12.2.20

Κύπρος: Περικυκλωμένο από γαλλικά πολεμικά σκάφη το τουρκικό Yavuz


Σχεδόν περικυκλωμένο από το γαλλικό ναυτικό είναι το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο παραμένει εδώ και ημέρες στην κυπριακή ΑΟΖ και επιχειρεί παράνομες έρευνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Hellas Journal, στο θαλασσοτεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκονται το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» και τέσσερα συνοδευτικά πλοία.Οι γαλλικές φρεγάτες, που συνοδεύουν το αεροπλανοφόρο, είναι οι Chevalier Paul, Bretagne, Auvergne, και Surcouf. Τα γαλλικά σκάφη βρίσκονταν αργά χθες πολύ κοντά στο τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο από την 18η Ιανουαρίου, είχε σταλεί από την Τουρκία στο τεμάχιο 8, το οποίο είναι αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία στην ιταλογαλλική κοινοπραξία ENI και Total. Όπως πληροφορούμαστε, το «Γιαβούζ» συνοδεύεται από μια τουρκική φρεγάτα, πέραν από τα συνοδευτικά σκάφη υποστήριξης του γεωτρύπανου.
Η κίνηση αυτή του γαλλικού αεροπλανοφόρου το οποίο ειρήσθω εν παρόδω είχε περάσει από το θαλασσοτεμάχιο 8 και προ εξαημέρου, θεωρείται μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία προκλητικά και παράνομα κάνει γεώτρηση σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο.
Είναι σαφές πως για τους Γάλλους δεν τίθεται θέμα να κάνουν πίσω ενώ στην περιοχή υπάρχει συνωστισμός πολεμικών σκαφών. Σε φωτογραφίες που είχαμε την ευκαιρία να δούμε, έδειχναν επίσης την παρουσία μίας γερμανικής και μίας ιταλικής φρεγάτας. Επίσης προς την πλευρά της Συρίας είδαμε τουλάχιστον οκτώ ρωσικά πλοία. Σημειώνεται συναφώς ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» θα αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Λεμεσού στις 21η Φεβρουαρίου και θα παραμείνει εκεί μια εβδομάδα.
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL
defence-point