24.3.20

Σε κλιμάκια της ΕΚΑΜ και της ΥΑΤ τα MRAP τύπου Typhoon GSS-300 στον Έβρο


Δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη στον Έβρο τα Ανθεκτικά σε Νάρκες Τεθωρακισμένα Οχήματα (MRAP) τύπου Typhoon GSS-300 που ευρίσκοντο κατασχεμένα στον Πειραιά και προ ημερών αποδόθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία. Η όλη διαδικασία θα απαιτήσει κάποιες ημέρες, προκειμένου να προετοιμαστούν τα οχήματα αλλά να εξοικειωθεί και προσωπικό με την οδήγησή τους.

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΒΛΑΣΗ
ΠΗΓΗ: ΔΟΥΡΕΙΟΣ
Τα οχήματα είχαν κατασχεθεί μετά τον κατάπλου του οχηματαγωγού πλοίου TYCHY στον Πειραιά στις 7 Φεβρουαρίου 2015, μετά από έλεγχο υπαλλήλων του ΣΤ΄ Τελωνείου, βάσει αποφάσεως του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επέβαλε εμπάργκο στην μεταφορά πολεμικού υλικού στην Λιβύη, που ήταν και ο προορισμός του πλοίου.
Το φορτίο απετελείτο από οκτώ οχήματα MRAP τύπου Typhoon GSS-300, πέντε θωρακισμένα τζιπ Toyota Land Cruiser, δύο θωρακισμένα οχήματα BMW και ένα Mercedes. Μετά την εκδήλωση της κρίσεως στον Έβρο από την Υβριδική Επίθεση που εξαπέλυσε η Τουρκία, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης εκδήλωσε ενδιαφέρον για την απόδοση των MRAP, ώστε να διατεθούν για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων εκεί.
Το αίτημα του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου προς τον υπουργό Οικονομίας, δεν έτυχε καν απαντήσεως, σύμφωνα με πληροφορίες. Αντιθέτως, τα οχήματα διατέθηκαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που επίσης ενδιαφέρθηκε για την ενίσχυση των μηχανοκίνητων μέσων των αστυνομικών δυνάμεων που αναπτύχθηκαν στην ελληνοτουρκική μεθόριο.
Τα οχήματα MRAP μεταφέρθηκαν στην Αμυγδαλέζα στις 18 Μαρτίου, όπου και η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, με σκοπό να επιθεωρηθούν, να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες συντηρήσεως λόγω της πενταετούς ακινησίας των οχημάτων και να επιτευχθεί προσαρμογή προσωπικού στην οδήγησή τους. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν ακόμη 12-15 ημέρες μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της προετοιμασίας, η οποία περιλαμβάνει και την βαφή των οχημάτων με τα χρώματα της ΕΛΑΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα οχήματα θα διατεθούν σε κλιμάκια της ΕΚΑΜ και της ΥΑΤ. Τα MRAP μπορούν να χρησιμεύσουν για την εκτέλεση εποχουμένων περιπόλων αστυνομικού και στρατιωτικού προσωπικού που εκτελεί υπηρεσία στα σύνορα του Έβρου.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι δεδομένων των αδυναμιών της ΕΛΑΣ στην συντήρηση τροχαίου υλικού και της ελλείψεως εμπειρίας ιδίως σε τέτοιας κατηγορίας οχήματα, σε μακροπρόθεσμη βάση θα υποβαθμισθεί η τεχνική υποστήριξή τους. Υπό την έννοια αυτή, ορθολογικότερη θα ήταν η διάθεση των οχημάτων στον Ελληνικό Στρατό.
Το Typhoon GSS-300 έχει βάρος κενό 16 τόννους και η τυπική θωράκισή του είναι επιπέδου STANAG 4569 Level 2 κατά ΝΑΤΟ, που προσφέρει προστασία έναντι βολίδων φορητού οπλισμού διαμετρήματος μέχρι 7,62 mm x 39 από απόσταση 30 μέτρων.
Ως προς τις απειλές από εκρήξεις, αντέχει σε εκτόνωση νάρκης μάζας 6 κιλών ενώ αντέχει σε πλήγματα από οβίδες πυροβολικού 155 mm που εκτονώνονται σε απόσταση 80 μέτρων δημιουργώντας θραύσματα. Από πλευράς μεταφορικής ικανότητος, πέραν του οδηγού και συνοδηγού, στην καμπίνα επιβατών μπορούν να επιβιβασθούν 8 άνδρες.
https://www.defence-point.gr/