4.3.20

Απειλεί το ανθρωποειδές Ερντογάν… “η Ελλάδα ίσως χρειαστεί συμπόνια”


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε σήμερα ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει τις τουρκικές πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, αν επιθυμεί να τερματιστεί η μεταναστευτική κρίση. «Αν οι ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, τότε θα πρέπει να στηρίξουν τις πολιτικές και ανθρωπιστικές λύσεις της Τουρκίας στη Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του από την Άγκυρα.

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου γίνονται την ώρα που νέο κύμα μεταναστών προσπαθεί να φτάσει στην Ευρώπη από την Τουρκία αφού η χώρα άνοιξε τα σύνορά της. Στην ομιλία του ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι «καταπατούν» τα ανθρώπινα δικαιώματα «χτυπώντας, βυθίζοντας πλοιάρια ακόμη και πυροβολώντας» εναντίον των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη.
«Οι Έλληνες, που χρησιμοποίησαν κάθε μέσο προκειμένου να εμποδίσουν τους μετανάστες να εισέλθουν στο έδαφός τους, φτάνοντας μέχρι το σημείο να τους πνίγουν ή να τους σκοτώνουν με πραγματικές σφαίρες, δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι και οι ίδιοι μια ημέρα ίσως να έχουν ανάγκη συμπόνιας», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος. Εξάλλου ο Ερντογάν δήλωσε ότι ελπίζει να πετύχει να κηρυχθεί «εκεχειρία το συντομότερο δυνατό στην επαρχία Ιντλίμπ» της βορειοδυτικής Συρίας στη διάρκεια της συνάντησής του αύριο, Πέμπτη, με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ defence-point