11.5.20

Δεν πάνε καλά τα πράγματα για την Τουρκία – Ο Διοικητής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν επισκέφθηκε τη Λιβύη


Ο Τούρκος Αρχηγός της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν
Ο Τούρκος Αρχηγός της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν και αξιωματούχοι των του Κλάδου Πληροφοριών Εξωτερικού της ΜΙΤ, επισκέφτηκαν τη Λιβύη πριν από σχεδόν μια εβδομάδα για να μελετήσουν τις εξελίξεις εκεί, σύμφωνα με πηγές.
Οι πηγές ανέφεραν στον ιστότοπο της Al-Arabiya News ότι ο ίδιος ο Φιντάν παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Λιβύη και ότι η Άγκυρα έστειλε ομάδες ειδικών δυνάμεών της στην Τρίπολη, οι οποίες έφτασαν εκεί πριν από δέκα ημέρες.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι στελέχη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας τραυματίστηκαν στη Λιβύη και μεταφέρθηκαν στην Τουρκία για θεραπεία, ενώ μερικοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση.
Σημειώνεται ότι η Τουρκία, μετά την άρνηση μισθοφόρων από τη Συρία να μεταβούν στη Λιβύη, κατέφυγε στη μέθοδο εκφοβισμού και απειλών για να τους υποχρεώσει να μεταβούν στη Λιβύη για να πολεμήσουν στις μάχες, μαζί με τις πολιτοφυλακές της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA), εναντίον του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), με επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ.
Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR) διευκρίνισε, την περασμένη Πέμπτη, ότι η διαδικασία μεταφοράς από πλευρά του τουρκικού κράτους των Συρίων μαχητών από τη Συρία στη Λιβύη, αντιμετώπισε προβλήματα και η Τουρκία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο «μαστίγιο και καρότο».
 Επιπλέον, ασκείται μεγάλη τουρκική πίεση στους ηγέτες των συριακών φατριών του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, για να στείλουν μαχητές από τη Συρία στη Λιβύη.
Ο SOHR πρόσθεσε ότι οι περισσότερες από τις φατρίες δεν έχουν πλέον την επιθυμία να στείλουν μαχητές στις μάχες που πραγματοποιούνται στη Λιβύη, ειδικά υπό το φως των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών για τους μαχητές εκεί και της αποτυχίας της Τουρκίας να εκπληρώσει αυτά που ισχυρίστηκε ότι παρέχει στην αρχή. Πάντως το όλο θέμα έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο πρόβλημα για την Τουρκία, η οποία πλέον ασκεί αφόρητες πιέσεις και απειλές προς τους ηγέτες των φατριών για την αποστολή μαχητών.
Από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η Τουρκία άρχισε να στέλνει Σύριους μισθοφόρους στη Λιβύη για να πολεμήσουν μαζί με τις δυνάμεις του GNA απέναντι στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης.
Το Συριακό Παρατηρητήριο αποκάλυψε ότι οι Σύριοι μισθοφόροι που υποστηρίζονται από το τουρκικό κράτος ξεπέρασαν τους 8.000, ενώ μερικές χιλιάδες εκπαιδεύονται σε διάφορα μέρη στην Τουρκία και περιμένουν να συμμετάσχουν στις μάχες της Τρίπολης και στα διάφορα μαχητικά μέτωπα στη Λιβύη.
Ύποπτος ο ρόλος της Τουρκίας στη Λιβύη
Τον περασμένο Απρίλιο, ένας στρατιωτικός αξιωματούχος της Γενικής Διοίκησης του LNA είπε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών παρακολούθησαν ύποπτη και άνευ προηγουμένου τουρκική αεροπορική δραστηριότητα στις ακτές της Λιβύης τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον ιστότοπο της Al-Arabiya.
Ο διευθυντής Πληροφοριών του Λιβυκού Στρατού, Ghaith Esbak, δήλωσε στο Al-Arabiya.Net ότι τα μαχητικά αεροσκάφη “F-16” φορτωμένα με πυραύλους και τα αεροσκάφη “Boeing 135-C” και “A7” εντοπίστηκαν ανοικτά των ακτών της Λιβύης.
Ο Ghaith Esbak επισήμανε ότι οι Τούρκοι μαχητές πραγματοποίησαν αποστολές εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Λιβύη και μετά επέστρεψαν σε ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης ανατολικά της πόλης Sabratah.
Διαμαρτυρία της Κυβέρνησης Χαφτάρ στο Σ.Α. του ΟΗΕ
Στις 9 Απριλίου, το Υπουργείο Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία μετά το βομβαρδισμό μη στρατιωτικών στόχων στη Λιβύη.
Ο υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης Abdulhadi al-Huweij
Το υπουργείο ανέφερε στην δήλωσή του ότι «η τουρκική επίθεση στόχευσε δεξαμενές καυσίμων, καταστήματα εμπορευμάτων και ιατρικό υλικό στις πόλεις Asabe, Tarhouna και Bani Walid».
«Αυτή η αλλαγή της τουρκικής επιθετικότητας και του GNA, δείχνει την απροκάλυπτη βία που χρησιμοποιούν εναντίον του λαού της Λινύης», αναφέρεται στη δήλωση.
Ο υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης Abdulhadi al-Huweij κάλεσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας να δείξει αποφασιστικότητα για να σταματήσει αυτήν την επιθετικότητα, προκειμένου να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός, ειδικά ενόψει της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η δήλωση τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ανησυχεί για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και ανησυχεί για την αντιμετώπιση παραβιάσεων που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις του GNA του Sarraj και του Τούρκου συμμάχου του.