19.7.20

Επί ποδός πολέμου Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία και Αρμενία

Ο κύβος ερρίφθη για την Άγκυρα, η οποία μετά τη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την Κύπρο ανοίγει και πέμπτο μέτωπο εναντίον της Αρμενίας.
Συγκεκριμένα, άνοιξε γραφείο στρατολόγησης τζιχαντιστών στην Αφρίν της Συρίας, μέσω του οποίου τους προωθεί, ώστε να πολεμήσουν κατά της Αρμενίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία ξεκίνησε να στρατολογεί Σύρους τζιχαντιστές για να τους στείλει ενισχύσεις στο Αζερμπαϊτζάν, να πολεμήσουν ενάντια στην Αρμενία.
Η Τουρκία από τις αρχές του 2020 έχει στρατολογήσει και μεταφέρει στη Λιβύη περισσότερους από 10.000 τζιχαντιστές από τη Συρία.
Επειδή η μεταφορά τζιχαντιστών στη Λιβύη, προς ενίσχυση της ισλαμιστικής τουρκολιβυκής κυβέρνησης της Τρίπολης, κρίνεται από το τουρκικό καθεστώς ως «επιτυχημένη επιχείρηση», φαίνεται ότι αποφασίστηκε να ενισχυθεί με τον ίδιο τρόπο και το Αζερμπαϊτζάν, που το τελευταίο δεκαήμερο συγκρούεται στρατιωτικά με την Αρμενία.
Οι τουρκικές Υπηρεσίες λέγεται ότι άνοιξαν στρατολογικό γραφείο στην κατεχόμενη πόλη της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία και ήδη υπόσχονται υψηλούς μισθούς.
Οι Τούρκοι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών έχουν δεσμευτεί με δημόσιες δηλώσεις τους να υποστηρίξουν στρατιωτικά το Αζερμπαϊτζάν, που είναι τουρκικό κράτος, οι Αζέροι είναι τουρκική φυλή.
Οι τουρκικές «εκστρατείες» στο εξωτερικό γίνονται με ατάκτους, παραστρατιωτικούς, τρομοκράτες, μια τακτική που πρώτο εφάρμοσε το Ιράν.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, ορκίστηκε ότι η Αρμενία «θα πληρώσει το τίμημα», με φόντο τη στρατιωτική κλιμάκωση στο Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν, Χασανοφ, εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες του για τη ρωσική στρατιωτική κινητοποίηση στον Κάυκασο.

Συγκεκριμένα, είχε τηλεφωνική συνομιλία με το Ρωσο ομόλογο του Σ.Σοϊγκού. Οι υπουργοί Άμυνας των 2 χωρών συζήτησαν την κατάσταση στην περιοχή καθώς και διμερή στρατιωτικά θέματα με τον Σοϊγκού να τον καθησυχάζει, λέγοντας πως η πρόσφατη στρατιωτική κινητοποίηση Ρωσίας-Αρμενίας δεν στρέφεται κατά του Αζερμπαϊτζάν.

Με εντολή του προέδρου Πούτιν οι ρωσικές δυνάμεις τέθηκαν σε επιφυλακή στα πλαίσια μεγάλων διακλαδικών ασκήσεων με την ονομασία Kavkaz-2020.
Ο Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου με εντολή του Β.Πούτιν έθεσε σε ετοιμότητα 144.000 στρατιώτες, 26.0000 οχήματα κάθε είδους, 414 μαχητικά και 106 πολεμικά πλοία κάθε τύπου σε συνδυασμό με 17 εγκαταστάσεις του ναυτικού σε Μαύρη Θάλασσα και Κασπία.
Η πιο σημαντική μονάδα που θα λάβει μέρος στις ασκήσεις και με μεγάλη συμβολική σημασία είναι η 58η Διοίκηση Στρατού Του Νοτίου Τομέα που σταθμεύει στην Βόρεια Οσετία που θα μεταβεί στην Σταυρούπολη με 500 στελέχη και 100 οχήματα και ως κύριο όπλο φέρει τους τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M.

https://www.pentapostagma.g