13.4.20

Πρόεδρος του ΕΟΦ: «Το εμβόλιο θα έχει βρεθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού» - Πότε θα τεθεί σε μαζική παραγωγή;

Βέβαιος ότι έως το τέλος του καλοκαιριού θα είναι έτοιμο το εμβόλιο κατά του κορονοϊού εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου, που επικαλέστηκε τα τελευταία δεδομένα αλλά το ζήτημα είναι πότε θα δοκιμαστεί και σε πόσο χρονικίο διάστημα θα τεθεί σε μαζική παραγωγή.

«Πιστεύω ότι σίγουρα προς το τέλος του καλοκαιριού θα έχουμε το εμβόλιο. Αυτό δείχνουν τα δεδομένα. Υπάρχουν φάρμακα που είναι σε πειραματικό στάδιο και δείχνουν καλή αποτελεσματικότητα, αλλά δεν έχουν μπει σε φάση κλινικών μελετών» ανέφερε.
Όπως εξήγησε μιλώντας στον Alpha, υπάρχουν δύο κατηγορίες φαρμάκων που δοκιμάζονται παγκοσμίως.
«Είναι τα αντιικά φάρμακα και είναι και εκείνα που αναστέλλουν τις κακές επιδράσεις του ιού στον οργανισμό. Πολλοί θάνατοί οφείλονται όχι στην επίδραση του ιού, αλλά στη βλάβη που κάνει στον οργανισμό».
Για το φάρμακο που παρέχεται ενδοφλέβια ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που είχε άμεση διάθεση στο φάρμακο:
«Είναι μια θεραπεία για τον Έμπολα και φάνηκε ότι είχε αποτέλεσμα και τον Covid-19. Είναι σε κλινική μελέτη και χρησιμοποιείται σε βαρέως πάσχοντες και διασωληνωμένους. Τα αποτελέσματα είναι ότι 2 στους 3 που τους χορηγείται ανταποκρίνονται θετικά».
Συνολικά, όπως τόνισε, μελετώνται περισσότερα από 30 φάρμακα για τις 2 κατηγορίες.
«Εκείνο που φαίνεται να κλίνει η επιστημονική κοινότητα είναι κάποιοι συνδυασμοί με τη χλωροκίνη που έχουν καλά αποτελέσματα για τα ήπια περιστατικά και κάποιοι συνδυασμοί με ρεμντεσιβίρη στους βαρύτερα ασθενείς».
pronews