13.5.20

Κίνηση «ματ» της Ελλάδας με την Συρία – Απρόσμενη «γροθιά» στο στομάχι των Τούρκων


Η Ελλάδα αποφάσιζε να ζεστάνει τις «παγωμένες» σχέσεις με την Συρία.


Μετά από οκτώ χρόνια διακοπής των διμερών σχέσεων με εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών, η Αθήνα ορίζει ειδικό διπλωματικό απεσταλμένο!!!



Όπως έχει ανακοινώσει, εδώ και μία εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών, η Τασία Αθανασίου ορίζεται Ειδικός Απεσταλμένος για θέματα Συρίας.
Ήταν η πρώην πρέσβης της Ελλάδας στη Δαμασκό από το 2009 έως το 2012, «οπότε και επέβλεψε την αναστολή λειτουργίας της εκεί διπλωματικής μας αρχής που είχαν υπαγορεύσει οι τότε συνθήκες ασφαλείας», επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση:


«Θα περιλαμβάνονται επαφές αναφορικά με τις διεθνείς πτυχές του Συριακού και τις συναφείς ανθρωπιστικές δράσεις, καθώς και ο συντονισμός ενεργειών ενόψει των διαμορφούμενων προσπαθειών ανοικοδόμησης της Συρίας».

Διπλωματικές πηγές, μιλώντας στο ρωσικό Sputnik, τονίζουν πως αυτή η κίνηση επιχειρείται στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, καθώς η Ελλάδα σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ανάχωμα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και θα χρειαστεί όλη την απαραίτητη βοήθεια για τον σκοπό αυτό, με αναζήτηση παλιών και νέων συμμάχων.

ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, καθώς η Ελλάδα κατά την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Συρία, έχασε πολλά, ενώ την ίδια ώρα η χώρα του Άσαντ αποτελεί ανάχωμα απέναντι στον τουρκισμό.




Η απόφαση ορισμού ειδικού απεσταλμένου για την Συρία εντάσσεται, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΞ, στην σταθερή δραστηριοποίηση της χώρας μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στα ευρύτερα περιφερειακά ζητήματα, καθώς και στο αυξημένο ενδιαφέρον της Ελλάδας να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης της Συριακής κρίσης, σύμφωνα και με όσα έχει θέσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στις συναντήσεις του με τον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Γκάιρ Πέτερσεν, καθώς και με σειρά ομολόγων του. Συμπίπτει, επίσης, με ενέργειες προς την κατεύθυνση κατάλληλης επαναλειτουργίας ελληνικών διπλωματικών αρχών στην χώρα.

Έτσι, μετά τις καλές σχέσεις με τον έτερο εχθρό της Τουρκίας στην Λιβύη, Χάφταρ, η Αθήνα προσεγγίζει ξανά και τον Άσαντ.

Αραβικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν μάλιστα την εν λόγω εξέλιξη με ελλήνο-αραβικά τραγούδια


el.gr