλλίας-Κύπρου

Τα γαλλικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο σπεύδει να υπερασπιστεί το Παρίσι, με συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Κύπρο, τη στιγμή που η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται και οι διεκδικήσεις πληθύνονται.
Η γαλλική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο αποτελεί άμεση αντίδραση στην επέκταση της νεο-οθωμανικής Τουρκίας από την Κύπρο μέχρι τη γαλλική σφαίρα επιρροής στην Αφρική.
Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί αποτελούν τον πυλώνα της γαλλικής στρατηγικής στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ και τα πρώτα βήματα για τη θωράκιση των κοιτασμάτων απέναντι στις διεκδικήσεις της Άγκυρας.
Τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας, μετά την ολοκλήρωση εσωτερικών διαδικασιών τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2020 η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Γαλλικής Δημοκρατίας, η οποία υπεγράφη στις 4 Απριλίου 2017.
Η εν λόγω συμφωνία, ενισχύει και επεκτείνει περαιτέρω τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλική Δημοκρατία, σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του κοινού στόχου διασφάλισης ενός περιβάλλοντος σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μέσω της Συμφωνίας, αναβαθμίζεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας, στην έγκαιρη προειδοποίηση και διαχείριση κρίσεων, καθώς και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της πειρατείας.
Επιπλέον, σε στρατιωτικό επίπεδο, προβλέπεται η συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής τεχνολογίας, της κοινής εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού και της διεξαγωγής ασκήσεων έρευνας και διάσωσης.
Η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Κύπρου - Γαλλίας, επιβεβαιώνει το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και την πολυσχιδή μεταξύ τους συνεργασία, κάτι το οποίο κατεδείχθη και κατά την πρόσφατη συνάντηση των Προέδρων Αναστασιάδη και Μακρόν, στο Παρίσι.

https://www.pentapostagma.gr/