19.8.20

Τι αποκαλύπτει η παραίτηση Διακόπουλου


Η παραίτηση του Αλέξανδρου Διακόπουλου από την θέση του Συμβούλου Ασφαλείας του πρωθυπουργού, αποκαλύπτει τα αδιέξοδα και τις ατελέσφορες ενέργειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά, ειδικότερα δε του ίδιου του πρωθυπουργού. Κυρίως δε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και το Βερολίνο. Η παραίτηση του ναυάρχου ε.α.  υποκρύπτει όμως και κάτι ακόμα πιο ανησυχητικό.
Την δυσαρέσκεια των εν αποστρατεία , στρατιωτικών αλλά και αυτήν που διακατέχει τους ενέργεια υψηλά ιστάμενους. Στα απλά ελληνικά ο ναύαρχος Διακόπουλος δεν μπορούσε άλλο να λέει παραμύθια και στους Έλληνες πολίτες και στους ένστολους. Και αυτό σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό που μεγάλη ευκολία  είπε ότι οι τούρκοι δεν έκαναν έρευνες…
Την κεφαλή του επί πίνακι
Ο  σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού, ναύαρχος ε.α.  Αλέξανδρος Διακόπουλος είπε αυτό που  προσπαθεί να κρύψει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησης για το Oruc Reis.  Ότι το τουρκικό ερευνητικό προχώρησε σε έρευνες  οι οποίες έχουν την σημασία τους από κάθε άποψη και αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε αναφέρει χαρακτηριστικά το πρωί της Τρίτης: «Μην κοροϊδευόμαστε, το Oruc Reis έχει κάνει έρευνες. Δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση».
Η δήλωση Διακόπουλου ήταν σε πλήρη διάσταση  με τα όσα δήλωνε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης  στις 12 Αυγούστου: «Δεν σηκώνουμε σημαίες ευκαιρίας . Υψώνουμε τη στάση της ευθύνης και της νομιμότητας. Γιατί δεν γίνεται σοβαρή εξωτερική πολιτική με προπαγανδιστικές φωτογραφίες από ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες. Ούτε με εθνικιστικούς παροξυσμούς  προς ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης».  Μία μέρα πριν από την συγκεκριμένη δήλωση «για ανύπαρκτες σεισμικές έρευνες» ο πρωθυπουργός εξηγούσε στον Γ. Βαρουφάκη ότι το Oruc Reis δεν έχει (και δεν φαίνεται να σκοπεύει να) προβεί σε έρευνες. (σύμφωνα και με τα όσα δημοσιοποίησε ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25).
Ωστόσο, λίγες ώρες μετά τα όσα είπε ο κ. Διακόπουλος και αφού ξέσπασε σάλος, ο σύμβουλος ασφαλείας έκανε στροφή 180 μοιρών, λέγοντας ότι η αναφορά του αφορούσε «προσπάθεια» ερευνών και όχι «πραγματοποίηση». Επειδή η δήλωση Διακόπουλου αποκάλυψε το κρυφτούλι της  κυβέρνησης με την πραγματικότητα, οι «σωματοφύλακες» της κυβερνητικής ενημέρωσης και όχι μόνο, έπεσαν να τον φάνε. Ζητούσαν ν την απομάκρυνση  του, την αποπομπή του, έστω την παραίτηση του. Θα ήταν όμως ομολογία όλης της αλήθειας και γι αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου δεν  ήθελαν να τον καρατομήσουνν αν και τον ήθελαν «σουβλιστό». Έτσι αρχικώς επελέγη η τηλεοπτική… καραντίνα.
Όμως το σχοινί έσπασε και τελικώς φτάσαμε στην παραίτηση του συμβούλου ασφαλείας.