25.7.20

Η Τουρκία ανακοίνωσε μέσω της πρεσβείας της στις ΗΠΑ ότι το «Oruc Reis» ξεκινά έρευνες!

Ή αυτοί δεν "ξέρουν τι τους γίνεται" ή εμείς!
Juan
Την ώρα που από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δίνει εικόνα αποκλιμάκωσης στην περιοχή μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον με μήνυμα της στο twitter, ανακοινώνει έναρξη σεισμικών ερευνών από το «Oruc Reis».

Και έτσι ενώ η ελληνική πλευρά διέρρεε ότι υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης η τουρκική πρεσβεία ανακοίνωνε μέσω tweet ότι το Oruc Reis ξεκινά έρευνες! Μάλιστα στο ίδιο tweet η Άγκυρα επιτίθεται στην Ελλάδα καθώς διατράνωσε ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Η τουρκική πρεσβεία εγκαλεί την Ελλάδα ότι προσποιείται ότι η περιοχή των ερευνών βρίσκεται εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων «σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις μαξιμαλιστικές επιδιώξεις της, που στηρίζονται στο Καστελόριζο», ενώ σημειώνει ότι η ύπαρξη θαλάσσιας ζώνης στο νησί «είναι απαράδεκτη. Η μαξιμαλιστική επιδίωξη της Ελλάδας είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο».
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο tweet, «η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Εδώ να σημειώσουμε ότι  σημειώναμε ότι οι φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού που συνοδεύουν το ερευνητικό σκάφος βρίσκονταν στην θέση τους και ότι η διαδικασία, αν αληθεύουν τα περί αποκλιμάκωσης, δείχνει ότι έχει υπάρξει κάποιου είδους συνεννόηση και συμφωνία.