16.3.20

Το Βερολίνο αντιδρά στα σχέδια της Ουάσινγκτον για την ιδιοποίηση γερμανικού προγράμματος ανάπτυξης εμβολίου

Αυτοί που κατασκεύασαν τον ιό, έχουν ήδη το εμβόλιο. Απλά δεν θέλουν να το βρουν και άλλοι, προτού αποφασίσουν  να το διαθέσουν οι ίδιοι στην αγορά, αφού βέβαια επιτύχουν το στόχο τους.
Juan
Η κυβέρνηση της Αγγελα Μέρκελ κατηγόρησε απόψε τις Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ ότι προσπάθησαν να ιδιοποιηθούν πρόγραμμα παρασκευής εμβολίου για τον κορονοϊό που βρίσκεται σε εξέλιξη σε γερμανικό εργαστήριο, προειδοποιώντας ότι θα κάνει τα πάντα ώστε το εμβόλιο να παρασκευασθεί στην Ευρώπη.

«Η Γερμανία δεν είναι προς πώλησιν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχόφερ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν χθες στην εφημερίδα Die Welt για την απόπειρα του Ντόναλντ Τραμπ να βάλει χέρι σε γερμανικό εργαστήριο προσφέροντας ένα τεράστιο χρηματικό ποσόν.
Το θέμα θα συζητηθεί αύριο από την επιτροπή κρίσης της κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένη με την διαχείριση της επιδημίας.
Στο επίκεντρο του γερμανοαμερικανικού μπρα ντε φερ, το γερμανικό εργαστήριο CureVac, με έδρα του Τούμπινγκεν στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.
Πρόκειται για ένα από τα εργαστήρια που εργάζονται επί ενός εμβολίου κατά του Covid-19 και επιδοτείται από την γερμανική κυβέρνηση. Δηλώνει όι βρίσκεται σε απόσταση λίγων μηνών από την παρουσίαση ενός εμβολίου για αξιολόγηση.
Σύμφωνα με την Die Welt, ο Τραμπ προσπαθεί να προσελκύσει τους γερμανούς επιστήμονες που εργάζονται στο πρόγραμμα προσφέροντας να επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία για να εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα για την χώρα του.
Στην περίπτωση αυτή, το εμβόλιο «θα ήταν αποκλειστικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.
Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) και απάντησε ότι οι πληροφορίες του γερμανικού Τύπου είναι «σε μεγάλο βαθμό υπερβολικές».
Ο εκπρόσωπος που δεν κατονομάσθηκε δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει έλθει σε επαφή με 25 φαρμακευτικά εργαστήρια που δηλώνουν ότι έχουν την δυνατότητα παρασκευής εμβολίου και έδωσε την διαβεβαίωση ότι «οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα την μοιρασθούν με τον υπόλοιπο κόσμο».
Αντίδραση του Βερολίνου, αλλά και αντίσταση από το εσωτερικό της εταιρείας στα σχέδια της Ουάσινγκτον
Πάντως, το γεγονός είναι ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας προσεκλήθη προσωπικά από τον αμερικανό πρόεδρο στις 3 Μαρτίου στον Λευκό Οίκο για να συζητήσουν «στρατηγικές και ευκαιρίες για την ταχεία ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του εργαστηρίου.
Περιέργως, η εταιρεία ανακοίνωσε μία εβδομάδα αργότερα, στι ς 11 Μαρτίου, την αιφνιδιαστική αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους.
Στο μεταξύ, είχε οργανωθεί η αντίσταση της γερμανικής πλευράς, και κυρίως η αντίδραση εντός της εταιρείας, απέναντι στις αμερικανικές προθέσεις.
Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας χαιρέτισε σήμερα «την εξαιρετική απόφαση» CureVac να μην υποχωρήσει στις αμερικανικές πιέσεις και να δώσει μία «ξεκάθαρη απάντηση».
Ομως, ο ηγέτης του γερμανικού FDP Κρίστιαν Λίντνερ εμφανίσθηκε λιγότερο διπλωματικός απέναντι στον Τραμπ.
«Σε προεκλογική περίοδο, όλα τα μέσα είναι προφανώς καλά για τον αμερικανό πρόεδρο. Ο αγώνας κατά του κορονοϊού είναι μία αποστολή που αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα, δεν υπάρχει θέση για εγωισμούς», είπε.
Και ο πρόεδρος της επιτροπής Υγείας της γερμανικής Βουλής Ερβιν Ρούντελ απηύθυνε προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ για ένα διεθνή ανταγωνισμό περί την παρασκευή εμβολίου.
«Το Βερολίνο θεωρεί «πολύ σημαντικό να γίνει δυνατή η παραγωγή εμβολίου στην Γερμανία και την Ευρώπη» και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να θέσει βέτο σε σχέδια εξαγοράς ή επενδύσεων ξένων σε γερμανικές εταιρείες που θεωρούνται μεγάλης στρατηγικής σημασίας.
Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.antinews.gr/