27.7.20

Αιγυπτιακό κοινοβούλιο: Αραβική στρατιωτική δύναμη κατά της Τουρκίας

Ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου της Αιγύπτου, Salah Hassaballah, ζήτησε την ταχεία εφαρμογή της πρωτοβουλίας του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι για τη δημιουργία κοινής αραβικής στρατιωτικής δύναμης, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο άρθρο μας, ενόψει των συνωμοσιών, των προκλήσεων και των απειλών που αντιμετωπίζει η περιοχή, με κύριο "πρωταγωνιστή" την Τουρκία.

Σύμφωνα με το Al-Ain ο ίδιος είπε: "Είναι καιρός να εφαρμόσουμε την πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των δυνάμεων του κακού, της τρομοκρατίας και των απειλών που πολιορκούν ολόκληρη την αραβική εθνική ασφάλεια".
Τόνισε ότι η εφαρμογή της πρωτοβουλίας του Προέδρου Σίσι επί του παρόντος θα εξασφαλίσει τον τερματισμό όλων των απειλών που αντιμετωπίζει το αραβικό έθνος, ειδικά από τις δυνάμεις του κακού και της τρομοκρατίας (Τουρκία), καθώς και από τις χώρες που υποστηρίζουν αυτές τις δυνάμεις.
Ο Hassaballah τόνισε ότι απειλούνται όλες οι αραβικές χώρες που καλούνται να αντιμετωπίσουν πολιτοφυλακές και τρομοκρατικές ομάδες, όπως το Ιράκ, η Συρία και η Υεμένη, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν απειλές για ολόκληρη την αραβική εθνική ασφάλεια, που προκύπτουν από τις τουρκικές φιλοδοξίες.
Ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού κοινοβουλίου προειδοποίησε ότι η πηγή αυτών των απειλών είναι η Τουρκία και το Ιράν, γεγονός το οποίο απαιτεί κοινή δράση, δηλαδή την εφαρμογή της πρωτοβουλίας του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι για τη δημιουργία μιας κοινής στρατιωτικής δύναμης της οποίας πρωταρχική αποστολή είναι να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της αραβικής εθνικής ασφάλειας.
Και πρόσθεσε: "Αυτή η ώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να καλέσουμε την ιδέα και να την εφαρμόσουμε, ειδικά υπό το φως των τουρκικών στρατιωτικών παρεμβάσεων στη Λιβύη και της απροκάλυπτης μεταφοράς όπλων, μισθοφόρων και τρομοκρατών στο έδαφος της Λιβύης".
Σχετικά με τη δυνατότητα εφαρμογής της πρωτοβουλίας με ρεαλιστικό τρόπο, ο Αιγύπτιος βουλευτής είπε: "Η τουρκική απειλή έχει γίνει εμφανής στα αραβικά εδάφη και σαφώς στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ. Εάν η αιγυπτιακή πρωτοβουλία δεν υλοποιηθεί αυτή τη στιγμή, πότε θα το κάνει;"
Προκειμένου να ενεργοποιηθεί η πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας κοινής αραβικής δύναμης με πρακτικό τρόπο, ο Hassaballah κάλεσε τον Αραβικό Σύνδεσμο να υιοθετήσει το ζήτημα και να ενεργοποιήσει αυτό που πρότεινε ο Πρόεδρος Σίσι, σχετικά με την αναγκαιότητα μιας κοινής αραβικής στρατιωτικής δύναμης.
Τόνισε ότι οι αραβικές χώρες έχουν εκτιμήσει τις προσπάθειες και την εμπειρία του Προέδρου Σίσι στη διαχείριση των αρχείων εξωτερικά και εσωτερικά, και τις προσπάθειές του να μετατρέψει την Αίγυπτο σε ένα αξιοπρεπές παράδειγμα για το οποίο μπορεί να είναι περήφανος κάθε Άραβας, οικοδομώντας μια νέα χώρα μετά την επιστροφή της Αιγύπτου από τα "πλοκάμια" της τρομοκρατικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Ένας εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασε την ελπίδα ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε μια σοβαρή αρχή για την εφαρμογή της πρωτοβουλίας του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι για την ίδρυση μιας κοινής αραβικής στρατιωτικής δύναμης, την οποία ξεκίνησε πάνω από 5 χρόνια πριν για να ιδρύσει.