13.6.20

Δωρεά των ΗΠΑ για σύγχρονες επικοινωνίες των ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων


Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Άλλη μία πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την ενίσχυση των ικανοτήτων Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δρομολογήθηκε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ. Με γνωστή την στήριξη της εθνικής δεσμεύσεως που έχει αναληφθεί έναντι του ΝΑΤΟ για την συγκρότηση Τμηματικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCC) το 2024, η πλέον πρόσφατη και χαρακτηριστική έμπρακτη στήριξη αφορά ένα πρόγραμμα προμήθειας σύγχρονων υλικών επικοινωνιών που κρίνεται άκρως απαραίτητο για τις ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως είχαμε αναλύσει πέρυσι τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, στις 21 Νοεμβρίου 2019 το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ ανέθεσε σύμβαση ύψους 9.585.000 $ στην εταιρεία LHarris για την προμήθεια υλικού επικοινωνιών, τα οποία προορίζονται για την Ελλάδα. Η σύμβαση περιλαμβάνει:
  • 110 σταθμούς ασυρμάτων χειρός AN/PRC-152A.
  • 31 φορητούς σταθμούς ασυρμάτων AN/PRC-117G.
  • 31 επίσης φορητούς AN/PRC-160(V).
Στην σύμβαση περιλαμβάνεται εκπαίδευση, τεχνική υποστήριξη κ.λπ.
Η παράδοση του υλικού εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα στην διάρκεια του 3ου τριμήνου του 2021. Πρόκειται για πρόγραμμα δωρεάν βοηθείας, το οποίο προετοίμασε η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ)Toν Ιούλιο του 2018, το ΓΕΕΘΑ είχε ενημερωθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες για την έγκριση κονδυλίου που ενεγράφη στον αμυντικό προϋπολογισμό του αμερικανικού Υπουργείου Αμύνης για το Οικονομικό Έτος 2019, προοριζόμενο για την συγκεκριμένη προμήθεια.

Σταθμός Ασυρμάτου ΑΝ/PRC-160.

Το υλικό αφορά σταθμούς ασυρμάτων πολλαπλών ζωνών συχνοτήτων (Μultiband) της οικογενείας AN/PRC-117G Falcon III της εταιρείας L3 Harris, που εξασφαλίζουν επικοινωνίες εδάφους – εδάφους, εδάφους – αέρος και τακτικές δορυφορικές επικοινωνίες, λειτουργώντας σε εύρος συχνοτήτων 30.000 MHz – 2 GHz στα AM/FM και VHF/UHF, επιτρέποντας ασφαλείς επικοινωνίες με αναπήδηση συχνοτήτων (SINCGARS, HAVEQUICK I/II). Οι νέοι σταθμοί ασυρμάτων, υποστηρίζουν ταυτοχρόνως μετάδοση δεδομένων φωνής και εικόνος με υψηλή ταχύτητα και πιστοποίηση ασφαλείας NSA χάρη σε προγραμματιζόμενη κρυπτογράφηση.

Σταθμός Ασυρμάτου AN/PRC-117.

Οι σταθμοί ασυρμάτου θα είναι δύο ειδών, οι φορητοί AN/PRC-117G και AN/PRC-160(V) βάρους 5,44 κιλών (συμπεριλαμβανομένης μπαταρίας) και 4,1 κιλών (άνευ μπαταρίας) και οι χειρός, τύπου AN/PRC-152A βάρους 1,2 κιλού. Ειδικώς ο AN/PRC-160(V) λειτουργεί στα HF/VHF εξασφαλίζοντας, απούσης της δορυφορικής υποστηρίξεως, στρατηγικές επικοινωνίες, όντας ο πρώτος και μόνος παγκοσμίως που πληροί τα νέα πρότυπα εκσυγχρονισμού κρυπτογραφήσεως της NSA. Για τον σκοπό αυτό ενσωματώνει λογισμικό προγραμματιζόμενης κρυπτογραφήσεως L3Harris Sierra II, που εξασφαλίζει την διαρκή αναβάθμισή της στο μέλλον και παρέχει ασφαλή διασυνδεσιμότητα Type 1 μεταξύ αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων. Ο ασύρματος διακρίνεται από 10πλάσια ταχύτητα μεταδόσεως δεδομένων σε σχέση με υφισταμένους αντιστοίχους σταθμούς ασυρμάτων HF, εξασφαλίζοντας ταχύτερες επικοινωνίες και διασυνδεσιμότητα με εξελιγμένους αισθητήρες ISR (Πληροφοριών, Επιτηρήσεως, Αναγνωρίσεως). Ο κατασκευαστής υποστηρίζει ότι πρόκειται για την μικρότερη, ελαφρύτερη και ταχύτερη σε μετάδοση δεδομένων συσκευή της κατηγορίας.

Σταθμός Ασυρμάτου AN/PRC-152.

Η αναβάθμιση των επικοινωνιών των ελληνικών μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων θα τις φέρει σε διεθνή επίπεδα, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη οικογένεια ασυρμάτων εφοδιάζει από τις αρχές της δεκαετίας του 2010 τις περισσότερες ανάλογες μονάδες του Δυτικού κόσμου.
https://doureios.com/