5.7.20

Γαλλία και Τουρκία βρίσκονται «λίγο πριν από τη διαταγή να ανοίξουν πυρ»: Πραγματικά θυμωμένος ο Μακρόν

.

«Λίγο πριν από τη διαταγή να ανοίξουν πυρ», είναι ο τίτλος ανταπόκρισης της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, για το περιστατικό που συντάραξε το ΝΑΤΟ όταν οι Τούρκοι απείλησαν γαλλική φρεγάτα.
Υπότιτλος: «Ένα περιστατικό στη θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας επιβαρύνει το ΝΑΤΟ. Μια μυστική έκθεση εξέτασης της υπόθεσης επιχειρεί να αποσαφηνίσει τις εκατέρωθεν κατηγορίες. Τι ακριβώς συνέβη στη Μεσόγειο στις 10 Ιουνίου;»
Η ανταπόκριση του Thomas Gutschker από τις Βρυξέλλες και της Michaela Wiegel από το Παρίσι αναφέρει, μεταξύ άλλων:
Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει ενδοιασμούς για κλιμάκωση της σύγκρουσης. Ήδη κατά τη συνομιλία του με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στις αρχές της εβδομάδας στο παλάτι Meseberg χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την τακτική της Τουρκίας.
  • Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου ο Macron εξεμάνη και έκανε λόγο για «εγκληματική και ιστορική ευθύνη» της Τουρκίας, «η οποία προφασίζεται ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ».
Η Καγκελάριος σιώπησε. Η οργή του Macron δεν στράφηκε μόνον εναντίον του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν Erdogan , ο οποίος «ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία του στη Λιβύη και βάζει κρυφά πολλούς τζιχαντιστές μαχητές από τη Συρία», όπως ισχυρίστηκε. Τον ενοχλεί το γεγονός ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν επικρίνει σε πιο υψηλούς τόνους το ότι ο Erdogan αδιαφορεί για τις υποχρεώσεις που ανέλαβε στη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο τον περασμένο Ιανουάριο.
Στο Παρίσι αισθάνονται ακόμα και σήμερα αγανάκτηση για την απόφαση της Γερμανίας να μην προσκαλέσει την Ελλάδα στη Διάσκεψη, αν και η θαλάσσια συμφωνία της Τουρκίας με τον Λίβυο Πρωθυπουργό Sarradsch παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία.
Eδώ και αρκετό καιρό, η Γαλλία θεωρεί ότι τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο απειλούνται από τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του Τούρκου Προέδρου. Γι’ αυτό και έχει ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο.
  • Με την Κύπρο έχει ήδη υπογραφεί μία συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, η οποία εγγυάται στο γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό μόνιμη πρόσβαση στο λιμάνι της στρατιωτικής βάσης στις νότιες ακτές της Κύπρου κοντά στη Λάρνακα. Η «στρατηγική εταιρική σχέση» μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, η οποία συμφωνήθηκε στις αρχές της χρονιάς, πηγαίνει ακόμα πιο μακριά.
Έτσι, η Γαλλία αναλαμβάνει την υποχρέωση ενισχυμένης παρουσίας της με φρεγάτες στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο μίας κοινής «στρατηγικής αποτροπής». Αυτή αφορά κυρίως την Τουρκία, ακόμα και αν κάτι τέτοιο αποσιωπάται. Η Ελλάδα θέλει να αγοράσει δύο ψηφιακές φρεγάτες τύπου FDI από τη Γαλλία, οι οποίες θα προστατεύουν και από κυβερνοαπειλές.
Οι στρατιωτικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ενισχύθηκαν . Η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» , η οποία πρώτη παρατήρησε το ύποπτο φορτηγό πλοίο με σημαία Τανζανίας και σήμανε συναγερμό, συγκαταλεγόταν μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου στα συνοδευτικά πλοία του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle». Οι αξιωματικοί γνωρίζονται μεταξύ τους, γεγονός που διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών.
Στη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της γαλλικής Γερουσίας, ο Τούρκος Πρέσβης στο Παρίσι, Ismail Hakki Musa , διαμαρτυρήθηκε ότι «ένα φορτηγό πλοίο ελέγχεται τρεις φορές την ημέρα, σαν να υπάρχουν αμφιβολίες για τις καλές προθέσεις της τουρκικής πλευράς».
«Δεν θα ήταν πιο εύκολο, αν άφηναν να γίνει ο έλεγχος;», τον ρώτησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Christian Cambon , με τον Πρέσβη να σιωπά.
Στο Elysée πιστεύουν ότι στο ΝΑΤΟ ανέχτηκαν το γεγονός ότι η Τουρκία σχεδόν επί ένα χρόνο μπλοκάρει την ενίσχυση της βοήθειας για την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής. Ο Macron είναι αποφασισμένος να μεταφέρει τη συζήτηση στις Επιτροπές του ΝΑΤΟ.
Οι κανόνες που αφορούν τις επιχειρήσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα πρέπει να εναρμονιστούν.
Το περιστατικό της 10 ης Ιουνίου επιβεβαιώνει κατά την άποψη του Macron τις δηλώσεις του περί «εγκεφαλικά νεκρού ΝΑΤΟ», τις οποίες η Merkel τον περασμένο Νοέμβριο χαρακτήρισε ως «βολές κατά πάντων».
Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε στις 22 Ιουνίου σε συνέντευξη Τύπου με τον Τυνήσιο Πρόεδρο:
  • Το ότι η διατλαντική αμυντική συμμαχία ανέχεται «το επικίνδυνο παιχνίδι» των Τούρκων, «αποδεικνύει τον εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ».
«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, στο οποίο είναι αναπόδραστη η διαλεύκανση της τουρκικής πολιτικής στη Λιβύη», δήλωσε ο Macron στο παλάτι Meseberg.