8.5.20

Aποκάλυψη: Τούρκοι στρατιωτικοί έδειραν χειριστή drone τους στον Έβρο - Το είχαν ''τυφλώσει'' οι Ελληνικές Αρχές

Ένα απίστευτο περιστατικό έλαβε χώρα πριν λίγους μήνες στον Έβρο. Όπως σας είχε αποκαλύψει τότε το Πενταπόσταγμα, ''ένα τουρκικό drone έπεσε στις Φέρρες και ένα ακόμα κατόρθωσε να διαφύγει, με το Υπουργείο Άμυνας της  χώρας μας να διαψεύδει κατηγορηματικά ότι καταρρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές, με σύστημα «αντιντρόουν».'' 

Η εξέλιξη όμως είναι κάπως διαφορετική. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ με τα οποία επικοινώνησε «Το Βήμα» την Τετάρτη επιβεβαίωσαν πληροφορίες – που είχαν διαψευσθεί  αρχικά  από την ελληνική πλευρά – ότι οι ελληνικές αρχές «μπλόκαραν» τη μετάδοση σήματος και κατέρριψαν τουρκικό drone στη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης στον Εβρο πριν από 2,5 μήνες. 
Οπως ανέφεραν οι ίδιοι αξιωματούχοι, «οι Ελληνες αστυνομικοί και στρατιωτικοί διεπίστωσαν λίγο μετα την πτώση του drone προπηλακισμό  από τους Τούρκους ενστόλους του χειριστή του drone γιατί απέδωσαν σε δικό του λάθος, την απώλειά του». 

Το παρασκήνιο  

 

Οι Τούρκοι σήκωσαν drone στην οριογραμμή για να κάνουν κατόπτευση του ελληνικού εδάφους. Ένας λάθος χειρισμός, ωστόσο, από την πλευρά του Τούρκου χειριστή έδωσε το πλεονέκτημα στις ελληνικές Αρχές, οι οποίες «τύφλωσαν» ηλεκτρονικά το drone και το κατέρριψαν. Πρόκειται για την «αντι-drone» τεχνολογία, που μπλοκάρει τις συχνότητες.
Οι Τούρκοι στρατιωτικοί και στρατοχωροφύλακες έγιναν έξαλλοι βλέποντας την κατάρριψη του μη επανδρωμένου αεροσκάφους τους. Το μένος τους πλήρωσε ο χειριστής του drone, ο οποίος δέχτηκε επίθεση από τους Τούρκους συναδέλφους του που άρχισαν να τον γρονθοκοπούν. Καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για άγριο ξυλοδαρμό από οργισμένους Τούρκους, οι οποίοι στη συνέχεια άρχισαν να ψάχνουν στο έδαφος, πάνω στην οριογραμμή, για να βρουν το drone

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο σημείο όπου άρχισαν να ψάχνουν υπήρχαν χρωμοπαγίδες, οι οποίες δημιούργησαν πρόσθετα προβλήματα στους Τούρκους Στρατοχωροφύλακες που έκαναν την έρευνα. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, μία χρωμοπαγίδα έσκασε ακριβώς δίπλα από Τούρκο που αναζητούσε το drone.  
Τι σημαίνει όντως αυτό το περιστατικό; Ότι το ηθικό στον τουρκικό στρατό είναι χαμηλό. To αναφέρουμε εδώ και χρόνια . Οι Τούρκοι στρατιωτικοί στην χώρα αυτή έχουν χαμηλό ηθικό και συνεχείς απώλειες, ενώ στην Τουρκία ο στρατός έχει χωριστεί σε δυο πλευρές εδώ και μεγάλο διάστημα.