8.4.20

Καυγάς δημοσιογράφου με Α.Γεωργιάδη για ενδεχόμενο νέων μνημονίων: «Ακούγεσαι σαν τσουτσέκι των Γερμανών» (βίντεο)



Σε χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξη ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε έντονο διάλογο με έναν εκ των παρουσιαστών της εκπομπής με τον οποίον ανταλλάχθηκαν βαρείς χαρακτηρισμοί.


Αιτία ήταν το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο θέμα του ευρωομολόγου, το οποίο ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχθηκε ουσιαστικά πως είναι χαμένη υπόθεση λόγω της άρνησης της Γερμανίας και παρέπεμψε στις δηλώσεις Σόιμπλε ο οποίος προανήγγειλε «δάνεια υπό όρους» οι οποίοι όμως θα είναι για το «θεαθήναι και χωρίς τρόικα».
Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε την αντίθεση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο νέων μνημονίων.


«Έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση. Δεν θέλω να μπλέξω μόνο στη συζήτηση ευρωομολόγου. Εμείς την υποστηρίζουμε όμως είναι μια λύση που έχει μεγάλες αντιδράσεις, από τη Γερμανία και από άλλους. Έχει ακουστεί από τον Τσίπρα και από άλλους στην Ευρώπη να κάνουν ευρωομόλογο οι υπόλοιπες χώρες, κάτι τέτοιο όμως δε γίνεται να συμβεί» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη θα βρει κάποια λύση. Νομίζω πως θα γίνει ένα βήμα μπροστά. Χωρίς τη Γερμανία δεν έχει νόημα το ευρωομόλογο, άλλωστε υπάρχει και συνταγματικό πρόβλημα στη Γερμανία»


Στο ερώτημα «τι νόημα είχε τότε η κίνηση των 9;» (σ.σ. της πρωτοβουλίας 9 Ευρωπαίων ηγετών, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για έκδοση ευρωομολόγου), ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε: «Είχε νόημα γιατί άνοιξε η συζήτηση για μεγάλη οικονομική βοήθεια μέσα στη Γερμανία. Κάποια λύση με λεφτά θα υπάρξει, αλλά όχι η λύση του ευρωομολόγου».


Ο καυγάς ήρθε όταν ο υπουργός Ανάπτυξης είπε χαριτολογώντας στον δημοσιογράφο ότι του «θυμίζει τους γέρους του Muppet Show, που γκρινιάζουν συνέχεια», κάτι που έκανε έξαλλο τον Νίκο Φελέκη που σε πολύ έντονο ύφος του είπε ότι «θυμίζει τσουτσέκι των Γερμανών» . Η ένταση συνεχίστηκε παρά τις προσπάθειες του έτερου παρουσιαστή, Μπάμπη Κούτρα, να «πέσουν οι τόνοι».


Από τη μεριά του ,ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε από τον Νίκο Φελέκη να «αποκτήσει λίγο χιούμορ». Στη συνέχεια ζητήθηκε από τον Μπάμπη Κούτρα να αποσυρθούν εκατέρωθεν οι χαρακτηρισμοί, κάτι που έγινε.


Σε ερώτηση αν ο λόγος της κίνησης των 9 ευρωπαίων ηγετών για ευρωομόλογο είχε να κάνει αποκλειστικά και μόνο με το άνοιγμα της κουβέντας για την ανάγκη χρηματοδότησης των πληγέντων από τον κοροναϊό οικονομιών στη Γερμανία, ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανώς εκνευρισμένος απάντησε: «Ναι αυτός ήταν ο λόγος. Αν εσείς θέλετε να βγάλετε κόμπλεξ κατά των Γερμανών… άντε γιατί πολλά μας τα είπατε. Το κάναμε για να πάρουμε λεφτά. Άρα ήταν μια σωστή κίνηση».


Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τις ανησυχίες για επιβολή νέου μνημονίου στη χώρα μας, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε: «Προφανώς είναι μια ανησυχία. Όμως οι δηλώσεις Ρέγκλινγκ, Σολτς ακόμη και ο Σόιμπλε καθησυχάζουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Είπε ο Σόιμπλε ότι σε αυτού του τύπου τη χρηματοδότηση δεν έχουμε ανάγκη τις υπηρεσίες της τρόικας. Θα τα δίνουμε υπό όρους, αλλά θα είναι για το θεαθήναι».


Αναφερόμενος στο «μαξιλάρι» των 37 δισ ο υπουργός είπε πως «είναι για να καθησυχάζουν τις αγορές», προσθέτοντας όμως πως «αν χρειαστεί θα το χρησιμοποιήσουμε». Παρόλα αυτά τονίστηκε πως αντίθετα με τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ το πραγματικό μέγεθος του μαξιλαριού είναι 20δισ. καθώς μέρος των 37 είναι για την κάλυψη του χρέους και των τραπεζών και δεν γίνεται να αξιοποιηθεί.


Η λογομαχία ξεκινάει στο 3:30





https://www.pronews.gr/