11.4.20

Λάρισα: Μέτρα αυστηρής καραντίνας επιβάλλονται στον οικισμό των Ρομά - Προληπτικά μέτρα και σε γειτονικούς δήμους


Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς ήρθαν αντιμέτωποι με ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα στον οικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, καθώς ένας μεγάλο μέρος αυτών κινήθηκαν απειλητικά εναντίον τους, μη δεχόμενοι την καραντίνα.

Μάλιστα βίντεο και φωτογραφίες αποδεικνύουν το εκρηκτικό κλίμα στην περιοχή μετά τον εντοπισμό 20 κρουσμάτων κορωνοϊού σε 29 δείγματα που ελήφθησαν, ενώ σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των επιπλέον 200 δειγμάτων που ελήφθησαν.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς στις δηλώσεις τους μετά τα επεισόδια, υποστήριξαν πως οι περισσότεροι Ρομά «ήταν συνεργάσιμοι». Μάλιστα ο κ.Τσιόδρας τους χαρακτήρισε και ως ευάλωτη ομάδα και δήλωσε πως τον «αγκάλιασαν».

( Μετά το αγκάλιασμα, λέγεται ότι "κάπου" του έπεσε το πορτοφόλι του !!! - ΑΛΕΞ)
«Πρέπει να διασφαλιστεί η επιβίωση των Ρομά στην εποχή του κορωνοϊού. Οι Ρομά δεν πρέπει να γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι και δέκτες του μίσους. Ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Κάνουμε ότι μπορούμε να προασπίσουμε την υγεία όλων μας και των Ρομά συμπολιτών μας.

Μας αγκάλιασαν πραγματικά κι εμείς αισθανθήκαμε μέλος της κοινότητάς τους και δικοί τους άνθρωποι. Το μήνυμά μας ήταν να προστατεύσουμε τους ευπαθείς και να περιχαρακώσουμε όσο μπορούμε όσους ήταν θετικοί. Καμιά φορά είναι δύσκολο, μπορεί να δεις επιδημίες σε αυτό τον χώρο και δεν θέλουμε να θρηνήσουμε νεκρούς.

Θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχω εμπιστοσύνη. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Οι συμπολίτες μας αυτοί δεν θα μείνουν μόνοι τους, θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Ο ίδιος συμβούλευσε τους Ρομά που ζουν στη χώρα μας να συνεχίσουν να έχουν αυτή την υπεύθυνη στάση, τονίζοντας «είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας σε αυτό το αγώνα» ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας .Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αναφέρθηκε στον Στρατό, σύμφωνα με τον ίδιο είναι πολύ πιθανόν ο στρατός να αναλάβει την περιφρούρηση του οικισμού των Ρομά, κάτι το οποίο συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του Νίκου Χαρδαλιά και του Σωτήρη Τσιόδρα στη Θεσσαλική πόλη.

Τα μέτρα για τον οικισμό Νέας Σμύρνης Λάρισας, με περίμετρο τους 4 όμορους Δήμους

Μετά το πρώτο κρούσμα στον οικισμό, «από προχθές το βραδύ έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση» εξήγησε ο Υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς , καθώς η ιχνηλάτηση οδήγησε σε 29 επαφές υψηλού ή μη κινδύνου, οπότε και «σήμανε συναγερμός» αφού από τα 17 πρώτα τεστ, τα 12 βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό.

Συνολικά 20 άτομα έχουν καταχωρηθεί ως κρούσματα από την περιοχή σε 29 ελέγχους, γεγονός που οδήγησε στην κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον στο δήμο της Νέας Σμύρνης και με προσωρινή άρση μετακίνησής τους σε συγκεκριμένη περίμετρο.

Σε δομή φιλοξενίας εκτός καραντίνας έχουν μεταφερθεί οι 20 θετικοί στον κορωνοϊό κάτοικοι του οικισμού και υπό ισχυρή επιτήρηση, ενώ σε ξενοδοχεία έχουν μεταφερθεί όσοι κάτοικοι της περιοχής ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για προληπτικούς λόγους.Επίσης , αποφασίστηκε πέρα από την παραμονή των κατοίκων του οικισμού της Νέας Σμύρνης σε 14ημερη καραντίνα:

· Η αναστολή των λαϊκών αγορών για 14 ημέρες στη Θεσσαλία

· Η απαγόρευση άσκησης κάθε μορφής πλανόδιου εμπορίου

· Η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε Τύρναβο, Φάρσαλα και Σοφάδες Καρδίτσας.

· Ο ορισμός 4 διαμεσολαβητών στις περιοχές αυτές μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ρομά.

· Οριστικοποιήθηκε το πλάνο τροφοδοσίας του οικισμού νέας Σμύρνης σε τρόφιμα, φάρμακα υγειονομικό υλικό

· Η ενίσχυση των δυνάμεων της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του ΕΣΥ στην περιοχή

· Το κλείσιμο της δομής μεταναστών στο Κουτσόχερο, γιατί προέκυψε συσχέτιση με τον οικισμό σε καραντίνα

«Η κατάσταση είναι δύσκολη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και τόνισε ότι η εξέλιξη της πανδημίας στο συγκεκριμένο οικισμό «αποδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση». Για το λόγο αυτό «συνιστούμε στους κατοίκους όλης της Θεσσαλίας να μείνουν σπίτι τους» τόνισε ο Υφυπουργός.

Το βασικό ερώτημα είναι αν τελικά οι Ρομά θα ακολουθήσουν αυτά τα μέτρα, καθώς χθες δεν έδειξαν και ιδιαίτερα «ζεστοί» με την ιδέα.
https://www.pronews.gr/