3.8.20

«Τέλος» στον μύθο του «κακού Ερντογάν» & των «καλών Τούρκων»: Το 81% των Τούρκων υποστηρίζει τη «Γαλάζια πατρίδα»

Έρευνα της Κάπα Research αποκαλύπτει πως το 81% των Τούρκων υποστηρίζει τις τουρκικές έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, βάζοντας έτσι τέλος στην ρητορική των ελληνικών ΜΜΕ πως ο Ερντογάν είναι ένας «τρελός Σουλτάνος» που κάνει πράγματα αντίθετα από την θέληση του «φιλελληνικού» τουρκικού λαού.

Η αλήθεια είναι πως όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και ειδικά την Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων υποστηρίζει τις κινήσεις του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένης και της αντιπολίτευσης του νέου «αγαπημένου» των ελληνικών ΜΜΕ Εκρέμ Ιμάμογλου. 
Συγκεκριμένα έρευνα της Κάπα Research, η οποία πραγματοποιήθηκε σε Ελλάδα & Τουρκία αποκαλύπτει: 
Αναφορικά με το θέμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, οι κάτοικοι της Ελλάδας θεωρούν ότι με τις έρευνες που πραγματοποιεί η Τουρκία στην περιοχή παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και έχει καταστεί παράγοντας αστάθειας στην περιοχή σε ποσοστό 91%, ενώ οι γείτονες σε ποσοστό 81% λένε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και σωστά κάνει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Στο υποθετικό σενάριο, που τα πράγματα εκτραχυνθούν και εάν σε κάποιο σημείο η [ελληνική/τουρκική] κυβέρνηση θεωρήσει ότι εμποδίζονται ή καταπατούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της [Ελλάδας/Τουρκίας] και οι δύο λαοί επιθυμούν να εξαντληθούν οι πιθανότητες διαλόγου. Όμως οι κάτοικοι της Ελλάδας παρουσιάζονται πιο έτοιμοι για την επέμβαση του στρατού (46%) από ότι αυτοί της Τουρκίας (35%).
Για την Αγία Σοφία το 50% των Τούρκων θεωρεί πως η Τουρκία είχε κάθε δικαίωμα να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε Τζαμί. Η συντριπτική πλειοψηφία (86%) των κατοίκων της Ελλάδας απάντησε ότι η Τουρκία έπρεπε να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως μουσείο.