19.3.20

Κλείνουν όλα τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα


Το Υπουργείο Τουρισμού κλείνει τα ξενοδοχεία της χώρας για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
«Το Υπουργείο Τουρισμού με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία ανακοινώνει την απόφαση της Κυβέρνησης για αναστολή της λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως το τέλος Απριλίου με την υποχρέωση να λειτουργεί 1 ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η απόφαση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23ης Μαρτίου» αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Ήδη ενώσεις ξενοδόχων έχουν στείλει επιστολές στον πρωθυπουργό με τις οποίες ζητούσαν το κλείσιμο των ξενοδοχείων
Με την ανακοίνωση της κυβέρνησης κλειστά θα παραμείνουν έως τις 30 Απριλίου ξενοδοχεία και τα καταλύματα εποχιακής λειτουργίας σε όλη την Ελλάδα.

Κι ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να εξειδικευτούν τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για τη βαριά βιομηχανία της χώρας, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι εντάσσονται στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και θα λάβουν το έκτακτο επίδομα που ανακοινώθηκε χθες.
Ακολουθεί η σχετική επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων:
Προς :
κ.Κυριάκο Μητσοτάκη / Πρωθυπουργό της Ελλάδας
κ.Χάρη Θεοχάρη / Υπουργό Τουρισμού
κ.Άδωνι Γεωργιάδη / Υπουργό Ανάπτυξης
κ. Χρήστο Σταϊκούρα / Υπουργό Οικονομικών
κ.Αλέξανδρο Καχριμάνη / Περιφερειάρχη Ηπείρου
Κοινοποίηση :
κ.Γρηγόρη Τάσιο / Πρόεδρο Π.Ο.Ξ
κ.Ιωάννη Ρέτσο / Πρόεδρο Σ.Ε.Τ.Ε
κ.Αλέξανδρο Βασιλικό / Πρόεδρο Ξ.Ε.Ε
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχα,
Παρακολουθούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακοινώσεις μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που αναγκαστικά αναστέλλουν τη λειτουργία τους και αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων για το κλείσιμο των καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας, στην προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας που πλήττει την χώρα μας.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα ξενοδοχεία και καταλύματα συνεχούς λειτουργίας, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτή τη στιγμή έχουν μηδενικές πληρότητες, μηδενικές εισπράξεις, αντιμετωπίζουν μαζική ακύρωση υφιστάμενων κρατήσεων και έλλειψη νέων, ενώ παράλληλα όλες οι παράπλευρες λειτουργίες των μονάδων (εστιατόρια, καφετέριες κ.λ.π.) έχουν σταματήσει.
Επιπροσθέτως, λόγω της κατακόρυφης πτώσης των πληροτήτων και του κύκλου εργασιών, οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στις τουριστικές μονάδες, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δεν έχουν ουσιαστικό αντικείμενο απασχόλησης και το μόνο που επιτυγχάνεται με την συνέχιση της λειτουργίας όλων αυτών των επιχειρήσεων, είναι να εκτίθενται σε κίνδυνο τόσο οι ίδιοι, όσο και τα μέλη των οικογενειών τους.
Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε άμεσα από τα αρμόδια υπουργεία τα εξής:
1. Την άμεση αναστολή λειτουργίας και των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας.
 2. Την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων για όσο καιρό θα ισχύσει αυτή η αναστολή λειτουργίας με τα αντίστοιχα μέτρα που ισχύουν ή θα ισχύσουν και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.
3. Την πρόβλεψη για την λειτουργία κάποιων ξενοδοχείων ανά περιοχή, με βάση τα πληθυσμιακά́ τους κριτήρια, για την εξυπηρέτηση των λίγων επισκεπτών που μπορεί ακόμα να υπάρχουν, όπως είναι αυτοί που επισκέπτονται μία περιοχή για λόγους υγείας ή για άλλους λόγους ανωτέρας βίας. Να ενταχθούν όμως και αυτά τα ξενοδοχεία, όπως και τα υπόλοιπα,στην ΚΥΑ που θα εκδοθεί.
Αναμένουμε άμεσα τις ενέργειες σας.
Σας ευχαριστούμε εκ΄των προτέρων.
Με εκτίμηση,
Για την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων
Ο Πρόεδρος
Σπύρος Σουρέλης
Ο Γενικός Γραμματέας
Στάθης Σιούτης