12.6.20

Βαρύ χαστούκι στον Ερντογάν… Η USAF αγοράζει τα F-35 της Τουρκίας!

.
Η Επιτροπή Ένοπλων Υπηρεσιών της αμερικανικής Γερουσίας έχει εξουσιοδοτήσει την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να τροποποιήσει έξι μαχητικά αεροσκάφη F-35 που είχαν πωληθεί στην Τουρκία, για να χρησιμοποιηθούν από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ανέφερε το Reuters την Πέμπτη.
Η απόφαση αποδεικνύει ότι στο θέμα αυτό οι νομοθέτες και η αμερικανική κυβέρνηση συμφωνούν απόλυτα. Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές ζητούν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Όμως, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακόμα εναντιώνεται…
Η Τουρκία αρχικά σχεδίαζε να αγοράσει 100 αεροσκάφη F-35 και πήρε στη διάρκεια τελετουργικής παράδοσης τα δύο πρώτα τον Ιούνιο του 2018. Τα αεροσκάφη παραδόθηκαν στη Βάση της Πολεμικής Αεροπορίας του Luke που βρίσκεται στο Φοίνιξ της Αριζόνα, όπου χρησιμοποιήθηκαν για να διδάξουν Τούρκους πιλότους και πληρώματα, πώς να συντηρούνται και να πετούν τα αεροσκάφη.
Η συνεργασία της Τουρκίας στη συμμαχία παραγωγής των F-35 σταμάτησε μόλις η χώρα έλαβε την πρώτη παρτίδα του ρωσικού συστήματος S-400 το περασμένο καλοκαίρι. Στις αρχές Αυγούστου, δεκάδες Τούρκοι πιλότοι και άλλο προσωπικό επέστρεψαν στην Τουρκία μετά την ακύρωση της βίζας παραμονής που είχαν από τις ΗΠΑ, στις αρχές Αυγούστου
Τούρκοι αξιωματούχοι συνέχισαν να υποστηρίζουν ότι η συνεργασία της Τουρκίας δεν τελείωσε και θα επέστρεφε για να συμμετάσχει ξανά στο πρόγραμμα των F-35.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τον περασμένο Ιούλιο, λίγες μέρες πριν από την επίσημη αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας μέσω ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, ότι η απόφαση των ΗΠΑ για παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-35 που είχε αγοράσει η Τουρκία θα παραβίαζε τους όρους της σύμβασης και θα ισοδυναμούσε με κλοπή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία είχε μέχρι τώρα πληρώσει 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τα F-35. Οι τουρκικές εταιρείες θα συνεχίσουν να παράγουν ορισμένα ανταλλακτικά για τα αεροσκάφη καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2020, παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προγραμματίσει να απομακρύνουν πλήρως την παραγωγή από την Τουρκία έως τον Μάρτιο, ανέφερε η ιστοσελίδα Defense One.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για τα F-35 δύο φορές σε μια εβδομάδα στα μέσα Μαΐου. Στις 14 Μαΐου, ο Τραμπ είπε ότι τμήματα των αεροσκαφών F-35 κατασκευάζονταν σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
«Το πρόβλημα είναι, εάν έχουμε πρόβλημα με μια χώρα, δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε το τζετ», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι μέρος του «κύριου σώματος» του αεροσκάφους κατασκευάστηκε στην Τουρκία.
«Έχουμε μια καλή σχέση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ξέρετε έχει μαζί μου. Τι θα συμβεί εάν δεν έχουμε [μια καλή σχέση]; Θα πουν «καλά δεν θα σας δώσουμε αυτό».
Την Πέμπτη, η επιτροπή της Γερουσίας είχε επίσης εγκρίνει 9,1 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή 95 αεροσκαφών F-35 στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για το 2021 (National Defence Authorization Act, ή NDAA), ανέφερε το Reuters.
ΠΗΓΗ: REUTERSAHVAL