24.4.20

Κομματικές αντιπαραθέσεις ενώ ο κορωναιός «αλωνίζει».


Του συνεργάτη μας Δημήτρη Κωνσταντάρα

Κι έλεγα μέχρι πριν από λίγες μέρες: Πως και δεν υπάρχουν ακόμα  κομματικές αντιπαραθέσεις γύρω από τα – μέσω της πανδημίας- τραγικά γεγονότα που έπληξαν τη χώρα και τον τρόπο αντιμετώπισής τους; Πως και έχουμε προσηλωθεί στον ιό και τον τρόπο αντιμετώπισής του, ακόμα και στην εκπληκτική- για Έλληνες- συναίσθηση του  καθήκοντος για συμμόρφωση στους περιορισμούς για το κοινό καλό;

Δυστυχώς, πριν αλέκτορα φωνήσαι, το πρόγραμμα τηλεκατάρτισης  επιστημόνων  ακυρώθηκε  από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης,  δήλωσε ότι "το περιεχόμενο σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα και  δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση»  ενώ με  εντολή του Πρωθυπουργού, « ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού».
Μια φράση σ αυτήν την ανακοίνωση άναψε το φυτίλι: «Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό Κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, εντοπίζονται και διορθώνονται όπως  δεν έγινε και σε άλλες περιπτώσεις».
Αυτό ήταν. Σχεδόν αμέσως, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ζήτησαν την παραίτηση Βρούτση για τα γνωστά «voucher». «Θα περιμένει και άλλες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των ΚΕΚ ο κ. Μητσοτάκης για να στείλει τον κ. Βρούτση σπίτι του και να ακυρώσει αυτό το φιάσκο για τους επιστήμονες;" ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του. «Καραμπινάτο σκάνδαλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και όχι απλό λάθος» χαρακτήρισε την υπόθεση των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. «Επιτέλους μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ο κ. Μητσοτάκης εξαναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση, πήρε άρον άρον πίσω την  δική του ... ουσιαστικά,  απόφαση. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι» δήλωσε η κυρία Γεννηματά. Ως «ομολογία  ενοχής και αποτυχίας» χαρακτήρισε την απόσυρση» ο Αλέξης Τσίπρας.
Και  τέλος – προς στιγμή βέβαια γιατί φοβάμαι ότι η αντιπολίτευση θα «χοντρύνει» πολύ την επίθεσή της- ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στη Βουλή, αιτιολόγησε την απόφαση, έκανε μεν την αυτοκριτική του αλλά «μπήκε στο παιχνίδι» της κομματικής αντιπαράθεσης παραθέτοντας στοιχεία αντίστοιχων προγραμμάτων για ανέργους μέσω ΚΕΚ την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ  και κάνοντας λόγο για... λάσπη στον ανεμιστήρα τόνισε: « Δεν υπήρξε καμία ένσταση στην διαδικασία, πολιτική πρωτοβουλία δική μας ήταν να τραβήξουμε το πρόγραμμα πίσω».
Και μετά, έκανε το θέμα προσωπικό: « Ζητάτε την δική μου παραίτηση και μας κατηγορείτε που είχαμε την τόλμη να διαπιστώσουμε το πρόβλημα και να το διορθώσουμε. Αυτό λέγεται πολιτική αθλιότητα, πολιτική υποκρισία . Ρίξατε λάσπη στον ανεμιστήρα η οποία θα γυρίσει πίσω σε σας με τα στοιχεία που σήμερα παρουσίασα. Υποκρισία, ντροπή και αθλιότητα».
Σταματώ εδώ την παράθεση των στοιχείων ,που είναι όλα επίσημα και δεν τα γράφω απ΄το κεφάλι μου.  Όπως επίσης επίσημες είναι οι καταγγελίες του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ( πάντοτε σύμφωνα με κείμενα εφημερίδων φίλα προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ)  για «εκλεκτικές συγγένειες της ΝΔ με τους πέντε ιδιοκτήτες πλατφορμών «καταρτίσεων» που θα πάρουν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τις οποίες επιχείρησε να αποκρύψει ο Υπουργός Εργασίας» και για το ότι  « σύμβουλος του κ. Βρούτση και της γγ του υπουργείου Εργασίας όχι μόνο έχει συγγενική σχέση με τους ιδιοκτήτες εταιρίας ΚΕΚ, αλλά και συμμετείχε στο παρελθόν σε εταιρίες που διαχειρίζονται τις πλατφόρμες αυτές».

Και στο μεταξύ θα έχει προφανώς απαντήσει και η Νέα Δημοκρατία. Μύλος εν μέσω κορωναιού.  Η Ελλάδα πλήττεται από την πανδημία, οι γιατροί αγωνίζονται να σώσουν ανθρώπους, ο λαός «την περνάει» σε καραντίνα βλέποντας τηλεόραση, η  χώρα μας επαινείται παγκοσμίως  για τον αγώνα και την επιτυχία στην αντιμετώπιση του ιού και τα κόμματα  παραμένουν …κόμματα. Και ειλικρινά ελπίζω να μην ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και ο Μητσοτάκης. Που είναι ο ουσιαστικά «κερδισμένος» σ΄όλη αυτή την κατάσταση.