20.7.20

Ξέρει τι κάνει η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά ή απλά ακολουθεί τον “γερμανικό δρόμο” και το “αμερικανικό αφήγημα”;


Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος προφανώς έχει πλήρη εικόνα για τις άμεσες αμυντικές ανάγκες της χώρας. Γνωρίζει πλέον μετά από ένα χρόνο στο ΥΠΕΘΑ ότι οι εκσυγχρονισμοί και οι προγραμματισμένες για το “βαθύ μέλλον” αγορές δεν έχουν αυτή τη κρίσιμη στιγμή να προσφέρουν τίποτα στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Όσο κι αν οι Αρχηγοί μπορεί να “στρογγυλεύουν” την κατάσταση, είναι γνώστης των προβλημάτων αλλά και των λύσεων.

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας ασφαλώς και θα ΄χει κατανοήσει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στρατιωτικοποιεί την κρίση και γνωρίζει ότι όσες διπλωματικές κινήσεις κι αν γίνουν, όσο σωστές κι αν είναι, αποτέλεσμα δεν θα ΄χουν αν ο Ερντογάν δεν νιώθει την στρατιωτική ισχύ της Ελλάδας.

Με αυτά τα δεδομένα προκύπτει το εύλογο ερώτημα: συμφωνούν με την ανεξήγητη κυβερνητική επιλογή να “μπουν στο ψυγείο” οι γαλλικές φρεγάτες; Οι οποίες είναι μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα, αλλά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας που μέχρι πριν από μερικές ημέρες η κυβέρνηση έλεγε ότι “είναι κοντά”; Κι αν δεν συμφωνούν έχουν εξηγήσει στο Μέγαρο Μαξίμου όπου λαμβάνονται όλες οι αποφάσεις ότι το ρίσκο είναι μεγάλο;