14.4.20

Τραγέλαφος στην Τουρκία με τον κορονοϊό! Άρθρο κόλαφος για τον Ερντογάν και την παρέα του

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Εάν η κατάσταση δεν ήταν τόσο τραγική μπορεί το άρθρο του Γιλμάζ Οζντίλ (Sozcu)  να προκαλούσε θυμηδία. Όμως, η περιγραφή που κάνει, με τον γνωστό γλαφυρό τρόπο του,  είναι τέτοια που μόνο πόνο και θλίψη μπορεί να προκαλέσει σε κάθε εχέφρονα άνθρωπο.  Ο αρθρογράφος καταγράφει λεπτομερώς πως η ηγεσία του τόπου αντιμετωπίζει την πανδημία με κάθε ανατριχιαστική λεπτομέρεια. Ένα πραγματικό μνημόνιο για τους ιστορικούς του μέλλοντος.

« Ο ιός μεταδόθηκε σε 125 χώρες. Μεταδόθηκε σε όλες τις γειτονικές  χώρες, Ελλάδα, Βουλγαρία , Ιράν, Ιράκ, Γεωργία.  Μας είπαν ότι δεν έχουμε κρούσματα.

Συνέστησαν Επιστημονική Επιτροπή λόγω της επιδημίας στις 10 Ιανουαρίου.
Γνώριζαν την επιδημία κι ένα μήνα μετά το σχηματισμό της Επιστημονικής Επιτροπής επέτρεψαν σε 21.500 πολίτες να επισκεφθούν την Καάμπα (ο ιερότερος τόπος του Ισλάμ στη Μέκκα).
Όταν οι άνθρωποι επέστρεψαν δεν έλαβαν κανένα μέτρο και επέτρεψαν σε 17.500 να πάνε στα σπίτια τους.
Οι προσκυνητές άρχισαν να πεθαίνουν στα σπίτια τους. Πανικοβλήθηκαν.  Τους τελευταίους που επέστρεψαν τους έβαλαν αμέσως σε καραντίνα.
Τρεις χιλιάδες άνθρωποι που έπρεπε να κρατηθούν σε Νοσοκομεία στοιβάχτηκαν, όλοι μαζί σε φοιτητικές εστίες. Αντάλλαξαν επισκέψεις από δωμάτιο σε δωμάτιο, έφαγαν όλοι μαζί και μολύνθηκαν όσοι δεν ήταν μολυσμένοι.
Για να τους εγκαταστήσουν άρον άρον  στις εστίες ,πέταξαν  από τα δωμάτια τους τα μεσάνυχτα τους φοιτητές , ακόμα και τις κοπέλες . Κάποιοι βρήκαν εισιτήρια κι έφυγαν για τις επαρχίες τους. Άλλοι πέρασαν τη νύχτα στα πάρκα.
Ανακοίνωσαν ότι απολύμαναν  τα  Σχολεία, ότι χρησιμοποίησαν 100 τόνους απολυμαντικό  και ότι δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς για τους μαθητές, έτσι τα μαθήματα θα συνεχιστούν κανονικά.
Την επομένη έκλεισαν τα Σχολεία.
Δεν  πραγματοποιήθηκε τεστ σε κανέναν. Συνέστησαν Επιστημονική Επιτροπή στις  10 Ιανουαρίου . Κατάφεραν να φέρουν από την Κίνα κιτ για τεστ 2,5 μήνες μετά, στις 20 Μαρτίου.
Την ώρα που ο κόσμος έχανε τη ζωή του αποκαλύφθηκε ότι έδιναν με τα κουτιά τα κιτ των τεστ σε κολλητούς τους εργολάβους και ότι γιος βουλευτή του ΑΚΡ πουλούσε τεστ.
Ο ηγέτης του αιώνα μας εμφανίστηκε και είπε “έχουμε 8.544 κρούσματα”.
Δυο ώρες αργότερα ο υπουργός υγείας δήλωσε ότι τα κρούσματα είναι 2433. Οι αριθμοί δεν συμφωνούν. Δεν ανακοίνωσαν τους λόγους αυτής τα αντίφασης.
Επειδή δεν έκαναν τεστ στους ασθενείς που έφθαναν σωρηδόν στα Νοσοκομεία δικαιολογούσαν τους θανάτους ότι προήλθαν από φυσικά αίτια ή από λοίμωξη, χωρίς να τους καταγράφουν στον κατάλογο των θυμάτων του κορονωιού.
Δίνουν, λένε , “διαυγείς” πληροφορίες, αλλά προσπάθησαν να αποκρύψουν τον θάνατο του πρώην Αρχηγού Χερσαίων Δυνάμεων Aytac Yalman από τον ιό.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης Ιατρών Τουρκίας, οι αριθμοί των κρουσμάτων με τον αριθμό θανάτων δεν συγκλίνουν.
Εάν συγκρίνουμε τους θανάτους που συνέβησαν μεταξύ 1-10 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο χρόνο , με αυτούς που καταγράφηκαν το ίδιο διάστημα φέτος παρατηρούμε ότι αυξήθηκαν κατά 1099. Ποια η αιτία αυτής της αύξησης; Δεν ανακοινώνουν.
Παραμείνατε σπίτι λένε, αλλά πηγαίνετε και στις δουλειές σας.
Είμαστε η πρώτη και μοναδική χώρα που χορηγεί στεγαστικά δάνεια ως μέτρο πρόληψης του ιού.
Και μείνετε σπίτι και τρέξτε στις Τράπεζες  για δάνειο .
Μην βγαίνετε από τα σπίτια σας αλλά μείωσαν τους φόρους στα αεροπορικά εισιτήρια για να πετάμε από πόλη σε πόλη. 
Μείωσαν τα εισιτήρια και μια εβδομάδα μετά απαγόρευσαν τις πτήσεις στο εσωτερικό.
Για να περιορίσουν τις συγκεντρώσεις πολιτών είπαν “για να ταξιδέψετε με λεωφορείο στο εσωτερικό πρέπει να πάρετε άδεια από τη Νομαρχία”. Έγινε πανδαιμόνια στους Σταθμούς Λεωφορείων.  Ο κόσμος διαλύθηκε με την παρέμβαση της Αστυνομίας. Έκλεισαν αμέσως τους Σταθμούς των Λεωφορείων.
Απαγόρευσαν την είσοδο κι έξοδο στην πόλη Ζόνγκουλντακ από 30 μεγάλες πόλεις , μόλις τρεις μήνες μετά .
Στα αρπαχτά έκαναν τον διαγωνισμό για την διώρυγα της Πόλης. Τέλεια.
Έκλεισαν τα τζαμιά και για να κάνουν σώου πραγματοποίησαν VIP προσευχή (ναμάζ) στο σαράι.
“Συνεχίζεται η είσοδος παράνομων μεταναστών από το Ιράν” είπα και ο υπουργός εσωτερικών  με αποκάλεσε “αυθάδη δημοσιογράφε , απέδειξε τον ισχυρισμό σου”.
Πριν περάσουν 24 ώρες ανατράπηκε λεωφορείο στο Βαν. Σε αυτό επέβαιναν 55 λαθρομετανάστες. Τέθηκαν σε καραντίνα επειδή πέρασαν στη χώρα από το Ιράν.
“Τα περισσότερα κρούσματα μετά την Πόλη  υπάρχουν στην Σμύρνη” είπα και οι τοπικοί βουλευτές του ΑΚΡ με κατηγόρησαν ως ψεύτη, προβοκάτορα, προδότη.  Την επομένη όμως, ο υπουργός υγείας ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα κρούσματα μετά την Πόλη παρατηρούνται στη Σμύρνη.
Απαγόρευσαν την έξοδο από τα σπίτια τους στους άνω των 65 ετών.
Εάν βγουν στο δρόμο θα μολυνθούν. Δεν κινδυνεύουν, όμως από τα νεότερα μέλη της οικογένειας που βγαίνουν έξω, εργάζονται κι επιστρέφουν το βράδυ στο σπίτι.

Επειδή αυτή είναι η πιο ανόητη απόφαση σε όλο τον κόσμο, εφαρμόστηκε μόνο στην Τουρκία.
Απαγόρευσαν την έξοδο στους άνω των 65 αλλά δεν μερίμνησαν για το πώς θα πάρουν την  σύνταξη του Μαρτίου. Οι άνω των 65 βγήκαν στο δρόμο για να πάνε στις Τράπεζες και κατέληξαν στα αστυνομικά τμήματα.
Θα στείλουμε στα σπίτια τις συντάξεις του Απριλίου είπαν, αλλά κατέβαλαν πρόωρα το δώρο για το μπαϊράμη και ξανάβγαλαν στο δρόμο τους άνω των 65.
Απαγόρευσαν την μετάβαση των παιδιών στις αγορές και τα μάρκετ. Δεν όρισαν, όμως το όριο ηλικίας. Εάν θεωρήσουμε ότι το όριο είναι η ηλικία ενηλικίωσης , τότε ένας δεκάχρονος μπορεί να μεταδώσει τον ιό και ένας 18χρονος όχι.
Ανακοίνωσαν το πρώτο κρούσμα στις 10 Μαρτίου . Δεν μας είπαν σε ποια πόλη. “Εάν ανακοινώσουμε την πόλη θα εξαπλωθεί σε όλη την Τουρκία”, είπαν.
20 μέρες μετά δήλωσαν ότι ο ιός εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα.
Κέντρο του ιού είναι οι ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη σημειώνονται ρεκόρ θανάτων. Οι πτήσεις μεταξύ Νέας Υόρκης- Κωνσταντινούπολης  απαγορεύτηκαν μετά τις 27 Μαρτίου.
Κέντρο του ιου στην Ευρώπη η Ιταλία. Πλοία γεμάτα φορτηγά πηγαινοέρχονται ακόμα και σήμερα από τα λιμάνια της Πόλης και της Σμύρνης στην Τεργέστη.
Όλες οι χώρες έδωσαν χρήματα  στους πολίτες τους. Αυτοί ζήτησαν χρήματα από τους πολίτες.
Κήρυξαν εστίες διχόνοιας  όσους είπαν “Αντί να δώσουν χρήματα ζητούν”.
Η εκστρατεία ενίσχυσης που ξεκίνησαν οι Δήμαρχοι που ανήκουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης , για να βοηθήσουν τους δημότες που έχουν ανάγκη απαγορεύτηκε από τον υπουργό εσωτερικών και μπλόκαραν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν.
Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν δωρεές στην εκστρατεία του ηγέτη του αιώνα μας.
Ο ηγέτης του αιώνα μας παρομοίασε την εκστρατεία του , χωρίς να έχει καμία σχέση , με τις εντολές  Milliye-I Tekalif-i του Ατατούρκ (Πριν την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα  ζήτησε από τον λαό να παραδώσει όλα τα όπλα που είχε στην κατοχή του , να αναλάβει τα έξοδα ένδυσης ενός φαντάρου κ.α )
Ο ηγέτης του αιώνα έκανε έκκληση ενότητας αλλά συναντήθηκε μόνο με τους Δημάρχους του ΑΚΡ.
Απαγόρευσε την έξοδο όλων των κάτω των 20 ετών. Την επομένη έκρινε ότι μπορεί  οι νέοι αυτοί να πηγαίνουν στις δουλειές τους.
Εάν είσαι κάτω των 20 ετών μπορεί να μεταδίδεις τον ιό. Εάν , όμως εργάζεσαι δεν τον μεταδίδεις.
Σχημάτισαν Επιτροπές Πανδημίας στις πόλεις, στις οποίες δε ν κάλεσαν τους Ιατρικούς Συλλόγους.
Για παράδειγμα ο Νομάρχης της Πόλης που δηλώνει ότι πίνει Fanta για να σαμποτάρει την Coca-Cola θα αποφασίζει για τον ιό χωρίς να συμβουλεύεται τον Ιατρικό  Σύλλογο.
Συνέστησαν Επιστημονική Επιτροπή στις 10 Ιανουαρίου. Η Κίνα αγόρασε μετά από 20 μέρες 200 εκατ. μάσκες. Αλλά δεν ξύπνησαν.
Μέλος της Επιτροπής βγήκε στην τηλεόραση και είπε “δεν χρειάζεται να φοράτε μάσκες”. Ένα μήνα μετά ο ίδιος εμφανίστηκε ξανά στην Τηλεόραση και είπε “να φοράτε απαραιτήτως μάσκες”.
Ο ηγέτης του αιώνα συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο. Υπουργός του ηγέτη του αιώνα μας δήλωσε “θα πουλήσουμε μάσκες στους πολίτες”.
Την επομένη ο ηγέτης του αιώνα είπε: “Απαγορεύεται η πώληση μασκών. Δίνονται δωρεάν”. Κάθε εβδομάδα θα δίνονται , είπαν, στον καθένα πέντε μάσκες. Την επομένη είπαν ότι θα δίνονται κάθε δέκα μέρες.
Οι μάσκες θα δίνονται στους πολίτες ηλικίας 20-65 ετών. Τι θα γίνουν οι νέοι κάτω των 20 που θα εργάζονται;
“Υπάρχει επάρκεια κλινών και δεν χρειάζονται Νοσοκομεία εκστρατείας”, είπαν.
Μια εβδομάδα μετά ανακοίνωσαν ότι θα φτιάξουν δυο Νοσοκομεία εκστρατείας χιλίων κλινών το ένα στο Αεροδρόμιο Ατατούρκ και το άλλο στο  Σαντζάκτεπε.
Την επομένη αποκαλύφθηκε ότι το Νοσοκομείο δεν θα γίνει στο Αεροδρόμιο Ατατούρκ αλλά κάπου αλλού.
Θα δώσουν , είπαν χίλιες λίρες σε δυο εκατομμύρια πολίτες μέσω του ΡΤΤ (Ταχυδρομείο) . Ο κόσμος έτρεξε στο Ταχυδρομείο και προκλήθηκε συνωστισμός.  Έκλεισαν τα Ταχυδρομεία.
Απαγορεύεται η απόλυση εργαζομένων, είπαν,  Τελικά, έγινε αντιληπτό ότι όσοι έβγαιναν αμισθί σε άδειο θα έπαιρναν 39 λίρες και 24 γρόσια την ημέρα. Κανονικά όταν κανείς απολύεται παίρνει επίδομα ανεργίας 2354 λίρες. Τώρα απαγορεύονται οι απολύσεις, αλλά θα αμείβεσαι με 1170 λίρες.
Για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού απαγόρευσαν την έξοδο από τα σπίτια για 48 ώρες. Η ανακοίνωση έγινε δυο ώρες πριν την έναρξη της απαγόρευσης. Ο κόσμος έτρεξε στα μάρκετ και στα μπακάλικα. Μέσα σε δυο ώρες έγινε διασπορά του ιού που δεν έγινε σε δυο μήνες.
Όταν ρώτησαν τον υπουργό εσωτερικών , “γιατί το ανακοινώσατε δυο ώρες πριν”, έλαβαν την απάντηση “αν το ανακοινώναμε νωρίτερα ο κόσμος θα ορμούσε στα μάρκετ”.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας δεν κοινοποιήθηκε στους μητροπολιτικούς Δήμους της Πόλης , της Άγκυρας και της Σμύρνης που διοικούνται από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και έχουν συνολικά 40 εκατομμύρια πληθυσμό.
Ακόμα ισχυρίζονται ότι “κανένας ιός δεν είναι πιο δυνατός από τα μέτρα πρόληψης μας”.
Ακόμα ισχυρίζονται ότι “η Τουρκία είναι η πιο καλά προετοιμασμένη χώρα”.
Για το όνομα του Θεού υπάρχει καμία άλλη χώρα στον κόσμο τόσο αποτυχημένη , τόσο αναποφάσιστη, τόσο απροετοίμαστη στην αντιμετώπιση του ιού;»


Δυστυχώς αυτή η αλλοπρόσαλλη πολιτική στο εσωτερικό ασκείται και στο εξωτερικό.  Γι αυτό ίσως  υποστηρίζεται από ομοίους κυβερνήτες τύπου Τράμπ και Τζόνσον. Κάποτε η αείμνηστη Λιλή  Ζωγράφου είχε γράψει ένα εξαιρετικό άρθρο για τη δυστυχία του κόσμου που κυβερνάται από μετριότητες. Εάν ζούσε σήμερα θα έγραφε σίγουρα για τη δυστυχία των ανθρώπων που κυβερνώνται από ηγέτες κάτω του μετρίου, στα επίπεδα που αγγίζουν την ηλιθιότητα.
militaire