11.6.20

Αιγύπτιοι προς Ελλάδα: ''Ελάτε να συμφωνήσουμε για την ΑΟΖ-Ήρθε η ώρα να ακυρώσουμε το τουρκολιβυκό σύμφωνο'

Κάλεσμα προς την Ελλάδα κάνουν Αιγύπτιοι σύμβουλοι του προέδρου Σίσι για άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ.  Ο καθηγητής Dr. Abdellatif Darwish, σε δηλώσεις του στο κανάλι "TEN", ανέφερε πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή Αθήνα και Κάιρο να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα. 
Συγκεκριμένα δήλωσε: 

''Η συμφωνία Αθήνας-Ρώμης για την ΑΟΖ αποτελεί μία σημαντική διπλωματική νίκη για την Ελλάδα. Οι χώρες μας πρέπει άμεσα να συμφωνήσουν για την ΑΟΖ για να ακυρωθεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο'', ανέφερε ο καθηγητής, ο οποίος στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα για τις διαπραγματεύσεις που έρχονται.

Τι αναφέρουν Αιγυπτιακά ΜΜΕ  


''Ελλάδα και Αίγυπτος αποφάσισαν να βάλουν “stop” στα Οθωμανικά σχέδια του Ερντογάν εδώ και τώρα μιας και διακυβεύονται ζητήματα εθνικής ασφαλείας στην περιοχή'', αναφέρει Αιγυπτιακό ΜΜΕ.
Αιγυπτιακό αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Δένδιας, θα επισκεφθεί το Κάιρο στις 18 Ιουνίου για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την αιγυπτιακή πλευρά σχετικά με τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.
Η Αίγυπτος επιδιώκει να εμποδίσει την συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Τριπόλεως στην Λιβύη με τον Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς Κάιρο και Αθήνα συμφώνησαν πριν από αρκετούς μήνες να επιταχύνουν την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ τους, ενώ η επερχόμενη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο έρχεται σε μια πολύ σημαντική στιγμή μετά την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας.
Η Αίγυπτος θα είναι σε θέση να αναζητήσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο στις δυτικές οικονομικές περιοχές της που βρίσκονται στα θαλάσσια σύνορα  που συνορεύουν με εκείνα της Ελλάδας”, αναφέρουν οι Αιγύπτιοι που βιάζονται για νέες έρευνες και εξορύξεις στην πλευρά τους.
Το ίδιο όμως βιάζεται και η Ελλάδα η οποία βασίζεται στα κοιτάσματα που βρίσκονται μέσα στην ελληνική αποκλειστική θαλάσσια ζώνη της ΑΟΖ για να ανακάμψει η δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία ειδικά λόγω της πανδημίας.
Προχθές είχαμε την υπογραφή συμφωνίας που καθορίζει τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας.
Αυτή η συμφωνία και η επικείμενη με την Αίγυπτο για τον καθορισμό των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών έχει εξοργίσει στον ύψιστο βαθμό τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίο ελέγχει αποκλειστικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Λιβύη, εφαρμόζοντας το σχέδιο Εθνικός Όρκος, το οποίο εκτιμά ότι θα τον σώσει από τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα .
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατέστησε επίσης σαφές ότι η Τουρκία ήταν η μόνη που επιμένει σε αυτό που περιέγραψε ως «μονοδιάστατο όραμά της».

Ανακοίνωση του αραβικού συνδέσμου κατά της Τουρκίας

Η αραβική ένωση εξέφρασε την ίδια στιγμή την έντονη ανησυχία της για αυτό που ονόμασε ως αυξανόμενη παρέμβαση της Τουρκίας σε αραβικά έθνη, όπως η Λιβύη, η Συρία και το Ιράκ.

Ο Γενικός Γραμματέας του παναραβικού οργανισμού Χοσάμ Ζάκη δήλωσε ότι η παρέμβαση της Τουρκίας στις χώρες αυτές προκαλεί ανησυχία καθώς δεν «συμβαδίζει με τις αρχές της καλής γειτονίας».

«Ελπίζουμε ότι ο GNA θα δηλώσει τη θέση του σχετικά με την αιγυπτιακή πρωτοβουλία κατάπαυσης του πυρός σε μια ολοκληρωμένη πολιτική διαδικασία, η οποία  θα επιτρέψει και στα δύο μέρη να συμμετάσχουν στην πολιτική λύση», δήλωσε ο Zaki. 

Μεταφέρει δυνάμεις η Αίγυπτος
  

Ταυτόχρονα, συνεχίζει να μεταφέρει δυνάμεις η Αίγυπτος στα σύνορα με την Λιβύη με τις αντιμαχόμενες παρατάξεις στη χώρα να ετοιμάζονται για τη μάχη της κατάληψης της Σύρτης, ενώ όλα δείχνουν σε σύγκρουση Αιγύπτου-Τουρκίας επι λιβυκού εδάφους.
Ο αρχηγός του γενικού Επιτελείου του αιγυπτιακού Στρατού στρατηγός Mohamed Farid δήλωσε σήμερα σε σύσκεψη με διοικητές της δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας, στα σύνορα με την Λιβύη "ότι οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο ετοιμότητας έτοιμες να αντιμετωπίσουν όλους τους κινδύνους και τις προκλήσεις."