17.8.20

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 / 17 Αυγούστου 1824: Ναυμαχία της Σάμου


[Ελληνική Επανάσταση] – Ο ελληνικός στόλος, αποτελούμενος από δύο μοίρες καραβιών κυρίως από τις Σπέτσες και την Ύδρα, καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο που ετοίμαζε εισβολή στη Σάμο.
Λίγο μετά την καταστροφή των Ψαρών, οι Τούρκοι προσπαθούσαν είτε με φοβέρες είτε με εξαγορές να πείσουν τους Σαμιώτες να δηλώσουν υποταγή.
Η Σάμος ήταν ελεύθερη ήδη από το 1821 με ενέργειες του Λυκούργου Λογοθέτη, που οργάνωσε τον πληθυσμό να διώξει την τουρκική φρουρά και εκτέλεσε απόβαση και κατέστρεψε εκστρατευτικό σώμα που ετοιμαζόταν να την ανακαταλάβει. Όμως το 1824 η ώρα είχε ξανάρθει.
Έχοντας ενισχυθεί με τα χρήματα του πρώτου εξωτερικού δανείου, οι Έλληνες έπλευσαν και αφού διασκόρπισαν έναν στολίσκο εισβολής, απέκλεισαν τον κύριο όγκο του τουρκικού στόλου στα μικρασιατικά παράλια, κοντά στην αρχαία Μυκάλη. Μετά από μικροαψιμαχίες, συγκρούστηκαν σφοδρά στις 4/16 Αυγούστου με τους Τούρκους, αναγκάζοντάς τους να υποχωρήσουν. Η αποφασιστική σύγκρουση ήρθε στις 5/17 Αυγούστου, όταν ο Τούρκος ναύαρχος Χοσρέφ Πασά θα εξαπολύσει την δύναμη του στόλου του αποφασισμένος να διασπάσει τον αποκλεισμό.
Μιαούλης, Σαχτούρης, Ανδρούτζος, Κανάρης, Ματρώζος, Τσάπελης, Ραφαλιάς, Ρομπότσης θα γράψουν σελίδες δόξας. Τρία τουρκικά πλοία πυρπολούνται και πολλά άλλα παθαίνουν ζημιές. Σε πάνω από 1.000 άνδρες υπολογίζονται οι νεκροί Τούρκοι ενώ ο Χοσρέφ Πασά, αντιλαμβανόμενος ότι έχει χάσει τον έλεγχο του στόλου του και για να αποφύγει μεγαλύτερη καταστροφή, απεμπλέκεται και υποχωρεί. Η ναυμαχία του Γέροντα τρείς εβδομάδες μετά θα σφραγίσει την ελληνική κυριαρχία στο ΝΑ Αιγαίο. Η Σάμος θα παραμείνει ελεύθερη αλλά δεν θα συμπεριληφθεί στο ελληνικό κράτος και θα περάσει ξανά στην εξουσία του Σουλτάνου.
https://www.ptisidiastima.com/