16.5.20

Τούρκος ΥΠΑΜ: "Ευκαιριακές οι σχέσεις με Ρωσία, πίστη στο ΝΑΤΟ"


O πρώην υπουργός Άμυνας της Τουρκίας και νυν βουλευτής του ΑΚΡ, Fikri Işık, δήλωσε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία είναι "τακτικές" (πρόκειται για μια ωραιοποιημένη έκφραση του ευκαιριακές) και όχι στρατηγικές, για αυτό και η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι πιστό μέλος του ΝΑΤΟ.


Κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου του Ιδρύματος Τουρκικής Κληρονομιάς την Πέμπτη με τίτλο «Το Μέλλον της Διατλαντικής Στρατιωτικής Συμμαχίας», παρουσία του πρώην SACEUR του ΝΑΤΟ στην ΕΕ Ναυάρχου Τζέιμς Σταυρίδη, ο Ισίκ είπε ότι παρόλο που η Τουρκία έχει στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία και πρέπει να συνεργαστεί με τη Μόσχα για την επίλυση ζητημάτων όπως η σύγκρουση στη Συρία, παραμένει πλήρως στρατηγικά ευθυγραμμισμένη με το ΝΑΤΟ.

"Γνωρίζουμε τη Ρωσία πολύ καλά έχοντας στενές σχέσεις, ειδικά στον οικονομικό τομέα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι σχέσεις είναι στρατηγικές σχέσεις… αλλά τακτικές.
Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι πιστό μέλος του ΝΑΤΟ. Αλλά η Ρωσία είναι επίσης η γείτονά μας. Μπορούμε να επιλέξουμε τους φίλους και τους συμμάχους μας, αλλά όχι τους γείτονές μας. Πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας», είπε ο Işık.
Ο Işık υπερασπίστηκε την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, καθώς τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν εγκρίνει την πώληση στην Τουρκία του πυραυλικού συστήματος Patriot, οπότε η Άγκυρα ήταν υποχρεωμένη να στραφεί προς τη Ρωσία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 της Τουρκίας δεν είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και απειλεί τις μυστικές δυνατότητες των νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35.
Ο Ναύαρχος ε.α. Τ.Σταυρίδης τόνισε ότι η ιδέα μιας Τουρκίας που θα πρέπει να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ ήταν «ανοησία» και ότι η Άγκυρα έχει κεντρικό ρόλο στη συμμαχία. Πρότεινε ότι θα μπορούσε να βρεθεί μια τεχνική λύση στη διαφορά με τους ρωσικούς πυραύλους.
Ο Σταυρίδης είπε επίσης ότι το ΝΑΤΟ πιθανότατα θα πραγματοποιήσει εκπαίδευση και ασκήσεις για να συντονίσει τη στρατιωτική υποστήριξη και το ιατρικό προσωπικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, και τόνισε ότι «θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ιατρική διπλωματία και τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, κάνοντας το ΝΑΤΟ ισχυρότερο από ποτέ».
Ο Işık ανέφερε απο την πλευρά του ότι η τρέχουσα κατάσταση παρέχει μια «τεράστια ευκαιρία στον κόσμο να δείξει αλληλεγγύη και ότι ο κύριος ρόλος του ΝΑΤΟ είναι η διάδοση της αλληλεγγύης».
Ο Τούρκος πρώην ΥΠΑΜ είπε ότι οι μεγαλύτερες τρέχουσες απειλές για το ΝΑΤΟ ήταν οι τρομοκρατικές δραστηριότητες, οι πόλεμοι δια αντιπροσώπων, οι παράτυπες απειλές και οι απειλές στον κυβερνοχώρο.
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε ενάντια σε όλους τους τύπους απειλών που προκαλούνται από την αστάθεια της παγκόσμιας τάξης", δήλωσε ο Işık.
Ένας Τούρκος ‘σκοτεινός‘ πρώην υπουργός άμυνας του Ερντογάν συμφώνησε με έναν ελληνικής καταγωγής πρώην επικεφαλή (εν αποστρατεία Ναύαρχο) του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, για την μεγάλη χρησιμότητα της Τουρκίας στην συμμαχία.
Μιας Τουρκίας που πάντοτε κινούνταν κατά το δικό της συμφέρον, γράφοντας το ΝΑΤΟ (Ιράκ κά) στα παλιότερα των υποδημάτων της, ενώ τώρα ετοιμάζει την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στη Μεσόγειο και μια πιθανή εισβολή στη Λιβύη μετά τη Συρία.
Ούτε η Τουρκία θα επιζήσει ούτε καμία άλλη συμμαχία όμως, μετά το τσουνάμι που έρχεται από την κυοφορούμενη επέλαση ‘του μεγάλου βασιλείου της Ανατολής‘, με το όνομα Κίνα.    
Επίσης το νέο σχέδιο του Πούτιν είναι και αυτό σε κρίσιμο σημείο. Η Ρωσία θα συμμετέχει ενεργά πλέον σε όλες τις μεγάλες κρίσεις από την Α. Μεσόγειο, την Ουκρανία και τη Συρία έως τη Λιβύη.


Σε όλες αυτές τις “καυτές περιοχές”, ο Πούτιν είναι αποφασισμένος τώρα, έχοντας γνώση των κινδύνων, να κινηθεί “σόλο” πλέον, αναζητώντας όμως κάποιες νέες συμμαχίες με χώρες της περιοχής, χωρίς να κατονομάζει ποιες θα μπορεί να είναι αυτές.