12.5.20

Τούρκος υπ.Ενέργειας: «Σε 90 ημέρες θα έχουμε "τεμαχίσει" την ελληνική υφαλοκρηπίδα - Μετά ξεκινάμε έρευνες»

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του σε τουρκική εφημερίδα, πως η Άγκυρα προχωράει τις διαδικασίες τεμαχισμού και αδειοδότησης των θαλασσο-τεμαχίων στο πλαίσιο του τουρκο-λιβυκού μνημονίου και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε έρευνες, μάλιστα ο Ντονμέζ δήλωσε πως ο χωρισμός των τεμαχίων θα ολοκληρωθεί και θα αναρτηθεί σε 90 ημέρες, δηλαδή στο τέλος του καλοκαιριού.

Αυτό σημαίνει πως σύντομα θα δούμε τουρκικά γεωτρύπανα στην ελληνική υφαλοκηπίδα, η οποία θα έχει «τεμαχιστεί» σε οικόπεδα με τουρκικά ονόματα στα πρότυπα της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστήριξε ότι «η συμφωνία με τη Λιβύη ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την παρουσία της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Η διαδικασία της αδειοδότησης στις περιοχές δικαιοδοσίας μας συνεχίζονται. Θα ανακοινωθεί και θα αναρτηθεί σε 90 ημέρες.Μόλις ολοκληρωθεί, θα ξεκινήσουμε σεισμικές έρευνες στην περιοχή».
O Ντονμέζ επίσης πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να σταματήσει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ «εμείς συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας στις δικές μας περιοχές χωρίς να χρονοτριβούμε με βάση τις άδειες που έχουν παραχωρηθεί από την ΤΔΒΚ και την Τουρκική Δημοκρατία».
Είναι η πρώτη φορά που μπαίνει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την Άγκυρα σχετικά με τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι οποίες φαίνεται πως πάνε για μετά το καλοκαίρι. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η Τουρκία να περιμένει μία εκλογική περίοδο για να «χτυπήσει», όπως είχε κάνει και στα Ίμια, κάτι που καλό θα ήταν να έχουν στο μυαλό τους στην κυβέρνηση.
Άλλωστε οι φημολογούμενες πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα και η ολοκλήρωση του τεμαχισμού της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από την Άγκυρα «συμπίπτουν».
Η Άγκυρα θα κινηθεί ακριβώς όπως κινήθηκε και στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού «τεμαχίσει» και δώσει τουρκικά ονόματα στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα εκδώσει «άδειες» για έρευνες και γεωτρήσεις, κάτι που σημαίνει ολική υφαρπαγή των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
pronews