31.5.20

Πρωτοφανής τουρκική ενέργεια: Προαναγγέλλουν έρευνες από Κρήτη έως Ρόδο ακριβώς στο όριο των 6ν.μ.

Σε νέα κίνηση με την οποία αμφισβητεί ευθέως την ελληνική υφαλοκρηπίδα προχώρησε η Τουρκία η οποία ουσιαστικά προαναγγέλλει έρευνες ακριβώς στο όριο των 6 ν.μ. των εθνικών χωρικών υδάτων.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν 7 αιτήματα τουρκικής εταιρίας πετρελαίου προς την Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας. Δηλαδή, η τουρκική εταιρία καταθέτει αίτημα στο τουρκικό κράτος για να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται, σύμφωνα με την Τουρκία, εντός της υφαλοκρηπίδας της.
Οι περιοχές αυτές είναι:
Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Η λεπτομέρεια στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι πως η εταιρία ζητά να φτάσει να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια. Με αυτή την κίνηση της η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμιά ελληνική υφαλοκρηπίδα, λέει ότι φτάνει εκεί η τουρκική υφαλοκρηπίδα της και ζητά να κάνει έρευνες πετρελαίου κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.
Ακόμη δεν έχει δοθεί η άδεια γι αυτό.
Σημειώνεται πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Τα σημεία του τουρκικολιβυκού μνημονίου μένουν έξω.

Σημειώνεται ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις για γεωτρήσεις συμπίπτουν  ως προς το γενικότερο προσανατολισμό τους με τις πρόσφατες NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία και οι οποίες σχηματίζουν μάλιστα τη φράση του Κεμάλ «Ευτυχής που είμαι Τούρκος».


pronews