18.5.20

Η Γερμανία στηρίζει την Τουρκία στην εξαγωγή όπλων στη Λιβύη

Μετά την Τουρκία που που βγάζει εκατομμύρια δολάρια στην Λιβύη, σειρά έχει πάρει εδώ και καιρό η Γερμανία, η οποία εξήγαγε 330 εκατομμύρια ευρώ σε όπλα στις φατρίες  που συμμετείχαν στον πόλεμο. 

 Από την διοργάνωση της συνόδου κορυφής της Λιβύης πριν από τέσσερις μήνες, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε εξαγωγές όπλων αξίας 331 εκατομμυρίων ευρώ (358 εκατομμύρια δολάρια) σε χώρες που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν φατρίες στην Λιβύη, σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Μεταξύ 20 Ιανουαρίου και 3 Μαΐου, η Γερμανία ενέκρινε 308,2 εκατομμύρια ευρώ σε όπλα που προορίζονται μόνο για την Αίγυπτο, ανέφερε το υπουργείο.
Οι πληροφορίες παρασχέθηκαν ως απάντηση σε αίτημα του αριστερού κόμματος της Γερμανίας Linke.

Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε επίσης 15,1 εκατομμύρια ευρώ σε εξαγωγές όπλων για την Τουρκία και 7,7 εκατομμύρια ευρώ για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Η Τουρκία υποστηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, ενώ η Ρωσία, η Αίγυπτος και τα ΗΑΕ υποστηρίζουν αντίπαλες δυνάμεις με επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.

Τον Ιανουάριο, η Γερμανία φιλοξένησε μια σύνοδο κορυφής παγκόσμιων ηγετών των οποίων οι χώρες στέλνουν όπλα ή στρατιώτες στη Λιβύη.

Παρόλα αυτά 16 χώρες και διεθνείς οργανισμοί συμφώνησαν τελικά σε εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη, μόνο που αυτό δεν τηρείται σε καμία περίπτωση.

Αίγυπτος, Τουρκία, Ρωσία και ΗΑΕ ήταν μεταξύ των αυτών που συνυπέγραψαν την συμφωνία αυτή. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κατηγόρησε αυτές τις τέσσερις χώρες ότι παραβιάζουν το εμπάργκο και συνεχίζουν να παρέχουν όπλα στις αντιμαχόμενες πλευρές της σύγκρουσης.

"Είμαι βαθιά απογοητευμένος με αυτό που συμβαίνει στη Λιβύη", δήλωσε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου τον Φεβρουάριο. "Δεσμεύτηκαν να μην παρέμβουν στην εμφύλια διαμάχη στην Λιβύη και να μην στείλουν όπλα ή να συμμετάσχουν με οποιονδήποτε τρόπο στις μάχες. Η αλήθεια είναι ότι το εμπάργκο του Συμβουλίου Ασφαλείας (όπλα) παραμένει παραβιασμένο".

Οι συγκρούσεις έχουν κλιμακωθεί από τον Απρίλιο του περασμένου έτους, όταν οι δυνάμεις του Χαφτάρ κατέλαβαν την Τρίπολη από το GNA.

Η βία συνεχίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ενόψει της επιδημίας του κορονοϊού.
Σοβαρή Κόντρα Ρωσίας-Τουρκίας για τους Ρώσους μισθοφόρους της Wagner
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει πριν μήνες  ότι οι Ρώσοι υπήκοοι στη Λιβύη δεν εκπροσωπούν τη Μόσχα, ούτε πληρώνονται από το κράτος. Αν και έμμεσα αναγνωρίζει την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη, ο Πούτιν αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την κυβέρνησή του.

Αλλά η ερμηνεία της Άγκυρας είναι διαφορετική από αυτήν την εικόνα. Ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εδώ και καιρό υπογραμμίζουν τη ρωσική εμπλοκή στη σύγκρουση στη Λιβύη μέσω της παρουσίας της Ομάδας Wagner.

Τονίζουν επίσης ότι η άμεση ή έμμεση υποστήριξη της Ρωσίας προς το Χαφτάρ εμποδίζει την παύση της ένοπλης σύγκρουσης στη Λιβύη, μια επικίνδυνη κίνηση που τελικά θα μετέτρεπε τη Λιβύη σε μια νέα Συρία στη λεκάνη της Μεσογείου.

Υπάρχουν ισχυρισμοί σχετικά με την τακτική μεταφορά όπλων από τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Συρίας στη Λιβύη, ενώ οι Ρώσοι μισθοφόροι ηγούνται του αστικού πολέμου κοντά στην Τρίπολη για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του LNA.

Ο Όμιλος Wagner είναι ένας ρωσικός ιδιωτικός στρατιωτικός εργολάβος, που ανήκει στον Yevgeny Prigozhin, έναν ολιγάρχη που είναι κοντά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, έχοντας το παρατσούκλι ο «σεφ του Πούτιν»
Χάρη στη στενή του σχέση με τον Πούτιν, ο Πριγιούζιν έχει γίνει ένας σημαντικός επιχειρηματίας, που λειτουργεί ως ο κύριος τροφοδότης του ρωσικού στρατού, στα ιδρύματα εκπαίδευσης και υγείας καθώς και στις κατασκευές, την ασφάλεια και τις επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Μπορεί να έχουμε πανδημία αλλά το χοντρό χρήμα και οι μπίζνες υπάρχουν όπου υπάρχουν εστίες πολέμου, και αυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα.

https://www.pentapostagma.gr/