21.2.20

Τον Απρίλιο αρχίζουν οι γεωτρήσεις ΕΝΙ και Total στην κυπριακή ΑΟΖ


Τον Απρίλιο, από την γαλλοϊταλική κοινοπραξία εταιρείες ΕΝΙ και Total, αρχίζουν οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου εφαρμόζεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό, όπως δήλωσε στο euronews ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης, προαναγγέλλοντας την έντονη κινητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ την επόμενη περίοδο με γεωτρήσεις από την γαλλοϊταλική κοινοπραξία, αλλά και από αμερικανικές εταιρείες.
«Οι προκλήσεις από τουρκικής πλευράς δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλά το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια κλιμάκωση αυτών των ενεργειών.
Αλλά πρέπει να πω ότι παρά όλες αυτές τις προκλήσεις, τις διαχρονικές προκλήσεις, το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρά κανονικά και βεβαίως ετοιμαζόμαστε για έναν νέο κύκλο ερευνητικών γεωτρήσεων, οι οποίες θα αρχίσουν πολύ σύντομα από την γαλλοιταλική κοινοπραξία Total και ENI. Αυτό το πρόγραμμα θα το ακολουθήσει και πρόγραμμα από αμερικανικές εταιρείες, από την Exxon και την Qatar Petroleum».
Σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου για την υπογραφή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με το Ισραήλ μετά την υπογραφή των σχετικών τουρκολιβυκών μνημονίων, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι μέλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων με τις γειτονικές της χώρες, είτε σε διμερές είτε σε πολυμερές επίπεδο.
Σχολιάζοντας αμερικανικά δημοσιεύματα που συνδέουν την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από το αμερικανικό Κογκρέσο με τις δραστηριότητες της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ευθύγραμμιση των συμφερόντων.
«Τα συμφέροντα λοιπόν μεγάλων εταιρειών και βέβαιως των χωρών από τις οποίες προέρχονται με την Κυπριακή Δημοκρατία και τα συμφέροντα εντός της ΑΟΖ της», σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης που μίλησε ακόμα για αυξανόμενο ενδιαφέρον από αμερικανικής πλευράς.
Κυπριακό, έκνομες ενέργειες Τουρκίας και χαλούμι στη συνάντηση Αναστασιάδη - Φον Ντερ Λάιεν
Το Κυπριακό, οι έκνομες ενέργειες Τουρκίας σε ΑΟΖ και Αμμόχωστο, ο επόμενος πολυετής προϋπολογισμός της Ε.Ε. και ο φάκελος της Κομισιόν για το χαλούμι, βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του Κύπριου προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με τα όσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος δήλωσε στον Τύπο στο περιθώριο της εκτάκτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται από την Κύπρο να έχει ευέλικτη στάση στα θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας – Ε.Ε., καθώς επίσης και τα κονδύλια τα οποία η Ε.Ε. παραχωρεί τόσο στην Τουρκία, όσο και στους Τουρκοκυπρίους».
«Στόχος δεν είναι η αποκοπή των κονδυλίων, αλλά θα πρέπει τόσο η Τουρκία, όσο και κάποιοι των Τουρκοκυπρίων να αντιληφθούν ότι ενέργειες σαν αυτές συνεπάγονται κόστη», εξήγησε ο κ. Κούσιος, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.
Ο Νίκος Αναστασιάδης απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να επισκεφθεί την Κύπρο. Η πρόεδρος της Επιτροπής αποδέχτηκε την πρόσκληση και θα καθοριστεί η ημερομηνία της επίσκεψής της σε μεταγενέστερο στάδιο.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίον συζήτησαν το Κυπριακό, τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Τουσκ με λεπτομέρειες για τις έκνομες αυτές ενέργειες τόσο εντός της ΑΟΖ, όσο και στα θέματα της περίκλειστης Αμμοχώστου. Ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Τουσκ για τη συνεχή σταθερή υποστήριξη του ΕΛΚ ο οποίος διαβεβαίωσε ότι σταθερά το ΕΛΚ θα στηρίζει τις θέσεις της Κύπρου.
naftemporiki.g