16.6.20

Μητσοτάκης σε Νετανιάχου: ''Αποσταθεροποιητικός παράγοντας η Τουρκία''

Ηπανδημία του νέου κορoνοϊού, ο τουρισμός, η συνεργασία των δύο χωρών, τα ενεργειακά, καθώς και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο κυριάρχησαν στις κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ισραηλινού ομολόγου του Μπενιαμίν Νετανιάχου.


Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση προς τους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα, στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα με αφορμή τις αυξανόμενες προκλητικές της ενέργειες στην περιοχή». Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου εστίασε στη συνεργασία των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι στη χώρα μας υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες.  

Μητσοτάκης  


«Αυτή είναι η πρώτη μου επίσκεψη στο εξωτερικό μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού»
«Καθώς προετοιμαζόμουν γι'αυτό το ταξίδι βρήκα μια δήλωση του αείμνηστου Κ.Μητσοτάκη που έλεγε ότι το Ισραήλ είναι και πρέπει να εξακολουθήσει να είναι πυλώνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτές οι παρατηρήσεις είναι πιο σημαντικές από ποτέ.»
«Η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ είναι συμπαγής και αυτόφωτη. Είναι μια σχέση που θα ενδυναμωθεί κι άλλο»
«Συζητήσαμε για τον κορονοϊό. Με τον Μπ. Νετανιάχου συμμετείχαμε σε κοινή πρωτοβουλία χωρών για την έξυπνη διαχείρισης της πανδημίας. Επαγρυπνούμε και για την επόμενη μέρα.»
«Μιλήσαμε και το restart στην οικονομία. Για εμάς είναι σημαντικό να ανοίξουμε τον τουρισμό. Από 1η Ιουλίου θα υποδεχόμαστε απευθείας πτήσεις σε όλους τους κύριους προορισμούς μας. Και αν όλα πάνε καλά από 1η Αυγούστου θα μπορούμε να υποδεχόμαστε Ισραηλινούς τουρίστες. Αν χρειαστεί θα παρατείνουμε την τουριστική σεζόν μέχρι Οκτώβρη-Νοέμβρη. Έχουμε αυστηρά πρωτόκολλα υγείας, έχουμε εργαστεί σκληρά, με κύριο μέλημα την ασφάλεια και την υγεία των τουριστών.»
«Νούμερα ένα προτεραιότητά μας μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η προσέλκυση επενδυτών. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επένδυσης στην Ελλάδα σήμερα.  Εσείς θέλετε ταλαντούχους μηχανικούς, εμείς τους έχουμε εν αφθονία. Σας προσφέρουμε μια πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά.»
«Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα και στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.»
«Μιλήσαμε για τον East Med, και για τις ενέργειες της Τουρκίας. Οι τουρκικές ενέργειες είναι μια απειλή για την περιοχή. Μιλήσαμε πολύ και για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που έχει παίξει η Τουρκία. Εμείς πάντοτε θα επιδιώκουμε την ειρήνη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.»
«Πάντοτε αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας όταν είμαστε στο Ισραήλ και πιστεύω το ίδιο συμβαίνει και στους Ισραηλινούς όταν βρίσκονται στην Ελλάδα»

Νετανιάχου

«Οι προκλήσεις είναι πολλές, Έλληνες πιλότοι μας βοήθησαν τα προηγούμενα χρόνια να σβήσουμε φωτιές. Η ευημερία μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσω της συνεργασίας και της ασφάλειας.»
«Συζητήσαμε επί μακρόν το μήκος του αγωγού EastMed που θα συνδέει τα κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αγωγό στον κόσμο»
«Οι ευκαιρίες είναι τεράστιες και περιλαμβάνουν τα φυσικά κοιτάσματα αλλά και το έργο κάθε νού. Πχ το αέριο»
«Η Ελλάδα έχει εξαιρετικό ταλέντο και επιστήμονες. Αλλά και το Ισραήλ έχει τα εχέγγυα για τον τομέα αυτό. Η Ελλάδα έχει ευκαιρίες για επενδύσεις εκεί»
«Ο τουρισμός από το Ισραήλ στην Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ελλάδα και Κύπρος θα είναι οι πρώτοι προορισμοί για τους Ισραηλινούς. Στοχεύουμε η 1η Αυγούστου να είναι η πρώτη ημερομηνία ανοίγματος του τουρισμού»
«Ελλάδα και Ισραήλ έχουν πολύ καλό παρελθόν αλλά και λαμπρό μέλλον»
  

Τι δήλωσε νωρίτερα ο Μητσοτάκης 


Μήνυμα ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι «φυσικοί σύμμαχοι» έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Benjamin Netanyahu, στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί σε χώρα του εξωτερικού μετά την πανδημία.
«Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι φυσικοί σύμμαχοι. Οι σχέσεις μεταξύ χωρών βασίζονται σε ιστορικούς δεσμούς δεκαετιών ή και αιώνων. Η ισχυρή σχέση μεταξύ των λαών της Ελλάδας και του Ισραήλ θεμελιώνεται στον αμοιβαίο σεβασμό, στον πολιτισμό και τα κοινά οράματα. Συνεπώς, πρόκειται για έναν σταθερό δεσμό που υπερβαίνει την πολιτική», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Yedioth Ahronoth».


Συνάντηση Δένδια-Ασκενάζι 


Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi) πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.


Συναντήθηκα σήμερα στην Ιερουσαλήμ με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, @Gabi_Ashkenazi, με τον οποίο συζητήσαμε για θέματα διμερούς συνεργασίας και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

View image on Twitter

See Nikos Dendias's other Tweets

Great to welcome to Greek PM @kmitsotakis, FM @NikosDendias, accompanied by 🇬🇷 Ministers of Defense, Tourism, Environment, Energy, Digital Governance & Deputy Minister for Research & Tech,
for 🇮🇱🤝🇬🇷 G2G, where we'll continue building our strong alliance.

View image on Twitter

79 people are talking about this


שמח לארח את ראש ממשלת יוון קיריאקוס מיצוטקיס, שהגיע לישראל במסגרת מפגש בין הממשלות שלנו. הביקור משקף את מאבקנו המוצלח נגד הקורונה ואת היחסים הנפלאים בינינו. נחתום היום על הסכמים משותפים שיחזקו עוד יותר את היחסים בין המדינות.

View image on Twitter

184 people are talking about this

https://www.pentapostagma.gr/