23.7.20

Μακρόν σε Ερντογάν: Δεν θα αφήσω στα χέρια της Τουρκίας την ασφάλεια της Μεσογείου''

ΗΓαλλία δείχνει την πρώτη της αντίδραση για τις τουρκικές προκλήσεις. «Θα ήταν σοβαρό λάθος για την Ευρώπη να αφήσει την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου σε χέρια άλλων  παραγόντων και ιδίως της Τουρκίας», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.  

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ακόμη ότι «πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε αυτούς που παραβιάζουν τους θαλάσσιους χώρους στην Ανατολική Μεσόγειο» και ανακοίνωσε Σύνοδο Κορυφής των Επτά χωρών της Μεσογείου, ενώ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο! 
 
Αυτές τις δηλώσεις πρέπει να τις βλέπει ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος αρνείται πεισματικά να αγοράσει της γαλλικές Belharra.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο στις 11.30 το πρωί (ώρα Κύπρου) όπου τον υποδέχθηκε ο Γάλλος ομόλογος του. Πριν τη συνάντηση προέβησαν σε κοινές δηλώσεις. Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Γάλλο ομόλογό του για τον ηγετικό του ρόλο στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ είπε ότι η Γαλλία είναι χώρα πυλώνας και σταθερότητας εκεί που απουσιάζει η Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι θα δούμε πως εμβαθύνονται περισσότερο οι διμερείς, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ έκανε αναφορά σε αμυντική συνεργασία.
Στη συνέχεια, στις 12μ (ώρα Κύπρου) θα παρακαθίσουν σε συνάντηση, με τη συμμετοχή των μελών των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της συνεργασίας Κύπρου – Γαλλίας στους τομείς της Ενέργειας και της Άμυνας, οι διμερείς σχέσεις, οι προκλήσεις από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και ζητήματα που αφορούν τις προτεραιότητες της ΕΕ.
Στη συνάντηση θα συμμετέχουν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Παρίσι κ. Παντιάς Ηλιάδης, ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα, στο περιθώριο της συνάντησης των δύο Προέδρων, ο Υπουργός Άμυνας θα έχει συνάντηση με τη Γαλλίδα ομόλογο του κα Φλοράνς Παρλί.
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα κινηθεί στο δρόμο της διπλωματίας, επιδιώκοντας την ενεργότερη και αποφασιστικότερη εμπλοκή της ΕΕ και η Γαλλία έχει ειδικό βάρος στην ΕΕ δήλωσε στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας.
Για τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας είπε ότι έγινε με πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη για συντονισμό των ενεργειών Αθήνας και Λευκωσίας είτε σε επίπεδο ΕΕ και κρατών μελών, είτε ενέργειες σε επίπεδο διμερών επαφών με χώρες της περιοχής.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή αντιπροσωπεία θα επιστρέψουν στην Κύπρο αργά το απόγευμα σήμερα.  

Τούρκος Δ/ντης Επικοινωνίας: Θα ξεριζώσουμε τα κακόβουλα στοιχεία στη γειτονιά  

 

Για το περιεχόμενο των συζητήσεων της χθεσινής συνεδρίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας έγραψε στο twitter o  Διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκίας, Fahrettin Altun. 
Ακολουθεί ολόκληρη τοποθέτηση 
Συζητήσαμε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη γειτονιά μας, από τη Λιβύη και τη Συρία έως το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν και τη Μεσόγειο, στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, και επαναλάβαμε την ακλόνητη δέσμευσή μας στις πολιτικές ασφαλείας του έθνους μας για να διασφαλίσουμε την επιβίωσή της.
Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την πνευματική γεωγραφία της σε ένα βασίλειο σταθερότητας, προωθώντας την ασφάλεια όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και σε μια ευρεία περιοχή μεταξύ των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ασίας στον Κόλπο και στα Στενά του Γιβραλτάρ.
Η Τουρκία έχει πλήρη επίγνωση των συνεργασιών που στοχεύουν στα κυριαρχικά δικαιώματα των εθνών σε όλο τον κόσμο. Δεν θα διστάσει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ανατρέψει αυτό το καθεστώς καταπίεσης. Ο απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι η επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλο τον κόσμο.
Η Τουρκία θα παραμείνει αφοσιωμένη στην ανθρωποκεντρική  εξωτερική της πολιτική στα ζητήματα ασφάλειας, την οποία ακολουθούμε εδώ και χρόνια, ανεξάρτητα από το κόστος της, έως ότου όλα τα μέρη στραφούν προς την κατεύθυνση που έχουμε προσδιορίσει. Η μεγαλύτερη δύναμη της Τουρκίας είναι να είναι στο πλευρό της δικαιοσύνης και της αλήθειας.
Ας μην υπάρξει λάθος: η Τουρκία θα υποστηρίξει τους αδελφούς και τις αδελφές της στο Αζερμπαϊτζάν και θα αποκρούσει κάθε είδους απερίσκεπτες επιθέσεις εναντίον τους. Και στην Κύπρο, θα σταματήσουμε κάθε προσπάθεια διατάραξης της ειρήνης και της σταθερότητας του νησιού.
Η Δημοκρατία της Τουρκίας έχει τη δύναμη και την ικανότητα να εξαλείψει το παράνομο μπλοκ που στοχεύει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, καθώς έχει νικήσει διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το PKK / YPG και το Daesh.
Σήμερα, όπως πάντα, ενημερώνουμε τον κόσμο ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιτυχημένο έργο ή πρωτοβουλία, οπουδήποτε μεταξύ της γειτονιάς της Τουρκίας και των πιο απομακρυσμένων τμημάτων της Μεσογείου, που θα παραβλέπει τις αντιρρήσεις μας. Δεν θα υπάρξει επίτευγμα σε αυτό το μέρος του κόσμου χωρίς την έγκριση της Τουρκίας.
Σε μια εποχή που ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας επώδυνης αναγέννησης και η ανθρωπότητα χρειάζεται ειρήνη και σταθερότητα περισσότερο από ποτέ, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τους καταπιεσμένους λαούς και θα κάνει ό, τι μπορεί για να προωθήσει την ατμόσφαιρα ευημερίας για την οποία λαχταρά η ανθρωπότητα.
Η Δημοκρατία της Τουρκίας, υπό την ηγεσία του Προέδρου, δεσμεύεται πλήρως να αξιοποιήσει την αμετάβλητη δύναμη και πίστη, την οποία κληρονόμησε από τους προκατόχους της, για να προωθήσει την ειρήνη και να ξεριζώσει όλα τα κακόβουλα στοιχεία από τη γειτονιά της.