13.7.20

Βίντεο: Αζέροι επιτίθενται σε Αρμένιους στρατιώτες - Ανάφλεξη στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας με παρότρυνση Άγκυρας

Με ανάφλεξη απειλούνται τα σύνορα Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας με τις δύο χώρες να αλληλοκατηγορούνται ότι παραβίασαν την εύθραυστη εκεχειρία κατά μήκος των συνόρων τους καθώς διεξήχθησαν σφοδρές ένοπλες συγκρούσεις.
Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε χθες 12 Ιουλίου ότι δύο από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν μετά την επίθεση των αρμενικών δυνάμεων στις θέσεις του και ότι η "επιθετική" Αρμενία ερχόμενη από τη βόρεια περιοχή του Ταους αντιμετωπίστηκε με  "αντιπαράθεση".

"Δύο στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν", αναφέρει η ανακοίνωση.
Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας Shushan Stepanian κατηγόρησε το Μπακού ότι "χρησιμοποίησε πυροβολικό σε επίθεση με στόχο τη καταστροφή  θέσεων [Αρμενίων]".
Τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν και βίντεο από τις επιθέσεις των Αζέρων κατά θέσεων των Αρμενίων, όπως ισχυρίζονται.
Η Τουρκία  έσπευσε πρώτη να υποστηρίξει τους  Τούρκους Αζέρους με ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ να καταδικάζει την επίθεση των Αρμενίων εκ των προτέρων...
Άλλωστε το Αζερμπαϊτζάν αυτοαποκαλείται «δεύτερο τουρκικό κράτος».
Πρέπει όμως να σημειωθεί πως οι συγκρούσεις ήταν μακριά από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και έλαβαν χώρα απευθείας μεταξύ των δύο κρατών κάτι που σπάνια συμβαίνει.
Οι συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν λίγες μέρες μετά την πρόκληση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίγιεφ για την πιθανότητα νέου πολέμου με την Αρμενία. Στις 7 Ιουλίου, ο Αλίγιεφ απείλησε να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις "εάν δεν έχουν αποτελέσματα."
Η Άγκυρα για λόγους ομοεθνίας και ομοθρησκείας (αν και οι Αζέροι είναι Σιίτες και όχι Σουνίτες) αλλά και λόγω ιστορικής αντιπαλότητας με τους Αρμένιους κατά των οποίων στο παρελθόν έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα, στηρίζει το Μπακού με... κλειστά τα μάτια.
Η Αρμενία αντίθετα λαμβάνει υποστήριξη από την Μόσχα με την οποία συνδέεται και με ενιαίο οικονομικό χώρο στα πλαίσια της Ευρασιατικής Ένωσης.