7.5.20

Ο εφιάλτης επιστρέφει: Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παραμείνει το «αιμοσταγές» ΔΝΤ στην Ελλάδα


H Ελλάδα παραμένει στο ΔΝΤ και κατά τα φαινόμενα και όσα δήλωσε στο Reuters κυβερνητικό στέλεχος «Το ζήτημα της αναβολής των πληρωμών προς το ΔΝΤ πρόκειται να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο καθώς η Ελλάδα είναι άγνωστο αν τελικά θα προχωρήσει τις πληρωμές πρόωρης εξόφλησης του χρέους προς αυτό»!

Ο λόγος που η Ελλάδα «πιθανότατα» θα αναβάλλει την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ); «Πρέπει να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμά της και να καλύψει τις επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες που προκύπτουν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού», όπως αναφέρει το Reuters.
Επίσης εξετάζεται η έκδοση εντόκων γραμμάτιων: «Το σχέδιο μας είναι να για έκδοση τουλάχιστον δύο ομολόγων μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να συγκεντρώσουμε περίπου 4 δισ. ευρώ», δήλωσε ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.
Αλλά, όπως είπε «Ενδέχεται να αναβάλλουμε την πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ, δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση. Θα επανεξετάσουμε το ζήτημα τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο αξιωματούχος, χωρίς να λέει το πότε σχεδιάζει η Ελλάδα να προχωρήσει -αν προχωρήσει- στις πληρωμές.
Ο δανεισμός της χώρας προς το ΔΝΤ, τώρα, είναι περίπου 6 δισ. ευρώ.
«Πριν από τρεις μήνες, η Αθήνα προέβλεπε ανάπτυξη 2,8% για το 2020, αλλά τώρα αναμένει ότι η οικονομία της θα συρρικνωθεί μεταξύ 4,7% έως 8,9%, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της πανδημίας» αναφέρει το Reuters.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι το ΔΝΤ παραμένει στην χώρα. Τουλάχιστον. Και ο εφιάλτης επιστρέφει...
pronews