2.4.20

Και μέσα στον πανικό του κορονοϊού το ΝΑΤΟ συζητά την “ανανέωσή του” με την Ελλάδα πάλι απούσα


Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ιμπέρ Βεντρίν επελέγη για να συμμετάσχει σε μια επιτροπή από δέκα προσωπικότητες που θα εκπονήσει προτάσεις για την ενίσχυση της πολιτικής διαδικασίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ, την οποία ζητεί η Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ανάμεσα στους 10 υπάρχει εκπρόσωπος της Τουρκίας αλλά όχι της Ελλάδας, η οποία γενικώς το τελευταίο διάστημα…απέχει.


Η σύσταση αυτής της επιτροπής ζητήθηκε από τη Γαλλία μετά τις επικρίσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά του ΝΑΤΟ, για το οποίο είπε πως βρίσκεται σε κατάσταση “εγκεφαλικού θανάτου” με την αποδέσμευση των ΗΠΑ απ’ αυτό.
Η πρόταση επικυρώθηκε από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ κατά τη συνάντησή τους τον περασμένο Δεκέμβριο στο Λονδίνο.
Η ομάδα “θα κάνει συστάσεις με στόχο να ενισχυθεί η ενότητα της Συμμαχίας, να αυξηθούν η πολιτική διαβούλευση και ο πολιτικός συντονισμός μεταξύ των Συμμάχων και να ενισχυθεί ο πολιτικός ρόλος του ΝΑΤΟ”, διευκρίνισε ο Στόλτενμπεργκ σε ανακοίνωσή του.
Οι δέκα προσωπικότητες είναι οι Γκρέτα Μποσενμάιερ (Καναδάς), Άνια Ντάλγκορντ-Νίλσεν (Δανία), Ιμπέρ Βεντρίν (Γαλλία), Τόμας ντε Μεζιέρ (Γερμανία), Μάρτα Ντασού (Ιταλία), Έμα Φερχάγκεν (Ολλανδία), Άννα Φοτίγκα (Πολωνία), Τατσάν Ιλντέμ (Τουρκία), Τζον Μπιού (Βρετανία) και Γουές Μίτσελ (ΗΠΑ), διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
“Στη σύνθεση της ομάδας (…) λαμβάνεται υπόψη η ισορροπία μεταξύ των φύλων, η σχετική εμπειρία και η γεωγραφική κατανομή των Συμμάχων”, υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.
“Η ομάδα θα διεξαγάγει διάλογο με τις πρωτεύουσες των συμμάχων χωρών, με το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, το όργανο λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ, και με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη”, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.


militaire