3.4.20

‘Εκκληση Ευρωπαίων Γιατρών: «Nα μεταφερθούν οι μετανάστες από τα ελληνικά νησιά στην Ευρώπη! Να εφαρμοσθούν οι συμφωνίες!»



«Η μετακίνηση προσφύγων σε στρατόπεδα στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν αποτελεί μια αποτελεσματική λύση. Τα στρατόπεδα στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι ήδη υπερπλήρη.»

«Η πανδημία του κορωνοϊού που απειλεί να κατακλύσει τα στρατόπεδα θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους πρόσφυγες, τους Έλληνες κατοίκους και την υπόλοιπη ευρωπαϊκή κοινωνία»

Πηγή: Euobserver

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Ως γιατροί στην Ευρώπη, καλούμε τους ηγέτες των κυβερνήσεών μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν άμεσα μέτρα για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των προσφύγων.

Τα τελευταία χρόνια, τα στρατόπεδα προσφύγων στα ελληνικά νησιά έχουν γίνει ολοένα και πιο γεμάτα.

Η πανδημία της κορώνας που απειλεί να κατακλύσει τα στρατόπεδα θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους πρόσφυγες, τους Έλληνες κατοίκους και την υπόλοιπη ευρωπαϊκή κοινωνία.

Είναι μια ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι μια εστία Covid-19 σε αυτά τα στρατόπεδα θα μπορούσε να κρατηθεί υπό έλεγχο . 40.000 άνθρωποι ζουν σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα και υπάρχουν μόνο λίγοι γιατροί παρόντες.

Πολλά παιδιά και ενήλικες έχουν ήδη καταστραφεί από σωματικά και πνευματικά τραύματα.

Αν η Ευρώπη απομακρυνθεί τώρα, αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί για να γίνει μια υγειονομική καταστροφή, η οποία θα αποτελούσε σοβαρή παραβίαση των κανόνων και των αξιών της ευρωπαϊκής υγειονομικής περίθαλψης.

Είναι καθήκον μας να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο, για τους πρόσφυγες, για τον ελληνικό λαό που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε στασιμότητα και για την Ευρώπη συνολικά.

Ως γιατροί, υπερασπίσαμε έναν όρκο υποσχόμενος την παροχή ιατρικής περίθαλψης σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το προσωπικό τους υπόβαθρο.

Ως ευρωπαίοι γιατροί, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε αυτή την υγειονομική καταστροφή.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκαναν επίσης μια υπόσχεση πριν από τέσσερα χρόνια ότι κάθε χώρα θα πάρει σταθερό αριθμό προσφύγων από την Ελλάδα και την Τουρκία.

Καμία χώρα της ΕΕ δεν συμμορφώθηκε με αυτή τη συμφωνία.

Η μετακίνηση προσφύγων σε στρατόπεδα στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν αποτελεί μια αποτελεσματική λύση. Τα στρατόπεδα στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι ήδη υπερπλήρη.

Καλούμε όλους τους ηγέτες της ΕΕ να συμμορφωθούν με τη συμφωνία από το 2016 και να λάβουν πρόσφυγες στις χώρες τους, προκειμένου να αποφευχθεί μια υγςιονομική καταστροφή στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Αυτή η πρωτοβουλία των Κάτω Χωρών ξεκίνησε αρχικά στις 24 Μαρτίου 2020 και σύντομα από τότε που ξεκίνησε, έχει ήδη υπογραφεί από χιλιάδες ευρωπαίους ιατρούς. Για να υπογράψετε την επιστολή, κάντε κλικ εδώ .
https://ellinikiafipnisis.blogspot.com/