18.4.20

Οι πρόσφατες δωρεές υλικών νυκτερινού αγώνος στο Δ΄ Σώμα Στρατού και το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ


Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Η κρίση στον Έβρο από την τουρκική Υβριδική Επίθεση που εξαπολύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, οδήγησε σε μεγάλη κινητοποίηση Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας, εκτοξεύοντας την εκτίμηση των πολιτών προς αυτούς τους θεμελιώδεις πυλώνες του Κράτους. Η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ήταν μεγάλη και η κινητοποίηση σε διάφορα επίπεδα ανάλογη.
Μέσα σε αυτό το διάστημα του ενός μηνός περίπου, από τις πιο σημαντικές ίσως “ενισχύσεις” σε υλικά που έλαβαν Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας, ήταν το υλικό νυκτερινού αγώνος που εξασφαλίσθηκε από δωρεές. Χωρίς να γίνει αντιληπτό, μέσα σε μερικές ημέρες, μέσω των δωρεών έφτασαν άμεσα στα χέρια των στελεχών συνολικώς 50 συσκευές νυκτερινής οράσεως/ παρατηρήσεως/ σκοπεύσεως!
Αναλυτικότερα οι ευγενείς δωρεές που ελήφθησαν, έχουν ως εξής:
  • Ο όμιλος EFA Group προέβη στην δωρεά συνολικώς 30 νυκτερινών οργάνων στο Δ΄ Σώμα Στρατού. Επρόκειτο για: 23 δικύαλες Διόπτρες Νυκτερινής Οράσεως ARGUS PANOPTES, 2 μονοκύαλες Διόπτρες Νυκτερινής Οράσεως NX-122C και 5 θερμικές διόπτρες THERMIS ELR, από την σειρά της ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ. 

  • Η εταιρεία MILTECH HELLAS προσέφερε στο Λιμενικό Σώμα 8 θερμικές κάμερες παρατηρήσεως MLT-IRS-60 και MLT-IRB-75A.

  • Η ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ δώρισε στο Δ΄ Σώμα Στρατού 10 μονοκύαλες Διόπτρες Νυκτερινής Οράσεως ARGUS της ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ.

  • Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης δώρισε στην ΧΙΙ Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού μία θερμική κάμερα παρατηρήσεως ACCOLADE LRF και μία θερμική διόπτρα HELION, αμφότερα της εταιρείας PULSAR από την Λιθουανία.

Η δωρηθείσα θερμική κάμερα Accolade (αριστερά) και η θερμική διόπτρα Helion (δεξιά) της PULSAR.


Από τα ανωτέρω υλικά σημειώνονται ιδιαιτέρως τα προϊόντα θερμικής τεχνολογίας που βρίσκονται σε πολύ περιορισμένη χρήση στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, υπογραμμίζοντας μια βασική τεχνολογική υστέρηση των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Πεζικού. Η θερμική τεχνολογία επιτρέπει μεγαλύτερες αποστάσεις αποκαλύψεως στόχων σε σχέση με τις συσκευές που λειτουργούν με την αρχή ενισχύσεως του αστρικού φωτός ενώ αποδίδουν ακόμη και σε πυκνή ομίχλη, προπέτασμα καπνού κ.λπ. 

Η χρήση θερμικών διοπτρών/ καμερών στο σύγχρονο πεδίο της μάχης, θεωρείται ανατροπέας καταστάσεων (game changer) υπέρ αυτού που τις εκμεταλλεύεται. Εκτός όμως από έναν περιορισμένο και εντελώς ανεπαρκή αριθμό θερμικών καμερών παρατηρήσεως, απουσιάζουν εντελώς οι θερμικές διόπτρες σκοπεύσεως, που προσαρμοσμένες επί φορητών και ομαδικών όπλων υποστηρίξεως, αναβαθμίζουν σοβαρά τις ικανότητες των τμημάτων στον νυκτερινό αγώνα.
Από αυτή την άποψη, οι 5 θερμικές διόπτρες THERMIS ELR της ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ, αντιπροσωπεύουν τις πρώτες διόπτρες της συγκεκριμένης κατηγορίας που εισάγονται σε υπηρεσία με τον Ελληνικό Στρατό! 
Η διόπτρα είναι ίδια στην εμφάνιση και τα τεχνικά χαρακτηριστικά με την αμερικανική AN/PAS-13G, γεγονός που παραπέμπει πιθανώς σε συμφωνία συνεργασίας με αμερικανικό οίκο, και στην έκδοση ELR (Extra Long Range) προορίζεται για χρήση σε βαρέα όπλα πεζικού, όπως πολυβόλα Μ2ΗΒ, πολυβόλα βομβίδων και βαρέα τυφέκια ειδικών εφαρμογών αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο χέρι, για απλή παρατήρηση.
Το δεύτερο δωρηθέν υλικό που έχει ενδιαφέρον, είναι οι 23 δικύαλες ΔΝΟ ARGUS PANOPTES. Ο Ελληνικός Στρατός χρησιμοποιεί έναν αριθμό μονοκύαλων ΔΝΟ AN/PVS-14 αμερικανικής προελεύσεως αλλά μέχρι προσφάτως δεν διέθετε αντίστοιχες δικύαλες ΔΝΟ. Οι τελευταίες προσφέρουν ανώτερη αντίληψη βάθους χώρου και είναι πλέον εύχρηστες σε επιχειρήσεις εντός περιορισμένων χώρων, δηλαδή κτιρίων, πλοίων κ.λπ. ένα πλεονέκτημα που επιζητούν οι μονάδες Ειδικών Δυνάμεων.
 Πάλι η ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ είχε προσφέρει  δωρεάν 40 δικύαλες ΔΝΟ στο ΓΕΕΘΑ, οι οποίες διατέθηκαν στην Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων. Αυτές ήταν και οι μόνες δικύαλες ΔΝΟ στις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού, σε στοιχειώδη ποσότητα βεβαίως, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει προμήθεια τέτοιου υλικού.



https://doureios.com/