21.7.20

Η άλλη άποψη 2: Τους ενδιαφέρει να ΜΗΝ πάρουμε τα όπλα… ΟΧΙ τις Belh@rra


Η πρόσφατη εξέλιξη της διακοπής των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής πλευράς για την προμήθεια των δύο φρεγατών Belh@rra, ήταν αναμενόμενη. Τουλάχιστον για πολλούς από εμάς… Δεν  προκάλεσε έκπληξη για τον πολύ απλό λόγο ότι υπάρχει προϊστορία. Μία προϊστορία που αποδεικνύει ότι το ελληνικό πολιτικό και στρατιωτικό σύστημα, όχι μόνο δεν μπορεί να παράξει εξωτερική πολιτική και αποτροπή, αλλά είναι εγκλωβισμένο στις καταστροφικές επιλογές των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, σε βαθμό που να μην  επιτρέπεται πλέον καμία διορθωτική κίνηση, ή αλλαγή…

Γράφει ο ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ
Ακόμη και οι ένθερμοι υποστηρικτές και θιασώτες των κορβετών – πυραυλακάτων τύπου Θεμιστοκλής, αναγκάζονται να παραδεχθούν στα κείμενά τους ότι το Πολεμικό Ναυτικό είναι ανάγκη να διαθέτει μεγάλες και σύγχρονες μονάδες επιφανείας.
Μία προσεκτική ανάγνωση των θέσεων αυτών των υποστηρικτών, αποκαλύπτει ότι το πραγματικό δίλημμα για το Πολεμικό Ναυτικό και την ελληνική άμυνα, ΔΕΝ είναι αν θα επιλέξει Belh@rra ή Θεμιστοκλή. Για τον πολύ απλό λόγο ότι πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά καράβια…
Στην πραγματικότητα δε, δεν τίθεται καν θέμα για το αν θα επιλέξει μεταξύ Belh@rra και LCS ή FFG(X). Δεν το λέμε εμείς αυτό και δεν το λέει μόνο το ΠΝ. Το λέει και το ίδιο το Ναυτικό των ΗΠΑ που υιοθέτησε την ιταλική έκδοση της FREMM!
Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που θέλει να κάνει το Πολεμικό Ναυτικό είναι να αποκτήσει για πρώτη φορά στην Iστορία του, μονάδες επιφανείας πολλαπλού ρόλου. Για όλες τις δουλειές δηλαδή.
Και μάλιστα με συστήματα αποστολής και όπλα που θα του επιτρέψουν να ανταποκριθεί πραγματικά στις επιχειρησιακές ανάγκες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της Τουρκικής απειλής. Όχι μόνο στο χώρο του Αιγαίου, αλλά και σε ανοικτές θάλασσες (τρίγωνο Κρήτη – Κύπρος – Λιβύη).
Με άλλα λόγια αυτό που θέλει να κάνει το Πολεμικό Ναυτικό με τις Belh@rra είναι να μπορεί να διεξάγει ταυτόχρονα επιχειρήσεις αεράμυνας περιοχής (ΑSTER 15/30), ανθυποβρυχιακό αγώνα (ASW), επιχειρήσεις εναντίον σκαφών επιφανείας (AsuW με Exocet MM40 Βlock IIIC) και στρατηγικής κρούσης (SCALP Naval ή αλλιώς MdcN).
Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα ζήτησε να μεγαλώσει η βασική σχεδίαση, προσθέτοντας και συστήματα RAM (Rolling Aiframe Missile) για την ολοκλήρωση και της εγγύς αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας του πλοίου. Όλα αυτά φυσικά έχουν κόστος. Και δεν χρειάζεται να πάμε “μακρυά” για να το διαπιστώσουμε…
Το Πολεμικό Ναυτικό πλήρωσε χρυσάφι τις Super Vita για να τις παραλάβει όπως ήθελε και όπως είχε δεσμευθεί ο σχεδιαστής – κατασκευαστής τους ότι θα τις παραδώσει! Ο οποίος κατήγγειλε τη σύμβαση πριν από δέκα περίπου χρόνια και εξαφανίστηκε για όσους θυμούνται…
Πέραν δε όλων των άλλων, οι Super Vita παραδόθηκαν με καθυστέρηση δέκα περίπου ετών! Στην περίπτωση των Belh@rra βέβαια το πρόβλημα δεν φαίνεται να είναι, ή δεν είναι μόνο το κόστος. Και κάπου εδώ ερχόμαστε στο ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Μπορεί κάποιος να ονοματίσει αντίστοιχο αμερικάνικο πλοίο με τις ίδιες δυνατότητες; Με αυτές που το θέλει το Πολεμικό Ναυτικό δηλαδή και έχει καταλήξει να το θέλει ΚΑΙ ΤΟ Γαλλικό! ΟΧΙ βέβαια…
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ο αμερικανικός παράγοντας πιέζει ασφυκτικά για την ματαίωση της προμήθειας των Belh@rra όχι μόνο γιατί επιθυμεί να αγοράσουμε δικές του σχεδιάσεις.
Αυτό που προσπαθεί πάση θυσία να αποτρέψει, είναι το να βάλει το Πολεμικό Ναυτικό στη φαρέτρα του τη δυνατότητα της στρατηγικής κρούσης με τους SCALP Naval (MdcN). Τοποθετώντας το αλλιώς, αυτό που προσπαθεί να εμποδίσει να συμβεί, είναι το να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό τη δυνατότητα να χτυπήσει ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ μέσα στην Τουρκία, ΟΠΟΤΕΔΗΠΟΤΕ
Όλα αυτά για τον πολύ απλό λόγο ότι θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο και την πρωτοβουλία των ενεργειών έναντι της Τουρκίας, προκειμένου αυτή να μην ενταχθεί οριστικά στη ρωσική σφαίρα επιρροής.
Στο ίδιο πλαίσιο όταν “διαμεσολαβήσει” για την επίλυση των διαφορών των δύο χωρών (δηλαδή για την ικανοποίηση ή μη των τουρκικών απαιτήσεων και διεκδικήσεων…), φυσικά θα αδικήσει το “καλό παιδί” και θα κάνει το χατήρι του ταραχοποιού… Το έχουμε δεί να συμβαίνει και θα το δούμε ξανά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία!
Σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά και τα όπλα, το ίδιο έκανε και στο παρελθόν με τα Mirage 2000-5Mk.2. Αυτά που μετά από 15 ολόκληρα χρόνια εξακολουθούμε να ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να υποστηρίξουμε. Σκεφτείτε ότι στην περίπτωση των μαχητικών, ο φόρτος είναι ένα όπλο (SCALP-EG) ανά αεροπλάνο. Σε κάθε Belh@rra είναι οκτώ!
Σκεφθείτε επίσης ότι ο αερομεταφερόμενος SCALP-EG έχει ακτίνα 450 περίπου χιλιομέτρων. Ο εκτοξευόμενος (εκτοξευτής SYLVER A70) από μονάδες επιφανείας SCALP-NAVAL (MdcN) είναι ένα σαφώς μεγαλύτερο και βαρύτερο όπλο με ακτίνα μεγαλύτερη των 1000 χιλιομέτρων και την ίδια καταστροφική ικανότητα και ακρίβεια προσβολής.
Αν θέλουμε επομένως να συνεχίσουμε την τακτική του αφοπλισμού, αγοράζοντας ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα (MH-60R) χωρίς όπλα, εκσυγχρονίζοντας τα P-3B πάλι χωρίς όπλα (Harpoon Block II +ER ή SLAM-ER), “εκσυγχρονίζοντας” μονάδες του Στόλου με κονδύλια της τάξης των 160 εκατομμυρίων ευρώ για το θεαθήναι, καθυστερώντας εγκληματικά την προμήθεια σύγχρονων τορπιλών για τα υποβρύχια Type 214 και απαξιώνοντας asset όπως τα ΕΜΒ-145Η Εrieye και Mirage 2000, είναι δικαίωμά μας να το κάνουμε…
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δικαίωμά μας όμως να παίζουμε με το μέλλον του Ελληνισμού και τις πιθανότητες επιβίωσής του. Ο Τούρκος θα κάνει τις απειλές του πράξη… Γιατί θεωρεί ότι η συγκυρία τον ευνοεί. Οι πρόσφατες δηλώσεις Πεσκόφ αποδεικνύουν ότι έχει μαζί του τη Ρωσία, ενώ έχει βάλει τα δύο πόδια των ΗΠΑ σε ένα παπούτσι, εκβιάζοντας και απειλώντας ευθέως με διάλυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που δεν του γίνουν τα χατήρια.
Πέρα δε από όλα αυτά, οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι έχει λειτουργήσει με πείσμα και μεθοδικότητα τα τελευταία 15 χρόνια, πράττοντας αυτό που εμείς επίσης ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να κάνουμε εδώ και δεκαετίες…
Αλλάζοντας δηλαδή εντελώς τον εξοπλιστικό του προσανατολισμό. Μεγάλο μέρος του οποίου εστιάζεται όχι μόνο στα οπλισμένα UAV και τα όπλα που μεταφέρουν, αλλά και στην αυτόνομη ανάπτυξη και παραγωγή όπλων ακριβείας, μακρού πλήγματος.
Ο αντιπλοϊκός ATMACA, οι αέρος – εδάφους SOM και SOM- J (αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Lockheed Martin για να εξοπλίσει το F-35…) το ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο, οι πύραυλοι αέρος – αέρος Gokdogan και Bozdogan, είναι μερικά μόνο δείγματα αυτής της προσπάθειας.
Κατόπιν όλων αυτών δεν έχουμε παρά να καταλήξουμε στο ευκόλως εννοούμενο… Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να καταλάβει κανείς ποιος θα φύγει κερδισμένος από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων της γερμανικής ή της αμερικανικής “πρωτοβουλίας”.
Όπως δεν χρειάζεται και πολύ σκέψη για να αντιληφθούμε ότι αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά, στο εγγύς μέλλον θα κινδυνεύσουμε να μπορούμε ελεύθερα να ταξιδέψουμε… μόνο μέχρι τα νησιά των Κυκλάδων. Και αυτό μόνο αν είμαστε τυχεροί και οι “εταίροι και σύμμαχοί” μας, μας στηρίξουν στο τραπέζι των “διαπραγματεύσεων”. Που για την Ελλάδα θα έχει τη μορφή της κλίνης του Προκρούστη.
https://www.defence-point.gr/