4.7.20

Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο: "Κανένα εμπόδιο για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου"

Θετικές εξελίξεις έχουμε την επικείμενη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες, σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη στο Κάιρο, και αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ακίλα Σαλέχ, προέδρου του Λιβυκού Κοινοβουλίου, για συγκρότηση επιτροπής για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Λιβύης.

Μια τελική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών θα αποτελέσει το τελικό χτύπημα στην Άγκυρα και τον οριστικό τερματισμό των τουρκικών διεκδικήσεων στην περιοχή.

Αυτό θα αφήσει στην Τουρκία ως μόνη επιλογή την άμεση στρατιωτική παρέμβαση κατά Ελλάδας και Αιγύπτου, κίνηση που όπως γνωρίζουν στα τουρκικά επιτελεία πολύ καλά, θα είναι καταστροφική για την Τουρκία.

Δεν υφίσταται κανένα εμπόδιο για την υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, τονίζει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Άλ Ντοστούρ ο πρέσβης της χώρας μας στο Κάιρο, κ. Ν. Γαριλίδης.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ, ο κ. Γαριλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι συμφωνίες όπως αυτή της Ελλάδας με την Ιταλία «μπορούν να επιτευχθούν και με άλλες χώρες στην περιοχή, όπως η Αίγυπτος, η οποία έχει καλές και στρατηγικές σχέσεις με την Ελλάδα, κάτι που θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών». 

Μάλιστα, όπως τόνισε, «η υπογραφή συμφωνίας με το Κάιρο μπορεί να είναι το επόμενο βήμα».

Παρουσιάζοντας την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών, όπως επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδια στην Αίγυπτο, ο Έλληνας πρέσβης εξήγησε ότι «δεν υφίσταται κανένα εμπόδιο, υπάρχει δε μεγάλη σύγκλιση στα τεχνικά θέματα», αναφέρει το energypress.gr

Εξάλλου, όπως ανέφερε, «υπάρχουν αμοιβαία συμφέροντα και ενδιαφέροντα όσον αφορά τις ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο και οι ηγέτες πρέπει να διαθέτουν σύνεση και λογική, προς το συμφέρον των λαών τους και όχι να δρουν σαν καουμπόηδες, διότι οι λαοί χρειάζονται σταθερότητα και ασφάλεια», σε μια αναφορά που “φωτογραφίζει” τις κινήσεις της Τουρκίας. 

Σύμφωνα με τον κ. Γαριλίδη, τέλος, «οι κυβερνήσεις στην Αίγυπτο και την Ελλάδα επιδιώκουν να αναπτύξουν τη χώρα τους και να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας στους πολίτες».

Αθήνα, Κάιρο και Τομπρούκ δημιουργούν ένα τόξο που θα οδηγήσει τις οθωμανικές φιλοδοξίες των Τούρκων στα σκουπίδια της ιστορίας, τη στιγμή που η Άγκυρα στρέφεται κατά πάντων και έχει ανοίξει στρατιωτικά μέτωπα από το βόρειο Ιράκ μέχρι τη Λιβύη.

Ρωσικά ΜΜΕ: "Η Αίγυπτος θα παγώσει τα τουρκικά σχέδια"

Μια έκθεση του ρωσικού ομοσπονδιακού πρακτορείου ειδήσεων, σήμερα, Παρασκευή, υπογράμμισε την ικανότητα της Αιγύπτου να διαλύσει τις φιλοδοξίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Λιβύη, αφού αντίστοιχη έκθεση προανήγγειλε το θρίαμβο της Ελλάδας σε μια ελληνοτουρκική σύγκρουση.

Η έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον οργανισμό, ανέφερε ότι η Αίγυπτος, παρά την εντυπωσιακή στρατιωτική της δύναμη που θα μπορούσε - αν θέλει να τη χρησιμοποιήσει - να παγώσει τα όνειρα της αυτοκρατορίας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Λιβύη, δεν θέλει κλιμάκωση στη Λιβύη , σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία έδειξε μια επιθετική επίθεση εναντίον πολλών χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και σαφώς καταπατά τα εδάφη τους.

Πρόσθεσε ότι υπό το φως της τουρκικής στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, η Αίγυπτος ενίσχυσε τη στρατιωτική της άμυνα στα δυτικά της σύνορα για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των ακτών της από τα τουρκικά πλοία.

Επέστησε την προσοχή στην παράνομη συμφωνία που υπέγραψε η Άγκυρα με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας για στρατιωτική συνεργασία και οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, εξηγώντας ότι αυτό το βήμα εξόργισε πολλές χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, οι οποίες εξέφρασαν την άμεση ετοιμότητά τους να υπερασπιστούν την εθνική τους ασφάλεια με όλους τους τρόπους και τα μέσα.

Επεσήμανε την ικανότητα της Αιγύπτου να εφαρμόζει τις υποσχέσεις της για την υπεράσπιση των συμφερόντων της και της εθνικής της ασφάλειας, και ότι ο αιγυπτιακός στρατός διαθέτει τώρα ένα ισχυρό οπλοστάσιο ρωσικών όπλων, τα οποία αποτελούν την πλέον αξιόπιστη υποστήριξη για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και την προστασία των συμφερόντων της χώρας.

https://www.pentapostagma.gr/