11.6.20

Οι «προστάτες των νταβατζήδων» και το μακρύ χέρι του ΣΥΡΙΖΑ


11/06/2020
Γράφει η
 Σοφία Βούλτεψη
«Θεσμικό εμπόδιο» και «προστασία του κάθε νταβατζή» που δεν διστάζει να προχωρά σε «δικαστικά πραξικοπήματα»: Αυτή υπήρξε συνοπτικά η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για την Δικαιοσύνη και μ’ αυτήν πορεύτηκε όλα τα χρόνια της λατινοαμερικάνικου τύπου εξουσίας του. Και ξαφνικά άρχισαν να ξιφουλκούν όλοι μαζί – όλοι αυτοί που την λέξη «υποκρισία» την έχουν γραμμένη στο κούτελό τους.
Χωρίς να μπαίνω επί της ουσίας σε τρέχουσα υπόθεση που έχει εύλογα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και τη συναισθηματική φόρτιση της κοινής γνώμης, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που δεν δικαιούται να παριστάνει ότι εξεγείρεται.
Πρώτον, επειδή κατά την (άρον άρον) ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα, τον Ιούνιο του 2019, ιδρώσαμε – και χρειάστηκαν πολλές καταγγελίες – για να τροποποιηθεί ο ορισμός του βιασμού στο σχετικό άρθρο 336, ώστε να πάψει να ορίζεται με βάση τη βία και ο ορισμός του να συνδεθεί με την απουσία συναίνεσης.
Επίσης, επειδή χρειάστηκε να έλθει η Νέα Δημοκρατία και, με τις νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα τον Νοέμβριο του 2019, να αυστηροποιηθούν οι ποινές. Έτσι, από 5 ως 15 έτη φυλάκιση, ο βιασμός επισύρει επισύρει πλέον κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών – έφυγαν δηλαδή τα πέντε χρόνια και προβλέπεται κάθειρξη – ενώ αν ο βιασμός έχει γίνει από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού, τότε, αντί για 10 ως 15 έτη φυλάκισης, η ποινή μεταβλήθηκε σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη 10 ως 15 χρόνια.
Και δεύτερον, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε – και παραμένει – το κόμμα που περισσότερο έχει επιτεθεί στη Δικαιοσύνη, αποπειράθηκε να την ελέγξει και θέλησε να την χρησιμοποιήσει για να πλήξει πολιτικούς αντιπάλους και τελικά την ίδια τη Δημοκρατία. Με αποκορύφωμα τη σκευωρία της Νοβάρτις, όπου οι άνευ προηγουμένου παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη καταγγέλλονται από τους ίδιους τους λειτουργούς της.
Ουδέποτε στο παρελθόν – εκτός κι’ αν ψάξουμε στις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης Ιστορία μας – είχαν σημειωθεί τόσες πολλές επιθέσεις, τόσες πολλές παρεμβάσεις και τόσες πολλές ραδιουργίες.
Μιλάμε γι’ αυτούς που τοποθέτησαν την κ. Θάνου, τέταρτη κατά σειρά αρχαιότητας αντιπρόεδρο, στη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου στις… τρεις μετά τα μεσάνυχτα της 29ης Ιουνίου 2015, αφήνοντας κενές τις θέσεις των άλλων ανωτάτων δικαστηρίων. Για να μην υπάρχει άλλος να αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός όταν θα έκαναν τα καουμποϊλίκια τους και θα μας πήγαιναν στο τρίτο μνημόνιο και σε νέες εκλογές. Για να επιστρέψει μετά η κ. Θάνουν στη θέση της και αμέσως μετά την αφυπηρέτησή της να διοριστεί σύμβουλος στο γραφείο Τσίπρα και αμέσως μετά να διοριστεί πρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Μιλάμε γι’ αυτούς που ουδέποτε τράβηξαν το μακρύ τους χέρι, αφήνοντάς το εκεί, να πιέζει τον σβέρκο της Δικαιοσύνης, εξαπολύοντας αλλεπάλληλες υβριστικές επιθέσεις.
Από το Περιστέρι, στις 16 Ιουνίου 2016, ο Πολάκης ήταν που δήλωνε πως «μεγάλη μερίδα των δικαστών είναι – για να το πω ευγενικά – εξαρτώμενοι ή – για να το πω κανονικά – στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος».
Και έκτοτε δεν έπαψε να υποστηρίζει πως πρέπει να διορίσουν τρεις τέσσερις χιλιάδες δικαστές για να κάνουν οι άνθρωποι τη δουλειά τους.
Τότε που οι δικαστές ήταν «παρακράτος»
Τον Οκτώβριο του 2016, όταν το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, το ίδιο το Γραφείο πρωθυπουργού μίλησε για παρακράτος, ο Πολάκης για «δικαστικό πραξικόπημα», η Γεροβασίλη για απόφαση που… στερεί νοσηλευτές από τα νοσοκομεία και πόρους για τους παιδικούς σταθμούς και ο Παππάς, ο υπουργός που είχε προκαλέσει όλη την ανωμαλία, μίλησε για «απόφαση που δικαίως σε μεγάλο κομμάτι του λαού μας δημιουργεί ένα αίσθημα αδικίας».
Είχε προηγηθεί ο Τσίπρας, που, από το βήμα της ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2016 είχε ξεκάθαρα παρέμβει στη Δικαιοσύνη και αναφερόμενος στην αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ δήλωσε πως δεν δίνει ούτε μία πιθανότητα το δικαστήριο να πάει κόντρα στον διαγωνισμό, διότι… έτσι θα χαθούν πολλά χρήματα για το ελληνικό Δημόσιο. Τους προειδοποίησε δηλαδή τους δικαστές ότι βάσει αυτού έπρεπε να κρίνουν και όχι βάσει των νόμων και του Συντάγματος!
Κι’ όταν, τον Ιούνιο του 2017, ο Πολάκης αποκάλεσε την Δικαιοσύνη «προστασία του κάθε νταβατζή», ο ίδιος ο Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο υγείας στις 30 του μήνα, έσπευσε να τον καλύψει, μιλώντας για «θεσμικά εμπόδια» - που αυτοί οι μάγκες τα ξεπερνούν όταν τους τα στήνουν!
Πυρ ομαδόν και κατά του Εφετείου Αναστολών τον Ιούλιο του 2017: Ο κ. Τζανακόπουλος, κυβερνητικός εκπρόσωπος τότε, απεφάνθη ότι η απόφασή του «καταγράφεται στο "μαύρο βιβλίο" της Ελληνικής Δικαιοσύνης», ενώ ο Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας, δεν δίστασε να πει ότι το δικαστικό σώμα «βγάζει αποφάσεις υπέρ των εργοδοτών».
Τυφλή και κουφή Δικαιοσύνη!
Και δεν έχαναν ευκαιρία να κατηγορούν τους δικαστές για κάλυψη παρανομιών:
«Στα εξοπλιστικά προγράμματα υπήρξε περίοδος που οι μίζες έπεφταν βροχή! Τι βροχή; Καλύτερα θα ήταν να πω καταιγίδα, και μάλιστα τροπική, ή ακόμη καλύτερα ή χειρότερα, κατακλυσμός. Το δυστύχημα είναι, ότι μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος, αλλά δυστυχώς και κάποιοι εισαγγελείς και δικαστές έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν. Η δικαιοσύνη, εκτός από τυφλή, προσέθεσε στα αυτιά της και ωτοασπίδες. Όχι μόνο για να μην βλέπει, αλλά και για μην ακούει», είπε στη Βουλή ο Παπαγγελόπουλος στις 5 Ιουλίου 2017.
Προστάτες των ληστών και των νταβατζήδων, αποκάλεσε τους δικαστικούς ο Πολάκης στις 29 Ιουλίου 2017, με ανάρτησή του στο facebook: 
«Ελλάς Ελλήνων Δικαστών. Απαλλαγμένη των Λιστών. Για προστασία των Ληστών. Σύνταγμα λάστιχο λοιπόν, Για χάρη των καναλαρχών .... Αν είσαι λήσταρχος φοροφυγάς Στην πενταετία την πηδάς. Και μετά θα τα γλεντάς. Αυτή ΔΕΝ είναι δικαιοσύνη και μάλιστα τυφλή. Είναι η προστασία του κάθε "νταβατζή"».
Επανήλθε, τον Αύγουστο του 2017, όταν το ΣτΕ αποφάσισε να το «πάγωμα» της εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ, έως το ανώτατο δικαστήριο εκδώσει την οριστική απόφασή του:
«Έτσι σε θέλω Δικαιοσύνη!!!!! Τυφλή …..μπροστά στα λαμόγια του παρελθόντος … ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!!», είχε γράψει στο facebook.
Σκοταδιστές οι δικαστές
Και τι είπε το στόμα τους όταν, τον Μάρτιο του 2018, το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση του Φίλη, που ως υπουργός Παιδείας είχε επιφέρει ριζική αλλαγή στον χαρακτήρα και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στις τάξεις Γ΄ έως ΣΤ' δημοτικού και του γυμνάσιου: «Σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων», «μήνυμα αναχρονιστικής αναδίπλωσης και κατήχησης στα σχολεία», «οδυνηρή έκπληξη», ακόμη και… «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών»!
Και γιατί παρακαλώ; Μα επειδή το ΣτΕ υπενθύμισε το άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και μεταξύ των σκοπών της είναι η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης, προσθέτοντας ότι με το νέο πρόγραμμα σπουδών «φαλκιδεύεται ο επιβαλλόμενος από τη συνταγματική αυτή διάταξη σκοπός της ανάπτυξης, δηλαδή της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης των μαθητών στα ανήκοντα στην επικρατούσα θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού»!
«Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο βασίζεται, σύμφωνα σε όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σε ένα σκεπτικό βγαλμένο από εποχές αλήστου μνήμης, το οποίο προσομοιάζει με σκοταδιστικές απόψεις ακραίων θεολογούντων», ανέφερε συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε μέχρι τέλους. Με τελευταίο και πιο οδυνηρό κεφάλαιο την δήθεν εμπλοκή δέκα πολιτικών στην υπόθεση Νοβάρτις.
Στο στόχαστρο με ονοματεπώνυμα
Στις 2 Ιανουαρίου 2019, πάλι με ανάρτησή του, ο Πολάκης εγκαλούσε την Δικαιοσύνη, γιατί, λέει, καθυστερούσαν αδικαιολόγητα κάποιες υποθέσεις. Και επειδή, λέει, οι ανακρίσεις καρκινοβατούσαν, αν και ο ίδιος είχε παραδώσει «πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων».
Μάλιστα, αναφερόταν εκτενώς σε συγκεκριμένες υποθέσεις και συγκεκριμένους δικαστές, αναφέροντας τα ονοματεπώνυμά τους!
«Κανένα παρακράτος, καμιά "αργοπορία" ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ τη διερεύνηση και τιμωρία αυτών που ΚΑΤΕΚΛΕΨΑΝ ΚΑΙ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΑΝ τη χώρα και τώρα τολμάνε να κουνάνε το δάκτυλο, να απειλούν με μηνύσεις και να θέλουν οι "άριστοι της λαμογιάς" να ξανακυβερνήσουν!!! Από αύριο στοιχεία με ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, ονόματα και διευθύνσεις ΠΡΟΣ ΠΑΣΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ...Τέρμα η υπομονή και η ανοχή στους αργούς ρυθμούς και στις υπόγειες κινήσεις των μηχανισμών της διαφθοράς!!!».
Αυτό, προφανώς, δεν ήταν παρέμβαση για όσους σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους υπέρ της Δικαιοσύνης…
Είχε τρέξει πολύ νερό κάτω από τις γέφυρες του ψεύδους, από τότε που, στις 15 Οκτωβρίου 2014, κατά την συνάντησή του με τα προεδρεία των Ενώσεων Δικαστών και Εισαγγελέων, αναγνώριζε την «αναγκαιότητα σεβασμού της δικαστικής απόφασης του Μισθοδικείου που δικαιώνει τις δικαστικές ενώσεις και σημείωσε ότι η εισοδηματική αποκατατάσταση όσων έχουν υποστεί περικοπές οφείλει να γίνει με τρόπο συντεταγμένο και ορθολογικό»…
Και ύστερα ήλθαν οι Ρασπούτιν
Και ύστερα ήλθαν στην εξουσία – μαζί με τον «Ρασπούτιν»!
Με επιθέσεις και ύβρεις κατά της Δικαιοσύνης!
Και πρωτοφανείς καταστάσεις, με εισαγγελείς να καταγγέλλουν αντιθεσμικές παρεμβάσεις, απειλές κατά δικαστών, καταγγελίες για ευνοιοκρατία και «παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς», δημόσιες δηλώσεις για τον τρόπο χειρισμού ορισμένων υποθέσεων, υποκλοπές προσωπικών δεδομένων, εκδικητικές πειθαρχικές διώξεις, πιέσεις για να ασκούν οι δικαστές διώξεις και… «ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν»!
Και έναν πραγματικό εμφύλιο στην Δικαιοσύνη, που κορυφώθηκε με αφορμή τη σκευωρία της Νοβάρτις:
Ανώτερη εισαγγελική λειτουργός μηνύει τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης για ευθεία παρέμβαση στο έργο της, πρόεδρος του Αρείου Πάγου μηνύεται για απόπειρα εκβίασης και δωροληψίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης ασκεί πειθαρχικό έλεγχο σε Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου και σε άλλους τέσσερις ανώτατους Εισαγγελικούς λειτουργούς, σε συνέχεια αναφοράς έτερου Εισαγγελικού λειτουργού, δικαστές στρέφονται με αγωγές κατά συναδέλφων τους, «Ρασπούτιν», «νταβατζήδες» και τα λοιπά και τα λοιπά…
Αλλά τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνονται από ιερή οργή!
Σωστά! Διότι, όπως έλεγε ο Τάκιτος, «όταν το ψεύδος αποκαλύπτεται, δε υπάρχει άλλο καταφύγιο από το θράσος»!