6.4.20

Πολύνεκρες μάχες στην Τρίπολη της Λιβύης: Ο Χ.Χάφταρ επιχειρεί να τελειώσει τον πόλεμο εν μέσω κορωνοϊού


Προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι η Τουρκία είναι απασχολημένη με τον κορωνοϊό, που όλα δείχνουν πως τις επόμενες ημέρες θα κορυφωθεί, και δεν μπορεί να στηρίξει την φιλοτουρκική κυβέρνηση Σάρατζ στην Λιβύη όπως πριν, ο Χαλίφα Χάφταρ διέταξε τις δυνάμεις του να πραγματοποιήσουν έφοδο κατά της Τρίπολης με σκοπό τουλάχιστον για αρχή να κερδίσει σημαντικά εδαφικά οφέλη και να μπορέσει να πλησιάσει το κέντρο της πρωτεύουσας.
Στα πλαίσια αυτών των συγκρούσεων ο LNA  άνακοίνωσε ότι οι άνδρες του σκότωσαν 41 του GNA, της πολιτοφυλακής η οποία υπερασπίζεται την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) νότια της πρωτεύουσας Τρίπολης.
Η Τρίπολη είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο από το μακαρίτη συνταγματάρχη Καντάφι που είναι σχεδόν αδύνατο να κυριευθεί από ελλιπείς δυνάμεις όπως αυτές του στρατάρχη Χάφταρ.
Διαθέτει αλλεπάλληλες οχυρωμένες περιμέτρους ενώ από το λιμάνι της μπορεί να ανεφοδιάζεται. Δεν έχει δείξει ο στρατάρχης ότι μέχρι τώρα διαθέτει αρκετές δυνάμεις και αρκετή ισχύ πυρός για να καταφέρει τον τελικό του στόχο.
Ωστόσο η κρίση του κορωνοϊού του έχει δώσει μια ευκαιρία για να κερδίσει κάτι παραπάνω.
Την 4η Απριλίου 2019, ο στρατάρχης Χάφταρ διέταξε τα στρατεύματά του να αρχίσουν ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να κυριεύσουν την Τρίπολη και να ανατρέψουν την ΚΕΣ, η οποία αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Όπως γίνεται κατανοητό μετά από ένα έτος ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί.
Το γραφείο Τύπου του ΛΕΣ μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που εικονίζουν πτώματα σε πεδία μαχών, διαβεβαιώνοντας πως ανήκουν σε μαχητές παραστρατιωτικών οργανώσεων προσκείμενων στην ΚΕΣ. 
Νωρίτερα χθες, οι δυνάμεις του Χάφταρ ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν τρία τουρκικής κατασκευής τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των αντιπάλων τους, κοντά στην πόλη Μισράτα, περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης. 
Παράλληλα επίσης χθες μεταγωγικό αεροσκάφος του ΛΕΣ καταρρίφθηκε από παραστρατιωτικούς πιστούς στην ΚΕΣ, ανακοίνωσαν οι δύο πλευρές, δίνοντας όμως διαφορετικές εκδοχές για τη φύση του φορτίου του.
Οι δυνάμεις του Χάφταρ ανέφεραν πως το μεταγωγικό χτυπήθηκε στην Ταρχούνα, πόλη που ο ΛΕΣ χρησιμοποιεί ως προκεχωρημένο κέντρο διοίκησης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΛΕΣ Άχμεντ Μισμάρι, το αεροσκάφος μετέφερε ιατρικά εφόδια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Αντίθετα, σύμφωνα με δυνάμεις πιστές στην ΚΕΣ, μετέφερε πυρομαχικά.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που υποστηρίζουν τον ΛΕΣ, τον έχουν εφοδιάσει με κινεζικής κατασκευής τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Wing Loong, που του δίνουν πλεονέκτημα έναντι των τουρκικής κατασκευής UAVs των αντιπάλων του, σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ, διπλωμάτες και αναλυτές. Από την άλλη, η Τουρκία, για να ενισχύσει τις δυνάμεις της ΚΕΣ, τους προμήθευσε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και ανέπτυξε στρατιωτικούς συμβούλους.
Η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) έχει καταγράψει τουλάχιστον 356 θανάτους και άλλους 329 τραυματισμούς αμάχων αφότου άρχισαν οι εχθροπραξίες. Περίπου 150.000 άμαχοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, άλλοι 345.000 πολίτες συνεχίζουν να ζουν σε περιοχές όπου βρίσκονται μέτωπα, ενώ ακόμη σχεδόν 750.000 μένουν σε περιοχές που πλήττονται από τη σύρραξη.
Οι νέες εχθροπραξίες καταγράφηκαν παρά τη έκκληση που απηύθυνε προχθές Σάββατο ο ΟΗΕ να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Η περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου θα ήταν καταστροφική για το σύστημα υγείας της Λιβύης, που είναι ήδη σε κατάσταση διάλυσης έπειτα από χρόνια σύρραξης και χάους.
Ήδη εκφράζονται ανησυχίες πως θα καταρρεύσει αν κληθεί να αντιμετωπίσει την επαπειλούμενη εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στη Λιβύη καταγράφονταν από τις υγειονομικές αρχές 16 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό και ένας θάνατος ως χθες Κυριακή αλλά η αλήθεια είναι ότι σε μια τέτοια κατάσταση ουδείς πραγματικά γνωρίζει πόσα είναι τα κρούσματα και πόσοι οι θάνατοι.

Violent clashes by the armed forces In the early hours of this day
Against terrorist militia and mercenaries loyal to Turkey
Near the Sidi Hussein cemetery

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη M.LNA







https://www.pronews.gr/