13.4.20

Οι Τούρκοι «θερμαίνουν» το κλίμα: «Οι Έλληνες φοβούνται ότι θα είναι μόνοι τους σε μια σύγκρουση»

Δεν θα είμαστε "ακριβώς" μόνοι. Κάποιοι Κούρδοι, Αρμένιοι καραδοκούν, κάποιοι στη Συρία, κάποιοι στην Αίγυπτο  και ορισμένοι στο Ισραήλ που όλοι τους θα ήταν ευτυχείς αν εξαφανιζόταν η τουρκία από το χάρτη.
Juan
Με την επιδημία του κορωνοϊού να είναι σε πλήρη εξέλιξη τουρκικά δημοσιεύματα αναπαράγουν δηλώσεις του σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού ναύαρχου ε.α. Αλέξανδρου Διακόπουλου ότι θα πρέπει να είμαστε να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο δυνατό σενάριο αναφορικά με την Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα σε άρθρο του Α.Διακόπουλου (δείτε εδώ) αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Υπάρχει λοιπόν ο κίνδυνος ενός ακραίου αλλά όχι τελείως απίθανου σεναρίου, με την Αμερική εσωστρεφή και σε κακή κατάσταση, την Ευρωπαϊκή Ένωση με τάσεις διάλυσης, την Τουρκία τραυματισμένη αλλά απρόβλεπτη και επιθετική, και εμάς μόνους μας απέναντί της. Οι μάχες που δώσαμε μπορεί να μην είναι οι τελευταίες και οι συνθήκες την επόμενη φορά μπορεί να είναι χειρότερες.»
Αυτό ακριβώς το απόσπασμα ανακυκλώνουν συγκεκριμένες και εντεταλμένες τουρκικές εφημερίδες με ειρωνικούς κατά κύριο λόγο τίτλους, λέγοντας πως η Ελλάδα φοβάται πως θα είναι μόνη της σε μια σύγκρουση με την Τουρκία.
Είναι αλήθεια ότι την  κυβέρνηση προβληματίζει έντονα το γεγονός πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει στρέψει την προσοχή μεγάλων δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ στα εσωτερικά θέματα αντιμετώπισης της πανδημίας αφήνοντας λίγα περιθώρια ενασχόλησης με ένα ξαφνικό θέμα που μπορεί να ανακύψει στην περιοχή, όπως μια ελληνοτουρκική σύγκρουση.
Και αυτόν τον προβληματισμό τον μεταδίδει με κάθε μέσο.
Σε επιστολή  του Ελληνοαμερικανικού  Ινστιτούτου στον Αμερικανό υπυοργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, εκφράζεται η ανησυχία ότι η προσοχή της διεθνούς κοινότητας θα αποσπαστεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και δεν θα παραμείνει επικεντρωμένη στην «τάση της Τουρκίας να προκαλεί αστάθεια στην περιοχή».
Επ αυτού το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία εκφράζεται μεν η στήριξη προς την ελληνική κυβέρνηση πλην όμως συνεχίζει την ίδια πολιτική ίσων αποστάσεων καλώντας όλες τις πλευρές να απέχουν από προκλητικές κινήσεις!
Δηλαδή και την Τουρκία αλλά και την… Ελλάδα!
«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει την Ανατολική Μεσόγειο ως μια σημαντική στρατηγικά περιοχή και δεσμευόμαστε να παραμείνουμε αφοσιωμένοι και επικεντρωμένοι στο να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών, των Συμμάχων μας και των εταίρων μας», σημειώνει το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Η συγκεκριμένη τοποθέτηση, έγινε από την διευθύντρια του Τμήματος Νοτίων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μαρία Όλσον, σε απαντητική επιστολή που εστάλη στο Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο.
Στην απάντηση της, η κ. Όλσον επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν βαθιά τον περιφερειακό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, λέγοντας ότι η υποστήριξη που παρείχε η Αθήνα για την ένταξη των Σκοπίων («Βόρειας Μακεδονίας») στο ΝΑΤΟ αποτελεί παράδειγμα του εποικοδομητικού ηγετικού ρόλου που επιτελεί η χώρα μας στη περιοχή.
Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συμμερίζονται την πεποίθηση ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να παραμείνει αγκυροβολημένη στα δυτικά θεσμικά όργανα.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την στάση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη απέναντι στην Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν δράσεις που μειώνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να αποφύγουν προκλητικές δραστηριότητες», υπογραμμίζεται στην επιστολή.
Σε αυτό το σκηνικό να προστεθεί πως η μη αποδοχή της παραίτησης του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλειμάν Σοιλού  από τον Ερντογάν, του υπουργού που ενορχήστρωσε, οργάνωσε και εκτέλεσε την απόπειρα εισβολής από χιλιάδες αλλοδαπούς στον Έβρο σημαίνει ότι η Τουρκία θα πιέσει ξανά με εργαλείο τους αλλοδαπούς, είτε στον Έβρο είτε στα νησιά.
Και θα πιέσει για να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα της επιτρέψουν να φτιάξει μια «θερμή» σύγκρουση αυτή τη φορά.
Άλλωστε και οι ίδιοι οι Τούρκοι, όπως έχουμε αναφέρει σχετικά εδώ προετοιμάζονται για μια τέτοια σύγκρουση,.
Επίθεση από Άγκυρα για το μεταναστευτικό
«Προτείνουμε στην Ελλάδα να λάβει μέτρα πριν προκύψει κάποια ανθρώπινη συμφορά στους καταυλισμούς λόγω της επιδημίας και να επιδείξει σεβασμό στη ζωή και την υγεία των προσφύγων-μεταναστών».
Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή του, οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά 92%, εξαιτίας της συμμόρφωσης της Άγκυρας στις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου.
Αντίθετα, σύμφωνα με την Τουρκία, η ΕΕ είναι εκείνη που δεν εκπληρώνει τις δικές της υποχρεώσεις, ενώ μέχρι σήμερα, έχουν επιστρέψει στα τουρκικά εδάφη 2.139 μετανάστες από την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα, κατά παράβαση των συμφωνιών της ΕΕ και των διεθνών της υποχρεώσεων, δεν δέχεται νέες αιτήσεις και προσπαθεί να στέλνει τους αιτούντες άσυλο στη χώρα μας, παραβιάζοντας τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου», συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, και προσθέτει πως οι συγκεκριμένες δράσεις, έχουν μπει στο στόχαστρο της κριτικής πολλών διεθνών οργανισμών.
Τέλος, η πρόταση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, προς την Ελλάδα, είναι να λάβει τα επείγοντα μέτρα που απαιτούνται ώστε να αποτραπεί η ανθρωπιστική καταστροφή στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων λόγω της επιδημίας και καλεί τη χώρα μας να σεβαστεί το δικαίωμα των προσφύγων στη ζωή και την υγεία.
Pronews