19.4.20

Η κυβέρνηση αυστηροποιεί σήμερα στον μέγιστο βαθμό τις απαγορεύσεις - ΕΛ.ΑΣ.: «Αν χρειαστεί θα επέμβουμε και σε σπίτια»

Που θα βρεθούν τόσοι εισαγγελικοί λειτουργοί για να επέμβει η  αστυνομία στα σπίτια; Εκτός αν καταργήθηκε ΚΑΙ αυτή η...λεπτομέρεια!!!Σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 1 του Συντάγματος της Ελλάδας «η κατοικία του καθενός είναι άσυλο. Η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Καμία έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας».Καλό είναι και πρέπει  να συμμορφώνεται ο κόσμος στις οδηγίες, αλλά να μην ακούγονται  τέτοιες"κοτσάνες" που δεν θα τις έλεγε ούτε υποψήφιος φοιτητής της νομικής!
ΑΛΕΞ

Η κυβέρνηση αυστηροποιεί τα απαγορευτικά μέτρα στον μέγιστο βαθμό, σήμερα Κυριακή του Πάσχα, καθώς εκτός από το διπλασιασμό των προστίμων, η κυβέρνηση... έδωσε εντολή στην αστυνομία να επεμβαίνει μέχρι και σε σπίτια(!!!) που παρατηρείται συνωστισμός, κάτι που έχει προκαλέσει την ανησυχία των πολιτών, αφού η επέμβαση στον ιδιωτικό του χώρο μέχρι σήμερα απαιτούσε ένταλμα.( Και παρουσία εισαγγελέα)Χθες, σε γενικές γραμμές, τουλάχιστον στην Αθήνα, τηρήθηκε η αποχή των πιστών από τις εκκλησίες, με την πλειοψηφία των πολιτών να κάνει Ανάσταση σπίτι του.

Ειδικότερα για σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, στόχος των αρχών είναι να μην υπάρξουν συναθροίσεις σε σπίτια και εξοχικά,γι' αυτό τα μέτρα της Αστυνομίας εστιάζονται κυρίως στην αποτροπή της μετακίνησης από τα αστικά κέντρα σε άλλες περιοχές, των συγκεντρώσεων σε σπίτια, πάρκα και υπαίθριους χώρους.

Όπως είπε ανώτατος αξιωματικός, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επεμβαίνει την ημέρα του Πάσχα ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους όπου ενδεχομένως συγκεντρώνεται κόσμος για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, παραβιάζοντας την τήρηση των αποστάσεων.

«Αν υπάρξουν καταγγελίες δεν μπορούμε να μην επέμβουμε, κυρίως με συστάσεις, αλλά εύχομαι να μην χρειαστεί» δήλωσε ο αρμόδιος αξιωματικός και συμπλήρωσε: «Το νομικό πλαίσιο για την διάλυση τέτοιων συναθροίσεων υπάρχει, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας θα τηρήσουν όσα υπογραμμίζουν κάθε μέρα οι ειδικοί, ώστε να περάσουμε ανώδυνα και αυτή τη δυσκολία».

Υπενθυμίζεται το πρόστιμο για δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων είναι 1.000 ευρώ για κάθε άτομο, κάτι που ισχύει και για τις συναθροίσεις για το ψήσιμο του αρνιού, ενώ όπως επισημαίνουν παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σε ακραίες περιπτώσεις προβλέπεται και αυτόφωρο, με το άρθρο 285, που αφορά στην αποτροπή διάδοσης νόσου.

«Δεν θέλουμε να μας φέρουν στη δυσάρεστη θέση να βεβαιώνουμε παραβάσεις στα σπίτια», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος και συμπλήρωσε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει αποδείξει ότι συνειδητοποιεί απολύτως την ανάγκη τήρησης αυτών των μέτρων για το καλό όλων και αισιοδοξούμε ότι δεν θα χαλάσουν αυτό που έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής».

Ειδικά για την Κυριακή προβλέπεται επίσης η επιτήρηση πάρκων και άλλων περιοχών που συνήθως καταφεύγουν οι κάτοικοι των πόλεων για βόλτες, όπως είναι στην Αττική το Ζάππειο, το Πεδίο του Άρεως, ο λόφος του Φιλοπάππου, το Τατόι κ.λπ. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν τα drone και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, που παράλληλα θα επιτηρούν και μέσα στις πόλεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης κλοπών, διαρρήξεων με στόχο τα κλειστά καταστήματα, καθώς και άλλων έκνομων ενεργειών, για την τήρηση της Ασφάλειας.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέτρα, έχουν ενταθεί οι αστυνομικές περιπολίες στις αγορές για την αποφυγή συνωστισμού, αλλά και για κλοπές και άλλα αδικήματα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., εκτός από τα διόδια που υπάρχουν σε μόνιμη βάση αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή αποχώρησης προς την επαρχία, ισχύουν τα εξής μέτρα:
Υπάρχουν μπλόκα σε όλους τους δρόμους που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες άλλες μεγάλες πόλεις.
Έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και η εμφανής παρουσία αστυνομικών σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων και αεροδρόμια, ώστε να μην φύγει κανείς που δεν έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά και για την αποφυγή συνωστισμού στην παραλαβή δεμάτων από την επαρχία.
Αυστηρή επιτήρηση των ναών.

Με τα αυστηρότερα μέτρα που θα ισχύσουν έως την Δευτέρα του Πάσχα στις 12 τα μεσάνυχτα, δηλαδή Δευτέρα προς Τρίτη, επεκτείνεται σε όλη την χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση των πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση.

Ταυτόχρονα για το ίδιο διάστημα η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοηθείας ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, ο κωδικός Β4, θα ελέγχεται σαρωτικά, ενδελεχώς και επιμελώς από τα όργανα ελέγχου σε όλη την χώρα, σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται μόνο με αποκλειστικά μέχρι δύο άτομα κατά όχημα.

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ συμμετέχουν πάνω από 5.000 αστυνομικοί, οι οποίοι θα στήνουν μπλόκα σε όλη τη χώρα προκειμένου να εντοπίζουν παραβάτες, θα κάνουν περιπολίες σε 24ωρη βάση δηλώνοντας την παρουσία τους με αναμμένους φάρους και χρήση ηχητικών σημάτων όπου χρειάζεται. Ταυτόχρονα, οι αρχές χρησιμοποιούν drones και ελικόπτερα προκειμένου να εντοπίζουν άμεσα τυχόν παραβάτες τόσο των μέτρων για τις μετακινήσεις όσο και των μέτρων για τις συναθροίσεις.