1.3.20

Βίντεο: Τα μηνύματα & ο χάρτης που «έδειξαν» στους παράνομους μετανάστες τον Έβρο


Κορυφαίο θέμα της επικαιρότητας ανά τον κόσμο αποτελεί η άφιξη χιλιάδων μεταναστών στον Έβρο. Από την πρώτη στιγμή τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης κατέγραψαν το πυρακτωμένο σκηνικό μιλώντας για ορδές μεταναστών στις Καστανιές.
Την ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς για τη φύλαξη των συνόρων της, έχοντας τη στήριξη της ΕΕ που διαμηνύει ότι θα βοηθήσει τη χώρα μας, νέο βίντεο αποτυπώνεται το χάος που επαναλαμβάνεται το Σάββατο βράδυ στον Έβρο.

Εικόνα πριν 20 λεπτά, απέναντι απο το αντλιοστάσιο του χωριού τυχερό.
60 χλμ νότια των Καστανεων..
Οι λαθρομεταναστες απλώνονται σε όλο το μήκος του ποταμού.

221 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Την ίδια στιγμή προβληματισμό προκαλούν στις αρχές οι μαρτυρίες και οι ισχυρισμοί μεταναστών ότι κινήθηκαν προς την Ελλάδα έχοντας λάβει μηνύματα στα τηλέφωνά τους είτε για δρομολόγια λεωφορείων προς τα σύνορα, είτε για άνοιγμα των συνόρων με την Ευρώπη.
Ειδικότερα, για «μηνύματα που έλαβαν στα κινητά τους» από άγνωστους αποστολείς και τους ενημέρωναν για δρομολόγια λεωφορείων προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα μίλησαν μετανάστες που κινήθηκαν από χθες προς τον Έβρο, από το συνοριακό πέρασμα του Παζάρ Κιουλέ, απέναντι από τις Καστανιές.
Την ίδια ώρα, για «μηνύματα στα κινητά τους» που ανέφεραν ότι άνοιξαν τα σύνορα προς την Ευρώπη και ότι υπήρχε πλοίο που τους περίμενε στο λιμάνι της Μυτιλήνης, μίλησαν μετανάστες από τη Μόρια, που κινήθηκαν τη νύχτα προς το λιμάνι του νησιού. Μάλιστα, η αστυνομία χρειάσθηκε να κάνει μπλόκο στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν από την είσοδο της πόλης της Μυτιλήνης. Εκεί ξέσπασαν επεισόδια με τους μετανάστες, οι οποίοι υποχρεώθηκαν τελικά να επιστρέψουν στον καταυλισμό της Μόριας.
Όπως αναφέρουν σε ανταποκρίσεις τους γερμανικά μέσα ενημέρωσης και αναμεταδίδει η Deutsche Welle «η Τουρκία, με εντολή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε "πράσινο φως", και τα σύνορα άνοιξαν, δίνοντας σε πρόσφυγες, μετανάστες και άλλους από το εσωτερικό της Τουρκίας, να επιχειρήσουν να περάσουν παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το καθεστώς Ερντογάν ναύλωσε λεωφορεία και έστελνε μηνύματα στα κινητά διαφόρων εκ των παραπάνω, για το πότε θα εκτελεστεί το δρομολόγιο για τα σύνορα».
«Περιμέναμε μια τέτοια ευκαιρία»
«Η είδηση για άνοιγμα των συνόρων δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια φήμη. Για πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία όμως είναι ήδη υπόσχεση. Πολλές εκατοντάδες ξεκίνησαν με λεωφορεία ή και με τα πόδια προς τα ελληνικά σύνορα», αναφέρει σε ρεπορτάζ από την Κωνσταντινούπολη η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης tagesschau.de με τίτλο «Ελλάδα, Ελλάδα ινσαλά».
Η ιστοσελίδα σημειώνει: «Ένας Αφγανός φωνάζει "Ελλάδα, Ελλάδα, ινσαλά, ινσαλά" και ένας Σουδανός λέει ότι φιλοδοξεί να φθάσει στη Μασσαλία. Ένας Σύρος ονειρεύεται μια ζωή στη Γερμανία. Στο λεωφορείο που κάνει δρομολόγια Κωνσταντινούπολη - Αδριανούπολη ο οδηγός λέει: "Μεταφέρουμε κυρίως πρόσφυγες. Έχουμε βάλει επιπλέον λεωφορεία στη γραμμή αυτή.
Όλα τα εισιτήρια έχουν διατεθεί. Το 70%-80% των επιβατών είναι πρόσφυγες. Ένας Τούρκος περαστικός σχολιάζει: "H απόφαση έπεσε χθες το βράδυ. Τα σύνορα είναι τώρα ανοιχτά. Αυτό είναι καλό για την Τουρκία και καλό για τους πρόσφυγες". Λέγεται ότι τα λεωφορεία μεταφέρουν τους πρόσφυγες δωρεάν. Οι πρόσφυγες λένε: "Ξεκινάμε για να το προσπαθήσουμε. Περιμέναμε μια τέτοια ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».
Το TRT Arabic προβάλλει χάρτες δείχνοντας στους πρόσφυγες πώς θα φτάσουν στη Γαλλία
Την ίδια στιγμή, σωρεία καταγγελιών δέχεται τις τελευταίες ώρες το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τουρκίας, το TRT, καθώς προβάλλει χάρτες με γραφικά, οι οποίοι απεικονίζουν τα πιθανά μονοπάτια που μπορούν να ακολουθήσουν πρόσφυγες και μετανάστες, για να μεταβούν από τη συριακή επαρχία Ιντλίμπ προς τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, οι συγκεκριμένοι χάρτες μεταδίδονται στην αραβική γλώσσα από το τηλεοπτικό κανάλι TRT Arabic, ακόμη και μέσω Facebook, ενώ στη σχετική λεζάντα του χάρτη έγραφε: «Ο δρόμος προς τη Γαλλία… ένας εικονογραφημένος χάρτης με τους τρόπους μπορούν οι πρόσφυγες από την Τουρκία να ταξιδέψουν, ώστε να φτάσουν στη Γαλλία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

The Turkish official Tv TRT on Twitter publishing a map in Arabic saying "The road map from Idlib to France and another European countries" and then mentioning that there's more than 3 million people living in .

Προβολή εικόνας στο Twitter

35 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
https://www.pronews.gr/